WHISTLER/OSLO (Nettavisen): Torsdag kveld norsk tid holdt Det internasjonale antidopingbyrået WADA en pressekonferanse rundt avsløringene om at 30 utøvere har brutt dopingreglementet i forkant av OL som starter fredag.

Alle ville ha svar på hvilke nasjoner, hvilke idrettsgrener og ikke minst hvilke utøvere det gjaldt.

Samtlige ble skuffet.

Ingen av utøverne er i OL
WADAs president John Fahey nektet å si noe som helst som kunne gi en pekepinn på svarene på spørsmålene over.

- Vi er ikke involvert i de individuelle sakene, og WADA sin oppgave er ikke å gi flere detaljer rundt dette. Alt vi kan si er at over 30 utøvere har brutt dopingreglementet, sier Fahey på pressekonferansen.

Én ting var han likevel klar på.

- Disse utøverne har ikke fått lov til å dra til OL. De kommer ikke til å konkurrere under lekene, sier Fahey.

- Veldig diffus
Norges fremste dopingjeger Inggard Lereim er overrasket over WADAs forsiktighet.

- Fahey var veldig diffus. Nå kommer det til å bli masse rykter og spekulasjoner, sier Lereim til Nettavisen.

Han mener WADA minst burde sagt konkret hvor mange utøvere som var tatt, og hvor mange som hadde avlagt positiv dopingprøve, kontra hvor mange som hadde unormale blodprofiler.

- Når man velger denne taktikken kan det fort bli mistenkeliggjøring av nasjoner, sier Lereim, som likevel fikk noe ut av pressekonferansen.

- Fahey holder i hvert fall åpent at det også er snakk om konkrete, positive dopingprøver. Likevel er nok den største delen av dette unormale blodprofiler, tror Lereim.

- Utelukkende toppidrettsutøvere
Han sitter selv på mer informasjon enn det som kom fram på pressekonferansen og deler noe av denne med Nettavisens lesere.

- Disse utøverne som det er snakk om er utelukkende toppidrettsutøvere på internasjonalt nivå, sier Lereim.

- Så det kan ikke være snakk om ukjente utøvere som kun deltar på nasjonalt nivå?

- Nei, dette er olympiske utøvere som har vært aktuelle for OL. Nå har disse fått beskjed om at de ikke får lov til å komme til OL, bekrefter Lereim.

- Når har utøverne fått denne beskjeden?

- Den enkelte har nok fått beskjed ettersom svarene har kommet inn. Når WADA oppdager noe ureglementert får utøveren beskjed. IOC tillater ikke at dopete utøvere stiller i OL, sier Lereim.

Testene som WADA refererer til er tatt fra høsten og frem til 4. februar, da IOC overtok testansvaret fra nasjonale antidopingforbund og internasjonale særforbund.

Kan ha gått i verdenscupen
- Kan noen av disse utøverne likevel ha deltatt i verdenscupen etter at de fikk beskjed?

- I noen unntakstilfeller kan de ha fått fortsette i verdenscupen, men der fikk vi ikke så mye info på pressekonferansen. Det kommer nok ut etterhvert, tror Lereim.

- Kan vi risikere at vi kommer til øvelser i OL der medaljekandidater plutselig ikke stiller til start?

- Det kan hende at kommer til å skje, ja, bekrefter Lereim.

Skinstad enig
Heller ikke Norges sportssjef i langrenn, Åge Skinstad, ble mye klokere av torsdagens pressekonferanse.

- De burde vært mer konkrete. Jeg vet ikke hvor konkrete reglene tillater dem å være, men hvis de ikke kan være mer konkrete enn dette, burde de kanskje ha ventet med å gå ut med informasjon, sier Skinstad til Nettavisen.

- Føler du deg trygg på at det blir et rent OL?

- Jeg føler meg aldri trygg på at det rent, men jeg er trygg på at det blir renere og renere, og at dopingjegerne blir flinkere og flinkere. Men hele tiden vil det være en og annen tullebukk som prøver å jukse. Og for hver juksemaker de klarer å ta, er jeg kjempeglad, sier Skinstad som forteller at han ikke er overrasket over at en slik sak kommer opp.

Aambø positiv
Norges Toppidrettssjef Jarle Aambø velger å se det positive i denne saken.

- Dette viser at man nå har systemer og redskaper som fanger opp slikt også før et mesterskap. Her har det skjedd en utvikling over tid, og det er positivt, sier Aambø til Nettavisen.

- Nå ble det sagt ganske lite om hvem det gjelder og hva slags prøver det dreier seg om, men dette er uansett saker mellom dem som ikke får starte og dem som kontrollerer. Vi har ikke fokus på dette. Vi har fokus på å forberede oss til OL.

- Burde de vært mer konkrete?

- Det kan man si, men de har sikkert grunner for ikke å gå ut med alt. De har regler å forholde seg til. Dette er uansett noe vi bare registrerer, men ikke har fokus på, avslutter Aambø.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene