Hvis man skrur tiden tilbake til 2018, var situasjonen helt annerledes for både Rosenborg og Bodø/Glimt. Førstnevnte sparket Kåre Ingebrigtsen midt i sesongen tross avansement til 2. kvalifiseringsrunde i Champions League og to poeng opp til tabelltopp i Eliteserien.

I Bodø kjempet Glimt for å beholde plassen, og klarte det med et nødskrik. De siste sesongene har Glimt vært langt foran Rosenborg, og mens trønderne har sett seg nødt til å selge sine beste spillere, har de gulkledde hentet for titalls millioner.

Nettavisen har vært i kontakt med tidligere Rosenborg- og Glimt-spiller Mini Jakobsen. Han hevder nedturen startet da Ingebrigtsen fikk sparken. Hovedpersonen selv ønsker ikke å slå fast at det er årsaken, men rister på hodet over utviklingen til hans tidligere klubb.

– Det er trist. Det er det. Med en storklubb som Rosenborg uten spill i Europa, så blir det tøffe perioder. Det er ingen tvil om at de må ta noen gode valg for å tette den luka, sier Kåre Ingebrigtsen til Nettavisen og legger til:

– Glimt har drevet bra over tid, og har man et lag i Europa, så betyr det veldig mye. Glimt har vært gode og prestert bra i Europa, da strømmer pengene inn, legger han til.

Bodø/Glimt gjester et fullsatt Lerkendal søndag klokken 17.00. Kampen kan du se hos Nettavisen og Direktesport:

– Veldig langt unna

Rosenborg står med 26 seriemesterskap og tolv NM-titler og er med det landets mest meritterte klubb. Glimt har kun to seriemesterskap og to NM-titler, men har vært langt bedre enn Rosenborg denne sesongen.

Ingebrigtsen mener situasjonen ikke er helt snudd på hodet, tross noen svake RBK-sesonger.

– Snudd? Jeg vet ikke. Rosenborg er vel fortsatt Rosenborg. Det er 22.000 som møter opp på Lerkendal. Det er ingen annen plass hvor en klubb er sånn, med så mange tilskuere og mye oppmerksomhet.

– Rosenborg er fortsatt den største klubben. Fotballmessig har Glimt vært bedre, og all ære til dem, men de kommer aldri til å ta igjen Rosenborg, slår den tidligere Glimt- og Rosenborg-treneren fast.

Les også: Urovekkende Norge-trend får eksperter til å reagere: – Veldig alvorlig

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen følger Eliteserien tett. Han hyller jobben Glimt har gjort de siste årene, og tror Rosenborg skal slite med å ta igjen posisjonen Glimt har sikret seg i Fotball-Norge.

– Den veien forbi Glimt er lang. Glimt har gjort en fabelaktig jobb i mange år og har virkelig satt seg i en fantastisk posisjon med tanke på økonomi og spillerstall. De har økonomi til å avslå ganske høye bud, sier Mathisen til Nettavisen og legger til:

– Rosenborg har vært veldig langt unna i lang tid. Hvis man kan si at Glimt har gjort det meste riktig, så har Rosenborg gjort mye feil. Nå har de blitt et grått og kjedelig eliteserielag, mener han.

Mini: – Trist både på og utenfor banen

– Det er håpløst, innleder Mini overfor Nettavisen om det som har skjedd i Rosenborg de siste årene.

Han trekker fram sparkingen av Kåre Ingebrigtsen den 19. juli 2018 som et vendepunkt. I de påfølgende sesongene har ikke Rosenborg prestert bedre enn bronse – noe som er langt under det supporterne forventer.

– Det som har skjedd etter at Kåre Ingebrigtsen fikk sparken er bare trist både på og utenfor banen. Jeg er helt sikker på, at hadde vi kunne skrudd tiden tilbake og vært så kloke som vi er nå, så hadde ikke han fått sparken.

– Han ledet et lag som lå på andreplass i serien, var i Europa og hadde vunnet cup og serie tre år på rad. Det er litt spesielt å få sparken da. Man kan se i ettertid at det nok ikke var riktig, legger han til.

Ingebrigtsen ønsker ikke å slå fast at det er nettopp hans avgang som var starten på nedturene i Trondheim.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Det har blitt som det har blitt. Andre får uttale seg om hva som gikk galt, sier treneren som for øyeblikket trener trondheimsklubben Ranheim.

– Snudd totalt

Bodø/Glimt har vist økonomiske muskler på overgangsmarkedet de siste årene, som da de hentet hjem Patrick Berg for over 40 millioner kroner. I sommer uttale Rosenborgs sportssjef Mikael Dorsin at «alle våre spillere er aktuelle for salg» og at «vi må selge før vi kan kjøpe noe nytt».

Dette er i stor kontrast med historien. Rosenborg har tidligere hentet flere store Glimt-talenter og har sendt mange motsatt vei i jakt på spilletid. Harald Martin Brattbakk, Erik Hoftun, Ørjan Berg, Runar Berg, Trond Olsen, Jan-Derek Sørensen, Daniel Berntsen og nettopp Mini er alle eksempler på dette.

– Situasjonen har definitivt snudd i den form av at Bodø/Glimt er det beste laget. Det vi gjorde på den tiden var å sende noen trøndere opp til Glimt når de ikke var gode nok for Rosenborg, også hentet vi selvfølgelig noen gode spillere fra Bodø også, sier Mini.

– Det som har snudd totalt, er at nå er det ikke så mange Rosenborg-spillere som går til Glimt lenger. Nå har vel kanskje Glimt også økt sitt ferdighetsnivå med at de må fly over Trondheim og andre steder for å finne gode fotballspillere.

Også den tidligere angrepsspilleren Trond Olsen deler samme oppfatning.

– Nå er det litt motsatt, ja. Det er klart at Glimt er det førende laget nå. Da blir det naturlig at spillerne velger den beste klubben som er ute i Europa og jevnlig spiller kamper der, sier Olsen til Nettavisen.

– Ingen tvil

Når Glimt kommer på besøk til et fullsatt Lerkendal søndag har oppgjøret langt større betydning for gjestene. Mens Rosenborg kjemper midt på tabellen, topper Glimt med like mange poeng som Viking.

– Glimt er helt klart et bedre fotballag. Det er bare å se på tabellen og resultatene. Det er det ingen tvil om, slår Mini fast.

Han mener det er 70–30 i favør gjestene fra Bodø. Også Trond Olsen tror Glimt går seirende ut av oppgjøret.

– Det blir en tøff og jevn kamp der Glimt klarer å få med seg tre poeng, avslutter Olsen.

Kampen mellom Rosenborg og Bodø/Glimt spilles søndag klokken 17.00 og sendes hos Nettavisen og Direktesport.