*Nettavisen* Sport.

Kan tjene på å bryte sykkelritt

GAME OVER: Her ender Bradley Wiggins Tour de rance. Det var nok ikke dette kjøretøyet han ønsket å bli fraktet bort i. Foto: Christophe Ena (Ap/Scanpix)

Det er resultatet av UCIs regelendring. Du tror det ikke før du leser det!

20.01.12 17:05

Det finnes mange smarte og mindre smarte regler i sykkelsirkuset.

En del av dem er til og med så komplisert at selv ikke UCI, det internasjonale sykkelforbundet, skjønner helt hva som er riktig og galt. Det fikk vi eksempel på tidligere denne uken da Norge fikk en ekstra OL-plass på grunn av feilberegninger av UCI.

En kjent regel det derimot har vært liten diskusjon rundt er den som forteller at ryttere som velter eller får mekaniske problemer innenfor de siste tre kilometerne av en etappe får samme tid som den gruppen vedkommende satt i da uhellet oppstod. Plasseringen rytteren får er den samme som den han kjører i mål til.

Regelen sørger for at favorittene ikke får ødelagt sine muligheter til å vinne sammenlagt på grunn av massevelter i spurtene.

Nå kan det lønne seg å bryte rittet
Men før årets sesong modifiserte UCI regelen. Fortsatt er det slik at rytterne ikke taper tid om de har mekaniske problemer innenfor de siste tre kilometerne, men nå kan det utrolig nok lønne seg å ikke fullføre en etappe.

Det er nemlig slik at om en rytter kommer seg på sykkelen igjen og fullfører etappen vil han få den plasseringen som tilsvarer nummeret han passerte mållinjen som. Men om han istedenfor ikke makter å karre seg til mål og dermed bryter rittet, får rytteren plasseringen som tilsvarer sisteplassen i gruppen han satt i da uhellet skjedde.

Dermed kan vi i fremtiden oppleve følgende situasjon:

Tre ryttere har gått i et brudd som holder helt inn til mål. De tre skal derfor gjøre opp seg imellom om etappeseieren. En av rytterne er så uheldig at han krasjer to kilometer fra mål. Innen han rekker å komme seg på beina har hovedfeltet på 150 ryttere passert ham. Rytteren som veltet står da overfor to valg:

Han kan enten velge å fullføre etappen å få en 153. plass (men samme tid som hans bruddkompanjonger) eller han kan bryte rittet å få en 3. plass på etappen.

Det skal riktignok nevnes at den uheldige rytteren selvsagt ikke kan stille på start på de neste etappene siden han har brutt rittet.

Gir det mening?

Impey-tilfellet
I visse tilfeller kan det utrolig nok gjøre det.

- Om det er slik at regelen kan bidra til at ryttere som skader seg på slutten av den siste etappen og ellers ville vunnet rittet slipper å tape sammendraget på grunn av et uhell er det positivt, sier Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no.

Kommentatoren trekker frem en situasjon som skjedde på den siste etappen i Tyrkia rundt i 2009 som eksempel.

Den gangen ble Daryl Impey dratt ned i spurten av Theo Bos.på den siste etappen. Riktignok klarte Impey, som ledet sammendraget, å kjempe seg til mål til tross for store skader. Men hadde han ikke klart det ville han mistet sammenlagtseieren på grunn av en usportslig manøver fra en konkurrent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

«Filming» i sykkelsporten?
Selv om det nye regelverket er uklart på dette punktet, kan det virke som at en rytter som bryter innenfor de siste tre kilometerne på den siste etappen vil få en etappetid og dermed også et sammenlagtresultat.

Men den populære kommentatoren ser også negative sider ved regelen.

- At man skal straffes for å reise seg opp og fullføre fremfor å bryte, ved at man mister en topplassering, er synd. Det høres litt rart ut.

Muligheten er i hvert fall tilstede for at vi får se at ellers tøffe sykkelryttere setter seg i ambulansen for å unngå å miste en god plassering.

- Det er klart at om man samler på tredjeplasser, for eksempel, kan vi se at slike situasjoner forekommer.

- Om det er slik at regelen fører til «filming» i sykkelsporten er jeg skeptisk til den, avslutter Stoltenberg med et smil.

PS: Hva som skjer om man som ensom rytter i brudd velter innenfor de siste tre kilometerne og må bryte etappen sier ikke regelen noe om. Regelen gjelder kun i etapperitt, så det er for eksempel ikke mulig å vinne en VM-medalje på denne måten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.