Poltoranin var en av fem langrennsløpere som ble utestengt under VM i Seefeld etter at politiet i Østerrike gjennomførste dopingrazzia.

Kasakhstaneren ble arrestert i VM-byen og skal i avhør ha innrømmet bloddoping til østerriksk politi, men forrige uke trakk Poltornanin tilståelsen.

Nå får han også støtte av egne myndigheter i Kasakhstan som prøver å forsvare langrennløperen.

Arystanbek Mukhamediuly, kultur- og idrettsminister i Kasakhstan, hevder i likhet med Poltoranin selv at kasakhstaneren aldri har dopet seg.

- Heldigvis så har ikke Poltoranin dopet seg, men han dro til en lege og tappet blod, sier Mukhamediuly ifølge nyhetsbyrået AP.

Idrettsministeren virker tilsynelatende forberedt på at Poltoranin vil bli staffet for å ha hatt en intensjon om å dope seg, men forteller at de har vært i samtaler med flere advokater for å hjelpe langrennsløperen.

- Vi gjennomfører tiltak for å få en mildere straff, forklarer sportsministeren.

Dopingekspert: - Har uansett brutt reglene

Mads Kaggestad, tidligere proffsyklist og dopingekspert, tror Poltoranin har en dårlig sak.

- I henhold til idrettens regelverk så sitter han i en dårlig situasjon. Her har han uansett brutt reglene ved å legge til rette for doping, sier Kaggestad til Nettavisen.

Eksperten viser til lignende saker der utøvere har blitt utstengt. Han trekker frem blant annet dopingsakene mot syklistene Alejandro Valverde og Ivan Basso.

- Basso sa akkurat det samme, men han måtte sone to års utestengelse likevel, forteller Kaggestad.

- Da fant de blod, men Basso sa at han bare hadde tappet det, men at han ikke hadde en intensjon om å fylle det tilbake. Tro det de som måtte tro det, men han fikk en dom, forklarer dopingeksperten.

Tror på to års utestengelse

Kaggestad tror at også Poltoranin kan måtte regne med en flere års utestengelse.

- Jeg tror han kan få to år, kanskje mer. Det kommer an på hvor gode advokater han har og hvordan saken føres. Det vil overraske meg om han fikk mindre enn to år, sier Kaggestad.

- Folk må forstå at dopingreglene ikke bare handler om at man har et prestasjonsfremmende middel i kroppen eller ikke. Det handler også om idrettens omdømme. De er med på å ødelegge idrettens omdømme ved å være innblandet i den saken her og det kan han også dømmes for, forklarer eksperten.

Unormale blodprofiler

I tillegg til Poltoranin er også Dominik Baldauf (Østerrike), Max Hauke (Østerrike), Andreas Veerpalu (Estland) og Karel Tammjarv (Estland) suspendert i forbindelse med dopingskandalen i Seefeld.

Denne uken bekrefter WADA at de har sett nærmere på blodprofilene til løperne, og til den østerrikske avisen Kronen Zeitung hevder forskningssjef Olivier Rabin at blodprofilene til de fleste av de aktuelle utøverne er unormale.

- Blodpassene er ikke normale, sier Rabin.

Den aktuelle dopingsaken er fortsatt under etterforskning og foreløpig er utøverne suspendert på ubestemt tid.