Onsdag kveld brøt det ut et kaos uten like rundt et mulig salg av Premier League-klubben Manchester United. Prosessen med et mulig salg er nå inne i fase to og potensielle kjøpere har blitt invitert til å komme med et andre bud på klubben.

De to kandidatene som regnes som favoritter til å kjøpe klubben fra Glazer-familien – en gruppe fra Qatar ledet av Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani og Ineos-gruppen med sir Jim Ratcliffe i spissen – ga begge uttrykk for at det hadde lagt inn sine forbedrede bud.

Senere på kvelden kom det imidlertid fram at dette ikke var tilfellet. Kilder sentralt i United hevdet at de ikke hadde mottatt noen bud før fristen klokken ti på kvelden norsk tid. De to potensielle kjøperne svarte med at det fortsatt hadde planer om å legge inn bud.

Ifølge The Times og The Telegraph skal United ha gitt begge parter ytterligere tid til å offisielt komme på banen. Kaoset som utspilte seg skal ifølge The Telegraph skal ha skapt noe friksjon mellom de ulike partene i det som potensielt kan bli en megaavtale.

Kilder tett på prosessen kommer med ulik informasjon om hvem som faktisk ba om å få utvidet fristen først av Qatar-gruppen og Ineos-gruppen. Det skal i hvert fall ha vært forhandlinger med meglerne i kulissene i løpet av de siste 24 timene før fristen.

Det er Raine Group, en investeringsbank med hovedsete i USA, som forhandler på vegne av Uniteds nåværende eiere.

LES OGSÅ: Martin Ødegaard nektet å snakke om det. Nå har Helene Spilling sendt SMS til Nettavisen

Flere bud på mindre andeler i Manchester United skal ha kommet innen den opprinnelige fristen onsdag kveld. Torsdag morgen fikk det franske nyhetsbyrået AFP bekreftet fra kilder i United at Qatar-gruppen skal ha stablet et nytt bud på bordet.

– Et utspekulert spill

Midt oppe i alt dette sådde også Sky Sports tvil om Glazer-familien i det hele tatt var villig til å selge storklubben.

Eivind B. Holth, som er journalist i Manchester Uniteds norske supporterklubb, følger naturlig nok prosessen med argusøyne.

– Det blir veldig dramatisk med frister. Jeg tenker at dette er et ganske utspekulert politisk spill, men vi vet ikke noe om det som faktisk skjer i kulissene, sier han til Nettavisen torsdag ettermiddag.

– Ifølge rapporter vi har fått i dag fra de som er tett på, så virker det hele ganske udramatisk. Glazer-familien og Raine Group håndterer dette slik at de ønsker at de to største profilene skal legge inn bud. Begge har varslet at de skal komme med sitt bud og det er en frist som er utsatt. Slik sett er det ingen dramatikk, det er ventet at begge legger inn nye bud som det vil bli tatt stilling til neste uke.

Han mener det som er mest uklart i saken er hvem som har bedt om en utsettelse på fristen. Her har det som nevnt vært motstridende rapporter og det kan i bunn og grunn være både Raine Group, Qatar-gruppen og Ratcliffe-gruppen.

– Det som vokser fram nå er de andre budgiverne. Det var varslet totalt åtte bud og det betyr at seks budgivere ikke var identifisert. De andre budgiverne skal ha registrert sine bud i tide og det er først nå vi for eksempel hører om denne finnen (Thomas Zilliacus) som vil kjøpe 50 prosent av klubben og få fansen til å kjøpe resten. Nå er det egentlig mest spennende å få vite mer om de andre budene.

Holth personlig, tror sjeik Jassim og Qatar-gruppen seiler opp som favoritter til et mulig oppkjøp.

– Det er budet som er mest attraktivt økonomisk. Når Qatar vil kjøpe en fotballklubb, blir det ofte sånn, sier han.

– Hva tenker du som supporter at er best for klubben?

– Det er en veldig vanskelig moralsk debatt United-fans må ta stilling til nå. Vi vet for lite hva disse budene innebærer, vi har bare fått små drypp her og der, men det er ren PR. Jeg har som mange andre en kritisk distanse til nye eiere, uansett om de kommer fra Qatar eller om det er Ineos. Det etter 18 år med Glazers, som på ingen måte har gagnet klubben, mener United.no-journalisten.

Hvem vil kjøpe United?

Sjeik Jassim og sir Jim Ratcliffe er altså frontfigurer hos de to største gruppene som jobber med et oppkjøp av Manchester United.

Førstnevnte er del av den qatarske kongefamilien. Han er også sønn av Qatars tidligere statsminister og styreformann i den qatarske banken QIB. Sjeik Jassim hevder selv å ha vært supporter av Manchester United hele livet, ifølge The Athletic.

Ratcliffe på sin side er én av Storbritannias rikeste menn. Han vokste opp i området rundt Old Trafford. Han har tidligere snakket om at han gjerne kunne tenke seg å kjøpe klubben, men har også interesser i den franske fotballklubben Nice.

Briten ble også lansert som en kandidat til å kjøpe Chelsea, da londonklubben var til salgs for en tid tilbake. I tillegg har han blitt nevnt i forbindelse med en mulig investering i West Ham tilbake i oktober 2022, uten at det materialiserte til noe konkret.

Ratcliffe har tjent sine milliarder på kjemikalier gjennom selskapet Ineos og i 2020 ble det rapportert at han var verdt rundt 28,2 milliarder dollar, noe som tilsvarer rundt 300 milliarder norske kroner. På det tidspunktet var han verdens 55. rikeste mann.

Når det gjelder formuen til Sjeik Jassim, så er den mer ukjent. Det er likevel lite tvil om at Qatar-gruppen sitter på betydelige midler og familien hans sies å ha en formue på rundt 275 milliarder pund, som tilsvarer rundt 3,5 billioner norske kroner.

Hvordan vil de eie klubben?

The Athletic hevder at de to gruppene først la inn ganske like bud på Manchester United, uten å nevne sum. Ingen av dem skal imidlertid ha vært i nærheten av å matche Glazer-familiens krav på fem milliarder pund (rundt 64 milliarder norske kroner).

Sjeik Jassim og hans investeringsgruppe sies å ha et ønske om å både kjøpe Glazer-familiens andel av United på 69 prosent, i tillegg til å kjøpe ut resterende 31 prosent fra mindre aksjonærer, for å skaffe seg full kontroll over Premier League-klubben.

Qatar-gruppen ønsker også å investere penger direkte inn i klubben, uten å belaste den med ytterligere lån.

LES OGSÅ: Qatar-sjeiken skal ha kommet med nytt bud på United

Ratcliffe-gruppen sies å i all hovedsak være interessert i Glazer-familiens andel på 69 prosent på nåværende tidspunkt. De skal per nå ikke ha tilbudt seg å kjøpe ut andre aksjonærer. Ratcliffe må også låne penger for å finansiere et oppkjøp.

Sistnevnte gruppe har ikke forpliktet seg til å betale ned noe av Uniteds gjeld som skal være på 656 millioner pund (rundt 8,5 milliarder norske kroner). De skal imidlertid ha forsikret om at de ikke vil belaste klubben med ytterligere gjeld.

Enn så lenge er det usikkert hva bud nummer to, som altså skulle vært inne onsdag kveld, lyder på fra de to gruppene.

Hvordan gikk møtene med United?

I forrige uke ble representanter for begge de to største gruppene avbildet mens de var på besøk hos Manchester-klubben.

Qatar-gruppen skal ha brukt ti timer på sitt besøk. De skal blant annet ha gått nøye gjennom klubbens regnskap, med en spesiell interesse for prognoser for framtidige inntekter. Sjeiken var ikke til stede selv. Han hadde sendt et team av advokater.

Ratcliffe ble avbildet utenfor Old Trafford, der han ble møtt av administrerende direktør Richard Arnold. Siden Ineos-gruppen allerede eier en annen fotballklubb, skal de ha stilt med stor kunnskap om både United og hvordan en fotballklubb generelt opererer.

Dermed brukte de mindre tid på å sette seg inn i ting som TV-avtaler, spillerkontrakter og slike ting, ifølge The Athletic.

Etter møtet på Old Trafford, dro Ineos-gruppens representanter videre til Uniteds treningsanlegg Carrington for ytterligere møter. Der skal de blant annet ha møtt på manager Erik ten Hag, som av andre årsaker befant seg der da. Nederlenderen har fortalt at han hilste på delegasjonen, men at han overlater det til andre krefter i klubben å håndtere potensielle investorer.

LES OGSÅ: Hemmelige milliardbud på Manchester United

Sportsdirektør John Murtough, driftsansvarlig Collette Roche og økonomidirektør Cliff Batty skal alle ha vært med i møtene med både sjeikens delegasjon og Ratcliffe-gruppen. Glazer-familien ønsket opprinnelig å holde klubbledelsen utenfor forhandlingene da klubben først ble lagt ut for salg, men ettersom prosessen har utviklet seg, har det blitt mer naturlig å involvere disse personene.

Er det flere budgivere?

The Athletic skriver at en gruppe som kaller seg Elliott Investment Management har kontaktet Raine Group. De skal ha tilbudt seg å finansiere et oppkjøp. De skal også være villig til å tilby Glazer-familien økonomisk støtte, om et salg ikke materialiseres.

The Times skriver også torsdag at Elliott skal ha lagt inn bud på en mindre andel av klubben innen fristen onsdag.

Joel og Avram Glazer, som overtok mye av styringen i klubben da deres far Malcolm Glazer døde, skal også vurdere å kjøpe ut sine andre søsken: Kevin, Bryan, Darcie og Edward fra eierskapet i United. Skulle dette skje er det imidlertid ventet at de vil låne pengene med sikkerhet i klubben, framfor sikkerhet i sin egen personlige formue.

Andre investeringsgrupper skal også ha tilbudt seg å bidra med økonomiske muskler til potensielle kjøpere og Glazer-familien. Én av disse gruppene hevdes å være Ares Management, men de har blankt nektet å kommentere disse spekulasjonene.

Den finske entreprenøren Thomas Zilliacus bekrefter også torsdag at han er blant budgiverne. Han er grunnlegger av novaM Group og ønsker å kjøpe klubben på den måten at fansen vil ha eierskap og en finger med i avgjørelser som blir tatt. Finnen er villig til å betale halvparten av kjøpesummen, mens han oppfordrer supporterne til å finansiere den resterende delen.

Kommer det flere bud?

Ikke umulig. Konkurranse driver som kjent prisen opp og det er akkurat det Raine Group er hyret inn av Glazer-familien for å gjøre.

Her er denne ukens Premier League-quiz:

Fra hva som hittil er kjent, er det imidlertid Qatar-gruppen og Ineos-gruppen som kjemper om å få kjøpe majoriteten i klubben.

Det er for øvrig Colin Neville som leder prosessen på vegne av Raine Group. Han ble avbildet i Manchester sammen med delegasjonen fra Qatar i forrige uke. Neville er partner i Raine og har ansvaret for bankens involveringer innen sportsbusiness.

Onsdag meldte Sky Sports at totalt fem til åtte bud ville tikke inn før fristen onsdag kveld. Det er ikke kjent om dette er større grupper som vil holde en lav profil, eller om det først og fremst dreier seg om bud på mindre andeler i klubben.

Hva skjer videre?

Mest sannsynlig vil både Qatar-gruppen og Ineos-gruppen legge inn bud denne runden. Dette er altså runde nummer to med bud og det store spørsmålet er om de to partene vil nærme seg kravet til Glazer-familien på fem milliarder pund?

Raine Group skal ifølge The Telegraph ha gitt lovnader om en tilbakemelding til budgiverne innen en uke.

LES OGSÅ. Har blitt avslørt. Forklaringen hans vekker avsky

Samme avis skriver imidlertid at det er en økende skepsis til om de to gruppene er villig til å møte Glazer-familiens krav og om noen av dem vil ta neste steg i prosessen mot et oppkjøp. Hvis én av de to gruppene i denne runden kommer opp med et bud som er tilfredsstillende for de nåværende eierne, vil prosessen gå videre til en ny fase.

I den fasen vil det være snakk om eksklusivitet på et oppkjøp og full tilgang på alle data relatert til klubben.

The Athletic hevder at Glazer-familien ikke vil føle noe som helst press til å selge, om deres krav ikke blir møtt. The Telegraph referer til en kilde som mener at det hele bare har vært et «spill» og at budene så langt er «mye lavere enn det eierne forventer».

Så fram til ytterligere informasjon kommer fram om prosessen, får vi bare støtte oss på Rudolf Blodstrupmoens «time vil sjåv».