Da sesongen startet en sen sommerdag i 2019, var Erling Braut Haaland omsider førstevalget på spissplass for Salzburg.

Nordmannen bøttet inn mål hele høsten, i tillegg leverte han på et fenomenalt nivå i den aller gjeveste turneringen - Champions League.

I debuten scoret han hat trick for Salzburg. Alle tre målene kom i første omgang. Haaland gikk fra å være et stort fotballtalent til å bli en spiller «alle» snakket om.

Det gikk ikke lang tid før den norske spissen var på leppene til samtlige av de største klubbene i verden, men valget falt på Borussia Dortmund i januar 2020.

Nå går veien videre til Manchester City, men først skal Haaland ta farvel med Dortmund - samtidig kan han sende Rune Almenning Jarstein, Fredrik Bjørkan og resten av Hertha Berlin til nedrykkskvalifisering.

LES OGSÅ: SE NÅ: Nettavisen kårer «sesongens lag» i Ligue 1

Full av lovord

Fotballekspert Lars Tjærnås har fulgt Haaland tett i jobben som Viaplay-kommentator. Han er ikke i tvil om hvilket Haaland-minne som troner øverst fra tiden i Dortmund.

- Det aller sterkeste minnet var da jeg satt på tribunen og så han «dryle» ballen i krysset hjemme mot PSG i Champions League. Rammen rundt kampen, scoringen, beviset på at han nå var en ener også på den største scenen fotball kan tilby. Det øyeblikket var magi, sier Tjærnås til Nettavisen.

- Hvordan tror du Haalands omdømme vil være i den tyske klubben?

- Som en som overgikk alle mulige forventninger. Det var ingen som kunne forestille seg at en ung, norsk spiller uten noen erfaring fra topp 5-ligaer skulle bruke omtrent fem minutter før han var en trussel mot alt og alle i en av verdens aller ypperste ligaer. Å kalle det et eventyr er et understatement, mener fotballeksperten.

Tjærnås mener det Haaland har fått til i Dortmund er eksepsjonelt.

- Det er noe som aldri kommer til å skje igjen med en norsk spiller, er jeg dessverre sikker på. Det er noe som ytterst sjelden skjer uansett status og nasjonalitet. Et mål i snitt per kamp forteller alt, men i tillegg til det har han også blitt en ekstremt nyttig og viktig lagspiller i mange andre deler av spillet.

- Han drar derfra etter å ha etablert seg som en av verdens to mest ettertraktede spillere. Det burde ikke vært mulig, avslutter Tjærnås overfor Nettavisen.

Dette er Nettavisens fem mest minneverdige Haaland-øyeblikk i Dortmund:

1. Haalands inntreden

Den 18. januar i 2020. Augsburg leder 3-1 hjemme mot Dortmund. Så, i det 55. minutt, står en nordmann klar for å entre banen.

23 minutter senere er stillingen 3-5. Tre av målene signert Erling Braut Haaland. I debuten.

Nettavisen var på plass i Augsburg da Haaland tok Bundesliga med storm, og her er hva han sa etter å ha sjokkert en hel fotball-verden:

Kun få dager senere starter Haaland på benken mot 1. FC Köln. Spissen kom inn og noterte seg for to nye scoringer.

Haaland ble den første Bundesliga-spilleren i historien til å score fem mål på hans to første kamper.

Til tross for å ha vært på banen i kun 56 minutter, vant han også månedens spiller i Bundesliga.

Den 1. februar i 2020 starter han sin første kamp for Dortmund. Det resulterte i to nye scoringer, og dermed ble han den første spilleren i historien til å score sju mål på sine første tre kamper i Bundesliga.

2. Toppscorer i Champions League

Etter en vanvittig debutsesong i Champions League med ti scoringer på åtte kamper for både Salzburg og Dortmund, skulle Haaland på nytt gjenta bragden.

På de fire første gruppespillskampene i 2020/21-sesongen hadde spissen allerede rukket å notere seg for seks mål.

Etter et skadeavbrekk var Haaland tilbake i åttendedelsfinalen, der han scoret to ganger i begge oppgjørene mot Sevilla.

Med kun 14 kamper i Champions League kunne Haaland se tilbake på nok en fenomenal rekord.

Han er både den yngste og den spilleren i historien som raskest har scoret 20 mål i turneringen.

Til tross for at Haaland gikk målløs ut av begge kvartfinalene mot sin nye klubb Manchester City, endte han opp med toppscorertittelen og prisen som beste angrepsspiller i Champions League.

3. Fire mål og Golden Boy

Morgenen den 21. november i 2020 ble det kjent at Haaland skulle motta den gjeve prisen Golden Boy. Det er en pris som gis av sportsjournalister til en ung fotballspiller i europeisk fotball som de mener har vært mest imponerende i løpet av året.

Tidligere har blant annet Wayne Rooney, Lionel Messi, Sergio Agüero og Kylian Mbappé vunnet prisen - for å nevne noen.

Senere på dagen skulle Haaland og Dortmund møte Hertha Berlin til dyst i Bundesliga. Hovedstadslaget ledet 1-0 til pause, men så våknet nordmannen.

I det 79. minutt scoret Haaland sitt fjerde mål for dagen, og sørget med med det for at Dortmund vant 5-2.

- Superlativer oppbrukt, konstaterte Lars Tjærnås på Twitter samme kveld.

4. Cupfinalen mot RB Leipzig

Til tross for at Haaland står igjen med en rekke scoringer og rekorder etter tiden i Borussia Dortmund, har han kun fått være med å løfte én pokal på vegne av laget.

Den 13. mai 2021 møttes Dortmund og RB Leipzig i den tyske cupfinalen. Erling Braut Haaland og Jadon Sancho scoret to mål hver i en knusende seier.

Dette var det første trofeet til Dortmund på fire år, etter dominans av rivalen Bayern München.

Sesongen endte med 41 mål på likt antall kamper for Haaland.

5. Feiden med PSG-stjernene

Etter å ha spilt gruppespillet for Salzburg i sin debutsesong i Champions League, fikk han æren av å delta i 16-delsfinalen for Dortmund.

På motsatt banehalvdel sto stjernegalleriet til Paris Saint-Germain, men det var Haaland som stjal overskriftene.

I det første oppgjøret vant Dortmund 2-1 etter to scoringer av nordmannen. På det første målet feiret Haaland med å sette seg i lotusstilling.

Det andre målet står igjen som Haalands kanskje aller fineste mål i karrieren. Like utenfor sekstenmeteren banket han ballen i krysset.

I returoppgjøret vant PSG 2-0 og sikret avansement til kvartfinalen. Da feiret Neymar og resten av PSG med å kopiere feiringen til Haaland.

Både på banen etter kampen og i garderoben ble stjernene avbildet mens de satt i lotusstilling, noe som var et tydelig stikk mot nordmannen.

Det ble hevdet i ettertid at et falskt Snapchat-bilde av Haaland, der det sto «My city, not yours», og med et Paris-filter, skal ha vært årsaken til PSG-stjernenes hånlige feiringer.

Etter kampen uttalte Haaland at han var fornøyd med at PSG-spillerne rettet fokuset på meditasjon og hvor viktig det er.