Gå til sidens hovedinnhold

Kan Peter Sagan stoppe Fabian Cancellara?

Her er favorittene til Flandern rundt.

Når den 97. utgaven av Flandern rundt ruller ut av Brugge søndag morgen er det to store spørsmål som svever i luften. Har Fabian Cancellara funnet tilbake til sin gamle styrke? Og er Peter Sagan moden nok til å vinne sin første klassiker? 256 kilometer og 17 beinristende bakker senere får vi svarene.

Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard)
Sveitseren dominerte dette rittet i 2010, gikk i et mislykket solobrudd året etter, før han krasjet ut i langesonen i 2012. Cancellara kommer rett fra en overbevisende seier i E3 Prijs Vlaanderen, forløperen til søndagens flamske sykkelfest, hvor han distanserte sine nærmeste konkurrenter med over ett minutt. En typisk Cancellara-oppvisning som gir umiddelbare assosiasjoner til den formidable formen han demonstrerte for to sesonger siden.

Det var «Spartacus» på sitt mest bydende, en stil vi alle kjenner, men som mange av hans rivaler virker å være mer bevisst på enn før. Måten han har falt igjennom i Milano-Sanremo de siste årene viser hvordan Cancellara kan få sin noe forutsigbare strategi brukt mot seg. Strade Bianche er et annet eksempel. På de hvite grusveiene i Toscana ble sveitseren satt sjakkmatt av Cannondales frontmenn, Peter Sagan og Moreno Moser, med en praktfull «one-two-punch». Hvilket anskueliggjorde Cancellaras Akilleshæl: et relativt svakt RadioShack-lag og hans endimensjonale taktikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Peter Sagan (Cannondale)
Han brøt endelig isen i Gent-Wevelgem sist søndag, men Peter Sagan venter fortsatt på sin store triumf i klassikerne. Med sin femteplass i fjor beviste han at råmaterialet for en Flandern-tittel så absolutt er til stedet. Men som observert i både Milano-Sanremo og E3 Prijs Vlaanderen i år, har ungguttens taktiske skarpsindighet og timing ennå til gode å matche hans fabelaktige styrke og råe talent.

23 åringen ble beskrevet som «et monster» av selveste Mark Cavendish under Tredagers De Panne, hvor slovaken noterte seg med en etappeseier, før han sto av i oppladningen til søndag. Han er en av de få rytterne som både kan komme seg over stigningene og overliste Tom Boonen i en spurt. Det gjør Peter Sagan til en meget farlig favoritt i årets utgave.

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step)
I fjor flyktet han fra Monacos mørke nattklubber og flyttet hjem til Flandern. Følgelig var Tom Boonen komplett utilnærmelig i nesten alle brosteinsrittene han startet. Boonen var den dominante, altetende skikkelsen også i Flandern rundt 2012, men foran årets utgave har belgieren vært plaget av både sykdom og skader. Boonen gikk glipp av både Tour San Luis og sitt elskede Tour of Qatar, og kunne ikke starte sesongen før i Tour of Oman i midten av februar.

Idet den flamske våren dro seg til med Omloop Het Nieuwsblad virket han tentativ og åpenbart usikker på egen form. Videre fulgte en anonym opptreden i Paris-Nice, før han i sinne sto av i Milano-Sanremo på grunn av arrangørens «slette håndtering» i uværet. En snau uke senere virket han imidlertid født på ny med sin sedvanlige akselerasjon på Taaienberg i E3 Prijs Vlaanderen. På Oude Kwaremont derimot var han ingen steder å se da Fabian Cancellara stormet i fra mot slutten av det ikoniske berget, som også figurerer i helgens Flandern rundt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vondt ble til verre for den triple Flandern rundt-vinneren sist søndag. En krasj i Gent-Wevelgem og en påfølgende kneskade har gjort oppkjøringen ytterligere problematisk. Underernært på konkurranse betydde at Boonen kjørte Tredagers De Panne for første gang siden 2009. Derfor taler mye imot Tom Boonen idet han jakter sin fjerde Flandern-tittel, men finner han formen har han kraften til å spurte over bergene, lokalkunnskapen som trengs, samt et sterkt lag i ryggen.

Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step)
Mange vil si at franskmannen har vært Omega Pharma-Quick Steps beste ryttere så langt denne sesongen. I den episke utgaven av Milano-Sanremo så det lenge ut som om han og Ian Stannard (Team Sky) skulle kjempe om seieren, før Peter Sagans halsbrekkende utforkjøring ned Poggio hentet dem inn. Chavanel var også en av de sterkeste i Paris-Nice og plukket til slutt en femteplass sammenlagt. I E3 animerte han nok en gang finalen og var synlig mer opplagt enn sin lagkamerat Tom Boonen.

Chavanels beste sjanse kommer hvis Boonen blir markert ut av rittet, hvilket skjedde i 2008 og 2009 da Stjin Devolder vant to år på rad. Med fjorårets løypeendring ble Flandern rundt redusert til en primitiv styrkeprøve, men hvis taktisk spill blir mer gjeldene denne gangen er Chavanel Omega Pharmas beste sjanse. Kanskje gjennom et spektakulært solobrudd, slik landsmannen Jacky Durand gjorde tilbake i 1992, det lengste vinnende solobruddet i Flandern rundt-historien.

Team Sky
Klassikerne har fått stor prioritet hos Team Sky denne sesongen. Foreløpig har det blitt mye nesten for det relativt unge mannskapet. De vet at de ikke kan matche verken Tom Boonen eller Fabian Cancellara, men med en håndfull ryttere fra favorittsjiktet under håper de at kvantitet skal overvinne kvalitet.

Med tidvis gnistrende kjøring i blant annet Tour Down Under, Omloop Het Nieuwsblad og E3 virker Geraint Thomas å være deres skarpeste rytter foran søndagens ritt. Waliseren har full fokus på landeveien denne sesongen og kan vise til en tiendeplass i Flandern for to år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men Team Sky har flere strenger å spille på i form av Bernhard Eisel og Edvald Boasson Hagen, som også er kapable til å befinne seg i front innenfor de siste 30 kilometerne. Boasson Hagen viste under VM i Valkenburg at han tåler en slik distanse, men nordmannen har til gode å finne seg til rette på bergene i Flandern rundt. Hans allsidighet taler for en god plassering, hvis han gjør de riktige taktiske avgjørelsene.

Filippo Pozzato (Lampre-Merida)
Som tidligere vinner av E3 (2009) og Milano-Sanremo (2006) vet den 31 år gamle italieneren hvordan man skal vinne klassikere. Men det begynner å bli lenge siden Pozzato sto øverst på pallen i et betydningsfullt éndagsritt. I år har kulden vært et åpenbart hinder for «Pippo» som har hatt en temmelig anonym mars måned.

Man kan også spørre seg om Lampre-laget er kapable til å gi han den nødvendige støtten. I Gent-Wevelgem var Pozzato den eneste fra det italienske laget som fullførte. Går han tom for hjelperyttere for tidlig kommende søndag, spørs det om den flamboyante italieneren klarer å kopiere fjorårets pallplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Greg Van Avermaet (BMC Racing Team)
Ingen Philippe Gilbert er ingen krise for BMC. Den regjerende verdensmesteren har riktignok to andreplasser å vise til, men valloneren liker seg åpenbart bedre på de asfalterte bakkene i Ardenner-klassikerne.

I bakhånd har BMC en meget rutinert Thor Hushovd og en sulten Greg Van Avermaet. 35 år gamle Hushovd starter sin tolvte Flandern rundt, men har aldri havnet blant de ti beste. Van Avermaet derimot ble nummer fire i fjor og liker å skinne når de andre stjernene slokner hen. Nysigneringen Daniel Oss har vist god form. Italieneren kan bli en viktig brikke for Van Avermaet.

Heinrich Haussler (IAM Cycling)
Heinrich Haussler ser ut til å ha fått det slik han vil. Borte fra Garmin-sjef Jonathan Vaughters makelige appetitt for hierarki og rendyrkede kapteinsroller, virker Haussler å ha funnet seg til rett som IAM Cyclings ubestridte klassikerkaptein.

Siden gjennombruddet i 2009 har tysk-australieren imidlertid hatt lite å juble for, men en oppløftende sesonginnledning med sitt nye lag foran årets Flandern gjør 29 åring til en troverdig outsider.

Kommentarer til denne saken