Gå til sidens hovedinnhold

Kapteinen ble overrasket over det han fikk se av Solbakken: - Ekkel

Stabæk-kapteinen hyllet klubbens unggutter etter sesongens første seier.

NADDERUD (Nettavisen): Torsdag tok Stabæk sin første seier for sesongen da de påførte Brann sitt sjette tap på like mange kamper og forverret krisen ytterligere for bergenserne. Kaptein Yaw-Ihle Amankwah avgjorde kampen da han stusset inn 2-0-scoringen halvveis ut i den andre omgangen.

Etter kampen var bergenseren lykkelig for å notere seg for en sjelden scoring, men først og fremst var han lettet over å se et Stabæk-lag som han mener har tatt steg fra forrige sesong.

- Vi er et lag og en kultur i rivende utvikling. I fjor var vi for romantiske og naive og spilte litt for mange juniorkamper, nå er vi innstilt på at for å kunne ta nok poeng i Eliteserien, så er det voksenfotball som gjelder. Finspillet får komme etter hvert, men detsom skal ligge i bunn er knallhardt arbeid og en gjerrig innstilling, sier Amankwah til Nettavisen.

Les også: Ingebrigtsen fikk spørsmål om Brann-troppen. Da kom det kontant: - Det vil jeg aldri svare på

- Har fått høre det

En av de nye og unge spillerne som har kommet inn i Stabæk-laget før denne sesongen er Markus Solbakken. 21-åringen kom fra HamKam i vinter og spilte sin første offisielle kamp fra start mot Brann.

- Det var viktig en kamp der det var viktig å vinne duellene og vi visste at det ikke ville bli en pen fotballkamp. Vi legger ned innsatsen som kreves, sier Solbakken til Nettavisen etter 2-0-seieren.

Etter overgangen fra barndomsklubben på Hamar fikk Solbakken en tøff start på karrieren i Bærum. Korona-sykdom og et tøffere nivå rent fysisk har gjort at midtbanespilleren har brukt tid på å tilpasse seg nye hverdag.

- Det er alltid nytt å bytte kultur og lag, men samtidig følte jeg at det var akkurat det jeg trengte for å ta det neste steget. Jeg var på Hamar og ble kanskje litt komfortabel der. Det er vanskelig å utvikle seg når man vet hva alt innebærer hele tiden. Det er utrolig deilig å få utvikle meg videre i Stabæk, sier han.

Les også: Arkitekt raser mot Ronaldo: - Jeg ble sjokkert

Etter et kort innhopp mot Haugesund i forrige kamp fikk han endelig sin første fulle kamp torsdag. Amankwah var imponert over Solbakkens innsats, men sier til Nettavisen at midtbanespilleren var en som som fikk tydelige beskjeder gjennom vinteren og våren.

- Det har vært unge spillere her som har fått høre det i oppkjøringen. For eksempel fremstod Markus som en helt annen spiller mot Brann enn han har gjort i treningskampene, sier stopperbautaen.

- Han spiller som en leder og spiller med karakter. Selv om han er en fintspillende midtbanespiller går han inn, trykker til og er litt ekkel i duellspillet. Det elsker vi å se, det har vi savnet. At han og Kristian Bernt Torgersen som har spilt de andre kampene, går inn og duellerer og kjemper på den måten, er veldig gøy å se, fortsetter han.

Nevnte Bernt Torgersen har startet de to første kampene denne sesongen. 18-åringen erstatter Solbakken i det 89. minutt i torsdagens kamp.

- Pappa brukte kjeften mer

Solbakken sier seg enig i kapteinens beskrivelser om sin egen utvikling.

- Jeg har vært en fintspillende spiller. Det var litt sånn at alt skulle være langs bakken og se bra ut, men det er klart når man kommer opp på dette nivået så er det andre ting som kreves. Man må trykke til og vinne dueller, forklarer han.

Les også: TV-reporter måtte beklage etter Chelsea-stjernens intervju: – Jeg gir faen

- Jeg har vært heldig å fått spilt voksenfotball i noen år allerede så jeg vet litt hva det innebærer. Så føler jeg har tatt steg i min tid her i Stabæk. Trener Jan Jönsson har også vært veldig tydelig på det.

- Ser du på deg selv som en leder i laget allerede?

- Det er absolutt noe jeg prøver på og vil ta steg på. Vi er mange unge her så det er viktig at vi tar tak og oppfører oss som voksne spillere. Det er noe jeg jobber med hele tiden, svarer Solbakken nærmest analyserende.

Med en far som er kjent for tydelige meldinger og en direkte tilnærmingen til fotballen, er det naturlig å tenke at Solbakken har fått noen tips og råd fra faren Ståle.

- Hvor mye «pisker» faren din deg på akkurat de tingene der?

- Jeg får ofte høre at jeg er en bedre fotballspiller enn han da han var på samme alder, men han var flinkere på akkurat de tingene der. Han var litt hardere og brukte kjeften til å dirigere, så det er noe han har ønsket at jeg skal bli bedre på. Jeg føler jeg har tatt tak i det. Det er en viktig del, men utover det er det ikke noen voldsom pisking fra han. Han er veldig rolig og mer en pappa-figur enn trener, avslutter Solbakken med et smil.

Søndag venter en ny tøff test når Stabæk reiser til Lerkendal for å møte Rosenborg. Kampen kan du følge i Nettavisens livesenter fra klokken 18.00.