*Nettavisen* Sport.

Kaoset som mangler svar

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Her har det vært en svikt, sier Espen Knutsen.

07.03.12 19:58

Søndag startet sluttspillet i den norske eliteserien i ishockey, kjent som Getligaen. Tirsdag møttes lagene til andre kamp i sine best-av-sju-serier.

Fortsatt er det ingen som vet om det blir videodømming eller ikke.

- Vi hadde et møte med Elite Hockey i dag, og de kommer til å forhøre seg med klubbene. Dersom de ønsker å benytte seg av videodømming, vil dette være avklart før neste TV-kamp går, sier generalsekretær Jon Haukeland i Norges Ishockeyforbund (NIHF) til Nettavisen.

Når det gjelder bruk av måldommere som hjelpemiddel til å avgjøre hvorvidt pucken er i mål eller ikke, ble det først kjent tirsdag at dette ikke skal benyttes i sluttspillet.

Fikk ikke beskjed
Forbundet sendte ut sine sluttspillprosedyrer på fredag, men etter det Nettavisen erfarer inneholdt ikke disse prosedyrene noe om bruk av måldommere. Dette ble først avklart tirsdag, to dager etter at sluttspillet startet.

Da sendte forbundet ut prosedyrene på nytt, trolig fordi Storhamars daglige leder Svein-Erik Edvartsen etterlyste informasjon om videodømming og måldommere i NM-sluttspillet.

- Jeg kan bekrefte at vår driftskoordinator ringte meg tidlig i går morges og lurte på om det skulle settes opp måldommerbur til kampen. Siden vi ikke hadde mottatt noen informasjon om dette sendte Storhamar Dragons en henvendelse til NIHF lenge før gårsdagens kamp startet og spurte om det skal være måldommere under årets NM, sier Edvartsen til Nettavisen.

- Ti minutter etter at vår henvendelse ble sendt, kom det brev fra Grethe Fjeldstad i forbundet til alle klubbene om at det ikke skulle være måldommere i årets NM. Hvem som har bestemt at det ikke skal være måldommere vet ikke jeg - og for å uttrykke meg forsiktig er det spesielt at denne informasjonen kommer etter at sluttspillet har startet, legger Edvartsen til.

Dette kan virke som formaliteter, men den oppfatningen deles neppe i Vålerenga. Denne saken blir nemlig verre.

Overså scoring
Tirsdag kveld overså dommerne at Jesper Hoel sendte pucken over mållinjen til Storhamar, med den konsekvens at Storhamar i stedet gikk i angrep og scoret selv.

Vålerenga ble ikke bare snytt for 3-2-ledelse, men havnet under 2-3 selv. Og tapte til slutt 3-4.

- Hadde det vært videodømming eller måldommer, hadde vi ledet 3-2 og kanskje vunnet. Men jeg skjønner dommerne. Det er vanskelig å få med seg alt, sier klubbdirektør Jan Tore Kjær i Vålerenga.

Selv i en best-av-sju-serie kan ett enkelt mål få store konsekvenser. Det kan i verste fall koste en klubb «veldig store penger», som Kjær formulerte det overfor Nettavisen onsdag.

Da Nettavisen snakket med Kjær onsdag ettermiddag, var han for øvrig i den tro at videodømming ikke skal benyttes i sluttspillet. Han trodde derfor ikke at hendelsen på Hamar tirsdag ville fått et annet utfall dersom reglene hadde vært klare på forhånd.

- Ikke aktuelt
Nå viser det seg at videodømming fortsatt kan bli innført. I så tilfelle vil dette kun gjelde de kampene som blir sendt på TV 2. I øvrige kamper har man ikke tilgang til det nødvendige utstyret.

- I Vålerenga ønsker vi at de innfører måldommere fra neste kamp, sier Kjær.

Stavanger Oilers vil også stille seg positive til dette, uten at dette hjelper.

- Nei, det blir ikke aktuelt. Det er forskjellige oppfatningen om dette i klubbene. Noen er mer høylytt enn andre. Jeg tror mange er glade for å bli kvitt dette og mener at måldommere forvirrer ytterliggere. Det blir firedommerssystem hele veien i sluttspillet, sier Haukeland.

Vålerengas trener Espen «Shampo» Knutsen reagerer på at forbundet ikke hadde reglene klare før sluttspillet startet.

- Det er for dårlig! Her har det sviktet et sted. Dette må forbundet rydde opp i. Du kan ikke komme med reglene for hvordan det skal være i sluttspillet etter at det har startet, sier Shampo til Nettavisen.

Kommunikasjonssvikt
I forbundet skylder man på kommunikasjonssvikt.

- Det har rett og slett vært en svikt i kommunikasjonen internt hos oss, sier Haukeland.

I et møte mellom forbundet o Elite Hockey, skal man ifølge Haukeland ha kommet fram til at man vil bruke fire dommere i sluttspillet, og at man av økonomiske grunner derfor ble enige om å sløyfe måldommere og standbydommere. Men beskjeden ble ikke gitt videre internt i forbundet.

- Burde ikke info om måldommere og videodømming vært ute tidligere?

- Jo, det burde det vært, avslutter Haukeland.

Den tredje kampen mellom Vålerenga og Storhamar spilles torsdag på Jordal Amfi.

Dette er forklaringen fra Norges Ishockeyforbund i sin helhet:
1) Vanlig praksis har vært å bruke 3-dommersystem pluss måldommere i play-off. I tillegg har det vært oppnevnt stand-by dommer for å hindre at kamper må avlyses pga evt skade på dommer.

2) Som forberedelse til play-off holdt NIHFs dommerutvalg v/leder Lars Gaden møte med klubbenes representant Håkan Södergren for å se om man kunne komme frem til en avtale om å bruke 4-dommersystem i play-off. Dette bar ønsket både av klubber og NIHF.

3) Klubbenes bekymring var/er at kostnadene ved en ekstra dommer ville bli for høy.

4)Som kompromiss, og for å redusere kostnadene ble man derfor enige om å ikke bruke måldommere og heller ikke stand-by dommer (ved skade kunne man fortsette med tre dommere).

5) Ved en feil ble denne delen av avtalen ikke kommunisert til NIHFs administrasjon, som derfor sendte ut sluttspillprosedyrer slik de tidligere har vært.

6) Kampene søndag forløp uten måldommere og uten dramatikk, og dessuten uten at noen etterlyste måldommere.

7) Tirsdag morgen ble NIHFs administrasjon gjort oppmerksom på at teksten i sluttspillprosedyreme var feil. Denne feilen ble påpekt av sekretær for NIHFs dommerutvalg, ikke fra noen av klubbene.

8) Etter at NIHFs administrasjon hadde fått verifisert denne informasjonen hos leder av dommerutvalget ble det sendt ut korrigert informasjon til klubbene. Dette skjedde tirsdag kl 10:53.

9) Informasjonen var derfor alle klubber i hende i god tid før gårsdagens kamp.

10) Etter å ha lest dette brevet henvender Storhamar seg til NIHF for å forsikre seg om at de har forstått informasjonen korrekt. Dette blir så bekreftet.

11) Bruk av videodømming har heller ikke vært forelagt NIHFs administrasjon, men er heller ikke del av ordinær praksis. NIHF er tilhenger av at teknologien benyttes det den er tilgjengelig, men bare dersom klubbene ønsker dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.