Søndagens Chrono des Nationes er rytternes siste sjanse til å samle inn poeng på europatouren denne sesongen.

Det gjelder riktignok ikke ryttere som plukker poeng på verdenstouren.

Forutsatt at verken Lars Petter Nordhaug eller Gabriel Rasch blir blant de ti beste under Giro di Lombardia dagen før, er det kun én mann som kan frata Norge den fjerde OL-deltakeren.

Han sykler for det britiske kontinentallaget Endura Racing og heter Alexander Wetterhall.

Rammes av særbestemmelse
De norske sykkeljournalistene har klødd seg i hodet det siste døgnet, for hvordan slår egentlig kvalifikasjonssystemet til OL ut for vår del?

TV 2 Sporten så ut til å knekke koden onsdag. En særbestemmelse i uttakskriteriene opplyser om følgende:

«En nasjon kan ikke kvalifisere flere ryttere enn de har utøvere rangert i den individuelle rankingen som gjelder».

Her kan du selv gjøre et dypdykk i uttakskriteriene!

Norge ligger i øyeblikket på 11.-plass på verdensrankingen med 390 poeng. Frankrike ligger på plassen foran oss med 416 poeng. Det er med andre ord ingen stor sjanse for at vi vil passere dem under verdenstouravslutningen rundt Como-sjøen.

Nordhaug eller Rasch kan ordne opp
I utgangspunktet utløser en plassering mellom 11 og 15 automatisk fire OL-plasser (topp 10-plassering gir full kvote, altså fem mann). Men Norge mister en plass ettersom kun Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff – altså tre mann – har verdenstourpoeng denne sesongen.

Dersom Nordhaug eller Rasch tar poeng i Lombardia, er saken biff. Det er dessverre svært usannsynlig at sistnevnte gjør det, og Nordhaug er i utgangspunktet hjelperytter for Rigoberto Uran eller Thomas Löfkvist.

Sverige kan passere Norge
Som TV 2 Sporten meldte i går, er europarankingen en siste mulighet. Og her kommer Chrono des Nationes inn i bildet.

Norge ligger i skrivende stund på en 23.-plass på rankingen, men dersom man fjerner de sju nasjonene som allerede har full kvote (Italia, Frankrike, Nederland osv.) – ligger vi på 16.-plass.

Problemet er at svenskene kun ligger 22 poeng bak oss, og Norge har valgt ikke å sende deltakere til rittet.

- Dersom det hadde vært full krise, og Reidar Borgersen hadde vært i toppform, kunne vi sendt ham. Men Reidar avsluttet sesongen etter VM-tempoen, forteller Joker Merida-eier Birger Hungerholdt til procycling.no.

Topp 4-plassering
Tidligere OL-medaljør Gustav Larsson er blant de beste rytterne som deltar i det franske temporittet. Sammen med verdensmester Tony Martin, David Millar, Alex Dowsett og Alexandre Vinokourov.

Her finner du verdensrankingen!
Her finner du europarankingen!
Her finner du reglementet for europatouren!

Men Larssons plassering vil ikke slå ut på europarankingen. Det vil derimot Alexander Wetterhalls sluttplassering gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dersom svenskene skal passere Norge, og knuse vår mulighet til å stille med fire deltakere i London neste sommer, er Endura Racing-rytteren nødt til å bli blant de fire beste.

Det vil gi minimum 24 poeng, mens vinneren får 80.

I selskap med Millar og Martin
Dernest kommer selvsagt spørsmålet om Wetterhall er god nok til å klare dette i selskap med tempospesialister som Martin og Millar.

- Teoretisk sett er det mulig, men i praksis ser det vanskelig ut, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no og minner om at han ble svensk mester på tempo i 2009.

Da stilte imidlertid ikke Gustav Larsson eller Thomas Löfkvist til start. De siste to årene har Wetterhall blitt nummer 16 og nummer 13 i rittet.

Her finner du startlisten for Chrono des Nationes!

Så noe mer usannsynlig enn at Lars Petter Nordhaug skal bli topp 10 i Lombardia, er det vel ikke?

PS! Luxembourg er det eneste laget på topp 10-listen som ikke oppfyller kravet om antall ryttere med poeng fra verdenstouren. Dersom det frigjør ekstra OL-billetter, blir det opp til UCI å finne ut hvordan det skal gjøres etter sesongslutt.

Har vi bommet igjen? Bruk kommentarfeltet eller jarle@procycling.no dersom du har innspill i sakens anledning!