RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan redde Contador

Foto: Laurent Cipriani (Scanpix/Ap)
Sist oppdatert:
Seks idrettsutøvere frikjent etter spor av clenbuterol.

Alt tyder på at det i fremtiden blir innført grenseverdier for funn av clenbuterol i idrettsutøveres dopingprøver.

WADA (verdens antidopingbyrå) har denne uken tatt et stort skritt i den retningen. Fem meksikanske fotballspillere og en dansk sykkelrytter har fått sine ankesaker henlagt.

Spørsmålet er om henleggelsene på noen måte danner presedens foran høringen av Alberto Contador i Lausanne mellom 21.-24. november.

Stort problem i Mexico
Utfordringen for antidopingmyndighetene er at funn av clenbuterol kan forklares med inntak av forurenset kjøtt. Middelet brukes av kjøttprodusenter for å fremskynde og øke dyrets vekt.

Land som Kina og Mexico er internasjonalt anerkjent blant verstingene. De fem fotballspillerne ble utestengt fra Concacaf-mesterskapet i USA etter spor av stoffet.

Hele veien har utøverne forklart funnet mot forurenset biff, og nå åpner WADA trolig opp for en individuell vurdering av saker der konsentrasjonen av stoffet i prøvene er lav.

- WADA har den siste tiden mottatt håndfaste bevis på et alvorlig helseproblem i Mexico og kjøtt som er blitt forurenset med clenbuterol. Dette er et offentlig helseproblem som håndteres med høy grad av viktighet hos styresmaktene, heter det i en pressemelding.

Dansk syklist frikjent
At også sykkelrytteren Philip Nielsen er blitt frikjent, styrker Contadors sak ytterligere.

Dansken testet positivt for clenbuterol i april, 2010. Også han hadde inntatt kjøtt i forbindelse med Vuelta a Mexico.

Foran Tour of Beijing gikk det internasjonale sykkelforbundet ut med en klar henstilling til rytterne om å passe på hva de puttet i seg i forbindelse med oppholdet.

Contador påberopte seg å ha inntatt forurenset kjøtt under den andre hviledagen av fjorårets Tour de France.

Hva med Contador?
Spanjolens problem er at han befant seg i hjemlandet, et land som vanligvis ikke er plaget med forurenset biffkjøtt.

- Man må regne med at CAS (idrettens voldgiftsrett) fortsetter saken mot Contador. Den skiller seg nemlig fra de andre sakene på ett vesentlig punkt, sier leder Jens Evald i det danske antidopingbyrået til sporten.dk.

- De andre sakene dreier seg om påvist clenbuterol i Mexico. Der er problemene i forbindelse med matforurensing velkjent. Contadors tilfelle stammer fra Europa, hvor risikoen for å bli rammet er relativt beskjeden.

Evald påpeker også at WADA tidligere har fått en utøver dømt for clenbuterolbruk.

- I Europa har vi en enkeltsak hvor en utøver ble dømt. Det betyr ikke at Contador ikke kan bli frikjent, men mer et spørsmål om man velger å tro på ham i dette konkrete tilfellet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere