Stjerneduoen Frida Karlsson og Maja Dahlqvist kommer til å trene utenfor det svenske landslaget den kommende sesongen. Det bekreftes mandag.

Nyheten omtales som en sjokkbeskjed og «en bombe» i svenske medier.

- Jeg synes det er trist at Frida og Maja ikke vil være med på landslaget, sier den svenske langrennssjefen Lars Öberg i en pressemelding, ifølge Expressen.

Fra før er det kjent at stjernen Linn Svahn også har valgt å gjøre det samme. De tre skal dermed satse privat inn mot VM i Planica neste vinter.

- Vi har et klart bilde av suksesskonseptet bak hvordan Sverige har produsert verdens beste kvinnelag gjennom utviklingen vi har hatt de siste årene. Jeg synes det er trist at Frida og Maja ikke ønsker å være med på landslaget, sier langrennssjefen i pressemeldingen.

- Gir andre muligheten

Tirsdag samles det svenske landslaget i Falun for å begynne treningen til en ny sesong.

- Styrken vår er, og har vært, at vi som lag holder sammen og jobber sammen mot et oppsatt mål, og det er vi stolte av. Vi har kommet dit vi er i dag fordi vi har vært konsekvente i vår tilnærming og har sterke sponsorer som, i likhet med oss, har full tro på og støtter tilnærmingen, sier langrennssjef Öberg.

- Selv om budskapet er trist, vil det gi oss muligheter til å gi andre sjansen til å ta neste steg i deres utvikling. Vi har mange talenter som er klare for å utfordre, og får de sjansen til å konkurrere med de beste og den riktige støtten, er jeg overbevist om at det vil gjøre oss enda sterkere i de kommende sesongene, legger han til.

Karlsson: - Handler ikke om penger

De to langrennsprofilene forklarer at de ikke ønsket å delta på landslagets fellessamlinger gjennom sommeren og at det er bakgrunnen for at det nå går ut.

- Vi var forberedt på å inngå kompromisser. Kan vi få flere dager hjemme og kanskje hoppe over samlinger, trenger vi ingen kompensasjon. Det er ikke noe sånt, men vi er litt skuffet, sier Frida Karlsson til Aftonbladet.

Hun avviser at økonomiske hensyn ligger til grunn.

- Ja, det handler om å optimalisere og få flere dager hjemme og beholde den røde tråden jeg har skapt med mitt team. Det handler ikke om penger i det hele tatt. Vi var forberedt på å droppe kompensasjonen helt for å få flere dager hjemme. Men det var et kompromiss som ikke lot seg gjennomføre.

Dahlqvist sier det har vært en vanskelig avgjørelse å ta.

- Det har vært en virkelig vanskelig avgjørelse, og jeg har hatt en klump i magen hele våren. Jeg får bare håpe jeg har tatt den rette avgjørelsen, sier hun til Expressen.