Gå til sidens hovedinnhold

- Kapteinvalget må avklares før VM-start

Atle Kvålsvoll misliker delt kapteinsansvar på det norske laget.

Under VM-oppkjøringen har både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen forsøkt å unngå det uunngåelige kapteinsspørsmålet.

Med utgangspunkt i et tenkt scenario der begge to sitter igjen i finalen, vil Norge ikke ha noen løsning klar idet rittet starter.

Det gjør Atle Kvålsvoll, Thor Hushovds personlige trener, betenkt:

- Dette må man avklare på forhånd, sier Kvålsvoll til procycling.no.

- Dersom begge to sitter igjen mot slutten, så må det være avtalt på forhånd hvordan rytterne skal gjøre det. Alle de andre lagene kjører med slike avtaler. Det er viktig å ha rammer å gå ut fra før start, selv om også utviklingen i løpet er med på å bestemme.

Kaggetad: - Litt svakt
Tidligere proffrytter Mads Kaggestad er på samme side som Kvålsvoll i debatten.

Du kan følge fellesstarten LIVE fra 01.00 på procycling.no, natt til søndag!

- Jeg mener det er viktig at Steffen setter seg ned med rytterne i forkant og avholder et taktikkmøte. Her må de ta for seg de forskjellige scenariene og velge en strategi underveis: Hva gjør vi dersom Edvald har gode bein, og Thor føler seg dårlig? Hva gjør vi om Thor har gode bein og Edvald sliter? Hva gjør vi om begge to sitter med i finalen? Og så videre, sier Kaggestad til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han mener en slik avklaring er viktig for Norges muligheter til å stikke av med en topplassering.

- Spesielt for Edvalds del, tror jeg dette er viktig. Han er fersk og litt usikker og sykler på lag med langt mer erfarne Hushovd. Thor har i tillegg gått ut og vært ganske offensiv i uttalelsene om kapteinsvalget. De må bli enige om en felles strategi. Jeg mener også at Steffen som leder fortjener denne autoriteten. Jeg tror også at en slik prat vil finne sted dagen før fellesstarten.

Kaggestad var tidligere denne uka i klinsj med Kjærgaard etter et innslag på TV2. Du kan se innslaget her!

- Rytterne må ordne opp selv
Sportssjef Kjærgaard har valgt å dele ut et slags frikort til de to norske stjernene. Ettersom det ikke tillates bruk av radiokommunikasjon under VM, mener han det likevel er opp til rytterne selv å bli enige.

- Jeg tror ikke dette blir noe problem for oss. Rytterne mine har ingen problemer med å jobbe for hverandre. Dersom vi skulle sitte igjen med to ryttere i finalen, vil det være en drømmesituasjon for oss, uansett. Det vil være en historisk begivenhet dersom to av våre sitter med hele veien inn, sier Kjærgaard til procycling.no.

- Dette høres jo uansett ut som noe som bør avklares på forkant?

- I løpet av de to ukene våre i Australia, blir det helt klart et tema. VM-fellesstarten foregår dessuten uten radiosamband i år, så når rittet er i gang – er rytterne nødt til å ordne opp i det selv, svarer han.

Varsler taktikkprat
Som nevnt har hovedpersonene forsøkt å unngå problemstillingen i løpet av VM-oppkjøringen. Tidligere denne uka uttalte Hushovd til TV2 at «han i utgangspunktet ikke hadde kommet til VM for å være hjelperytter».

Les også: Alt du trenger til sykkel-VM!

Det harmonerer dessuten dårlig med Grimstad-oksens personlighet og merittliste.

Til procycling.no uttaler han følgende:

- Vi må være klare for hva skal gjøre i de individuelle situasjonene som oppstår underveis i rittet, men det viktigste for oss blir å spare krefter og håpe at en av oss blir med hele veien inn.

- Dersom begge blir med inn, hva gjør dere da?

- Det får vi ta når vi legger taktikken en dag eller to i forveien av rittet, svarer Hushovd.

Vinnerskalle vs. Vinnerskalle
Før avreisen til Australia drøftet vi samme tema med Edvald Boasson Hagen. 23-åringen er en sindig og hyggelig fyr – men også han er en utpreget vinnerskalle.

Han elsker kort og godt å vinne sykkelritt.

- Basert på personligheten deres: Hvem er det størst sjanse for at ofrer seg under VM-finalen?

- Jeg vet ikke. Han (Thor) ofrer seg nok ikke lettest, han heller. Det viktigste er at vi er ærlige og kjører for han som føler seg sterkest. Dersom begge skulle sitte med hele veien inn, vil det være en ren bonus. Det blir neppe noen massespurt med kjempeopptrekk, sier Boasson Hagen.

- Men hvem ofrer seg om begge er i finalen?

- Jeg er en ganske hyggelig kar, så jeg kan godt finne på å gjøre det. Samtidig så slo jeg ham stort sett på alle spurtene vi hadde mot hverandre under Tour de France, sier Boasson Hagen.

Så peker han på et annet relevant poeng:

- Foreløpig har jeg ingen erfaring fra VM og finalen, så jeg tror ikke vi skal det som noen selvfølge.

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken