Sjelden er noen større favoritt enn det Edvald Boasson Hagen er foran norgesmesterskapet på femti kilometer tempo. 24-åringen fra Rudsbygd vil ta sitt femte strake NM-gull om han lykkes i Porsgrunn på torsdag.

Team Sky-syklisten har kjørt gode tempoer gjennom hele sesongen. Sist han var i akjson var det bare Tony Martin og Bradley Wiggins som slo han, da kjørte de 42,5 kilometer rundt Grenoble i Critérium du Dauphine.

Edvald har kjørt temporittet i verdensmesterskapet ved to anledninger. Det har ikke endt med plasseringer bedre enn en 21. plass. Men i U23-klassen ble Edvald femte- og sjettemann de to gangene han stilte opp.

I fjor hadde ikke Norge ryttere til start i temporittet i hverken elite eller U23-klassen, men i år er det flere ryttere som jakter på VM-billett. Landsslagssjef Steffen Kjærgård, som selv har vært norgesmester på tempo fem ganger, forteller til procycling.no at forbundet firer på kravene foran VM i København.

- Legger listen lavere
- Kommer dere til å sende ryttere til tempoøvelsene i VM?

- Ja, jeg ser ikke bort fra det. På generelt grunnlag kan jeg si at vi legger listen for å komme med lavere enn vanlig, siden VM i år går i København, noe som er så godt som hjemmebane, forteller Kjærgård til procycling.no.

En god tempo i norgesmesterskapet kan være tungen på vektskålen for de som jakter VM-billett. Om man overbeviser i NM-løypa mener Kjærgård at VM-løypa vil være barnemat.

- Vanligvis er NM-løypene flate slik at det er tilrettelagt for rekordforsøk. I år er det ikke slik, det er nemlig en tung og krevende tempoløype, forteller Kjærgård.

- Det hadde vært perfekt med tanke på VM-uttaket de fleste årene, siden de løypene vi møter i internasjonale mesterskap vanligvis er tunge, men i år er det paradoksalt nok motsatt. VM-løypen er paddeflat, fortsetter den tidligere US Postal-rytteren.

Ny medalje til Stake Laengen?
Vegard Stake Laengen (Joker Merida) tok sølv i U23-fellesstarten etter å ha kjørt store deler av løpet i en hjelperytterrolle for lagkamerat Vegard Robinson Bugge, som vant rittet. Etter U23-løpet var Stake Laengen klar på at torsdag er en meget viktig dag for Asker-gutten.

- Jeg ser frem mot tempoen, det er et høydepunkt for min del. Det blir spennende å se, tempoen er alltid vanskelig å spå på forhånd. Jeg føler at beina er bra om dagen og jeg har trent en del tempo. Jeg håper å prestere bra, fortalte Vegard Stake Laengen til procycling.no etter han krysset målstreken som sølvvinner i U23-løpet.

22-åringen ble niendemann på NM-tempoen både i 2009 og 2010 og håper å forbedre denne plasseringen på torsdag. Stake Laengen er en av tre Joker Merida-ryttere på start, Vegard Breen og Reidar Borgersen stiller også.

Da procycling.no møtte Stake Laengen før sesongen var han klar på at det var et mål å bli profesjonell etter denne sesongen. Han ser på temporitt som en viktig del av veien mot proffsirkuset, men svarer noe kryptisk da procycling.no konfronterer han med et eventuelt verdensmesterskap i disiplinen.

LES MER:– Det er ikke umenneskelig

- Det er klart at for videre utvikling og for å ta steget opp (i det profesjonelle livet, journ. anm) så er det klart at tempo er en viktig del av gamet det òg. Jeg har vist tidligere at jeg kan kjøre bra på tempo, men liksom ikke vært helt i toppen, uttaler Stake Laengen.

En annen spennende rytter foran temporittet, Phan Åge Haugård, avslørte for procycling.no at Stake Laengen har vist imponerende tempoform på trening.

- Jeg husker hele løypa
Haugård er førsteårssenior og 19 år gammel. Men ung alder er ingen hindring, det beviste Sven Erik Bystrøm da han ble norgesmester i gateritt i år. I fjor tok Stian Saugstad (Ringeriks-Kraft) bronse i temporittet, som førsteårssenior.

Haugård ble norgesmester i juniorklassen, deltok i VM og slettet norgesrekorden på 10 kilometer i tempo i forrige sesong. For at årets sesong skal bli like bra er NM-tempoen ytterst viktig for Asker CK-rytteren.

- Det er det høyeste målet jeg har satt meg. For meg er det veldig viktig, det er dette løpet jeg har fokusert på. Som førsteårssenior er det ikke krise om det skulle gå stang ut, men jeg har jo ambisjoner og jeg synes jeg har gjort det greit på de tempoene jeg har kjørt til nå. Jeg ønsker å gjøre det bra, uttaler Haugård til procycling.no.

I forberedelsene har ikke Haugård latt noe være opp tilfeldigheten. Han har bodd i løypa i en og en halv uke.

- Jeg har bodd hos en kompis som bor her (Skiensområdet, journ. anm.) og vært her i halvannen uke. Jeg har vært å trent der nesten hver dag under oppholdet. Jeg husker hele løypa, forteller Haugård.

- Jeg har kjørt veldig mye fart i det siste, bilpes og sånn. Den siste uka har det vært en del overskudd. Slappet av litt mer og hatt færre treningstimer. Så får vi se om jeg har frikse bein på torsdag, fortsetter 19-åringen.

Unggutten som kjørte for Frøy før han byttet klubb til Asker før sesongen kan avsløre at NM-tempoen blir hans første tempo over fem mil, men bekymrer seg ikke over det.

- Jeg har aldri kjørt femmilstempo før, det lengste jeg har kjørt er tre mil. Det blir spennende å se om jeg klarer å holde hele distansen, men jeg tror det skal gå greit. Jeg kjører på såpass lette gir at jeg ikke pådrar meg mye syre, derfor tror jeg at jeg kan gå ut med samme fart på femmilstempo som tomilsstempo.

Mange ryttere er ute etter å overbevise i temporittet i norgesmesterskapet. Reidar Borgersen (Joker Merida), Lorents Ola Aasvold, Niklas Åkvik (Plussbank Cervélo), Gabriel Rasch (Garmin-Cervélo), Stian Saugstad, Mikael Schou og Alexander Randin (Ringeriks-Kraft) er alle spennende navn foran tempoøvelsen.