Kan redde Contador

Foto: Laurent Cipriani (Scanpix/Ap)

Seks idrettsutøvere frikjent etter spor av clenbuterol.

13.10.11 12:41

Alt tyder på at det i fremtiden blir innført grenseverdier for funn av clenbuterol i idrettsutøveres dopingprøver.

WADA (verdens antidopingbyrå) har denne uken tatt et stort skritt i den retningen. Fem meksikanske fotballspillere og en dansk sykkelrytter har fått sine ankesaker henlagt.

Spørsmålet er om henleggelsene på noen måte danner presedens foran høringen av Alberto Contador i Lausanne mellom 21.-24. november.

Stort problem i Mexico
Utfordringen for antidopingmyndighetene er at funn av clenbuterol kan forklares med inntak av forurenset kjøtt. Middelet brukes av kjøttprodusenter for å fremskynde og øke dyrets vekt.

Land som Kina og Mexico er internasjonalt anerkjent blant verstingene. De fem fotballspillerne ble utestengt fra Concacaf-mesterskapet i USA etter spor av stoffet.

Hele veien har utøverne forklart funnet mot forurenset biff, og nå åpner WADA trolig opp for en individuell vurdering av saker der konsentrasjonen av stoffet i prøvene er lav.

- WADA har den siste tiden mottatt håndfaste bevis på et alvorlig helseproblem i Mexico og kjøtt som er blitt forurenset med clenbuterol. Dette er et offentlig helseproblem som håndteres med høy grad av viktighet hos styresmaktene, heter det i en pressemelding.

Dansk syklist frikjent
At også sykkelrytteren Philip Nielsen er blitt frikjent, styrker Contadors sak ytterligere.

Dansken testet positivt for clenbuterol i april, 2010. Også han hadde inntatt kjøtt i forbindelse med Vuelta a Mexico.

Foran Tour of Beijing gikk det internasjonale sykkelforbundet ut med en klar henstilling til rytterne om å passe på hva de puttet i seg i forbindelse med oppholdet.

Contador påberopte seg å ha inntatt forurenset kjøtt under den andre hviledagen av fjorårets Tour de France.

Hva med Contador?
Spanjolens problem er at han befant seg i hjemlandet, et land som vanligvis ikke er plaget med forurenset biffkjøtt.

- Man må regne med at CAS (idrettens voldgiftsrett) fortsetter saken mot Contador. Den skiller seg nemlig fra de andre sakene på ett vesentlig punkt, sier leder Jens Evald i det danske antidopingbyrået til sporten.dk.

- De andre sakene dreier seg om påvist clenbuterol i Mexico. Der er problemene i forbindelse med matforurensing velkjent. Contadors tilfelle stammer fra Europa, hvor risikoen for å bli rammet er relativt beskjeden.

Evald påpeker også at WADA tidligere har fått en utøver dømt for clenbuterolbruk.

- I Europa har vi en enkeltsak hvor en utøver ble dømt. Det betyr ikke at Contador ikke kan bli frikjent, men mer et spørsmål om man velger å tro på ham i dette konkrete tilfellet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.