Gå til sidens hovedinnhold

- Kapp stavene, Petter!

Vegard Ulvangs råd til det største kongsemnet i norsk langrenn.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Tour de Ski er konkurransen som skiller gutter fra menn. Etter å klatret opp på det nest høyeste trinnet på seierspallen søndag, slipper Petter Northug å få høre flere ganger at han «bare kan å henge».

- Man er ikke på pallen i Tour de Ski uten å ha stor fysisk kapasitet. Petter Northug er gudbenådet med kombinasjonen av ekstrem hurtighet og stor motor. Derfor har han alle forutsetninger for å bli en virkelig stor skiløper, sier Vegard Ulvang til Nettavisen.

- Må bruke beina
Mannen med tre OL-gull fra Albertville i 1992 er ikke i tvil om at Northug kan bli den neste norske langrennskongen. Men det fordrer forbedring på ett område.

- I klassiske renn med individuell start er han jo ikke spesielt god ennå. Men han har hatt framgang i klassisk, og fellesstarten her i Val di Fiemme var virkelig imponerende.

- Den viste at han kan bli veldig god også i den stilarten, sier Ulvang, som tillater seg å komme med et råd for å få fart på klassisken.

- Kapp stavene med fem centimeter! Man må bruke beina for å skape framdrift i klassisk. Med kortere staver får man mer ut av hvert fraspark, hevder Ulvang.

- Og da snakker du om diagonalteknikk?

- Selvfølgelig. Når det gjelder staking synes jeg Petter allerede er veldig bra.

Klassisk sjel
Også Oddvar Brå lot seg imponere av Petter Northugs innsats i Tour de Ski. I likhet med Ulvang mener imidlertid den gamle NM-kongen at Northug må bli bedre i klassisk før han kan kalles en komplett løper – og i hvert fall for å kunne bli en skikonge.

- Jeg synes Petter er en fantastisk løper med de egenskapene han har. Men jeg mener en skikonge må beherske klassiske renn med individuell start. Jeg er muligens litt gammeldags, men for meg har det med langrennssportens sjel å gjøre, sier Brå til Nettavisen.

Om kortere staver er veien til suksess, vil han ikke ha noen formening om. I stedet maner Brå til fokus på klassisk teknikk i treningsarbeidet.

Sammenligner med Estil
- Man må terpe detaljer. Det vet jeg Petter gjør, og det er ingen tvil om at han er blitt mye bedre. Jeg synes det ser ut som han går bedre teknisk når han går bak noen andre som går godt. Da klarer han å løfte blikket litt mer. Når han blir gående alene, er det mer så som så med teknikken, mener Brå, som drar en parallell til Frode Estil.

- Det var det samme med skøytingen til Frode som det er med klassisken til Petter. Når Frode lå bak gode skøytere, klarte han seg alltid bra, men det tok mange år før han ble god i individuelle skøyterenn.

- Men nå har Petter tatt tak i klassiskteknikken på et mye tidligere tidspunkt enn Frode tok tak i skøytingen. Det blir spennende å se hvor god han kan bli, fastslår Oddvar Brå.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken