Gå til sidens hovedinnhold

- Kast han ut av rittet!

Skrubbsår, gåsehud og taklende italienere. Vi har kåret årets mest dramatiske sykkeløyeblikk.

Velt, punkteringer eller en regelrett stjernesmell kan snu sykkelritt på hodet i løpet av sekunder.

I det ene sekundet kan det virke som at storfavoritten suser inn til en forventet seier, i det neste kan han bli slått på målstreken.

Vi i procycling.no har prøvd å kåre de seks mest dramatiske sykkeløyeblikkene i årets sesong. Det blir alt fra hodeløse manøvrer til adrenalinfylte finaler. Heng med på en berg- og dalbane-tur, som garantert vil spille på hele følelsesregisteret.

6. Roberto Ferrari måker ned Mark Cavendish
Er det noen du ikke tråkker på i sykkelfeltet er det Mark Cavendish. Skulle du gjøre det vil du garantert få en skyllebøtte av dimensjoner i etterkant.

Roberto Ferrari tråkket ikke bare briten på tærne, han slang en slegge rett i siden på spurteren. På den tredje etappen i Giro d’Italia skulle etappen avgjøres i en massespurt.

Horsens var målby, og selv om Matthew Goss vant etappen, var det Ferrari som skulle komme i fokus. For da Cavendish endelig fant en luke og startet spurten kom Ferrari susende i en takling vi er mer vant til å se i ishockey eller amerikansk fotball.

- Han burde skamme seg over den manøvren. Skal laget hans eller UCI ta ansvar? Jeg og flere andre har blitt kastet ut av ritt for mindre enn det, raste briten etterpå.

Les også:Hodeløs manøver sendte Cav i bakken

Som om ikke den situasjonen var dramatisk nok, får vi samtidig et av årets mest imponerende sykkelhøydepunkter rett i etterkant av velten.

For når Cavendish går i bakken kommer en drøss med ryttere i full fart bakfra. Elia Favilli er en av de som følger briten nærmest, og for å unngå å velte hopper han elegant over briten. I en fart på 60-70 kilometer i timen altså. Stor idrett!

HTML EMBED

5. Chris Froome angriper Bradley Wiggins
Tour de France ble en eneste lang oppvisning i styrke av Team Sky. Britene var så suverene at de eneste som til slutt kunne skape trøbbel var dem selv.

Det gjorde Chris Froome noen få sekunder opp La Toussuire. I iveren etter å parkere konkurrentene for andreplassen i rittet tråkket han så hardt til at lagkamerat Bradley Wiggins fikk trøbbel.

Å kjøre den gule trøyen i senk er den verste feilen en lagkamerat kan gjøre og Froome tok raskt til fornuften og ventet. Men i sekundene hvor helikopterbildene viser en sliten Bradley Wiggins alene i fjellsiden, stoppet nok en del britiske sykkelhjerter.

- Jeg gjorde det fordi jeg trodde Bradley var komfortabel, sa Froome til procycling.no etter etappen.

Les også: Froome kjørte fra kapteinen

HTML EMBED

4. Massakren i Metz
Må mange måter er nok massevelten på den sjette etappen i Tour de France årets mest dramatiske øyeblikk. Det er i hvert fall årets verste øyeblikk.

Det er aldri morsomt å se ryttere velte, men når det brekkes bein i fleng og ryttere får alvorlige skader på indre organer, da er det rett og slett tragisk.

I denne artikkelen får dere et inntrykk av hvor stor skade massakren i Metz forårsaket. Under ser dere noen utrivelige bilder fra slagmarken.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

3. Iljo Keisse velter i Tyrkia rundt
Det er ikke kun i de største rittene vi opplever dramatikk. Under kan dere oppleve litt hverdagsmagi fra årets Tyrkia rundt.

Opplevelsen blir nok størst om vi ikke avslører hva som skjer. Bare hopp seks minutter ut i videoen, len deg tilbake og nyt kommentering i den ypperste verdenseliten:

HTML EMBED

2. Matteo Rabottini med uoffisiell verdensrekord i viljestyrke
Giro d’Italia er et ritt hvor de store prestasjonene blir verdsatt aller høyest. Det er ingenting italienerne elsker så mye som en eventyrseier, og spesielt fra sine egne.

Det var akkurat det de fikk 20. mai i år, da 172 kilometer fra Busto Arsizio til Pian dei Resinelli sto på Giro d’Italia-programmet.

Allerede etter 20 kilometer stakk Matteo Rabottini og Guillaume Bonnafond i brudd. Førstnevnte parkerte raskt sin franske bruddkamerat og la i vei på en strabasiøs soloferd i forferdelig regnvær.

De fleste dømte den da 24 år gamle italienerens forsøk nord og ned. Spesielt da han veltet i utforkjøringen inn mot siste fjell, 18 kilometer fra mål.

Men er det en dag det gjelder å bite tennene sammen er det når du er som nærmest en etappetriumf i giroen. Rabottini syklet i imponerende fart opp det siste fjellet.

Dessverre for Farnese Vini-rytteren gjorde Joaquim Rodriguez det samme. Spanjolen jaktet sin første sammenlagttriumf og rykket fra konkurrentene i den siste stigningen.

Med 400 meter igjen passerte han Rabottini, som nesten så ut som en statue til sammenlikning. Men Rabottini hadde spart litt krefter, kastet seg på spanjolens bakhjul, og orket sensasjonelt nok å holde det i 350 meter, før han presset ut en siste sluttspurt.

Les også:Italiensk klatretalent briljerte

Seieren var av det legendariske slaget, og bidro til at talentet også hentet hjem klatretrøyen i rittet. Du ser oppvisningen i viljestyrke fra fem minutter ut i videoen under. Er det rart vi elsker Giro d’Italia?

HTML EMBED

1. Daminao Cunegos ufine takling på Lars Petter Nordhaug
Sett med norske øyne må finalen i Amstel Gold Race inneholde årets mest dramatiske sykkeløyeblikk.

Lars Petter Nordhaug var i sin livs form, og for første gang i karrieren satt Sky-rytteren i en posisjon hvor han hadde en reell mulighet til å vinne en sykkelklassiker.

Nordmannen virket råsterk i avslutningen av det nederlandske rittet, og hadde allerede prøvd et par smårykk for å teste konkurrentene. Opp avslutnigsbakken Cauberg satt han flott plassert.

Men da Philippe Gilbert satt inn et altfor tidlig angrep og Nordhaug begynner å tråkke til kommer Daminao Cunego skjærende ut til siden og klipper ned Nordhaugs hjul.

Fra bakhjulet til Enrico Gasparotto, som vinner rittet, må nordmannen innse at kampen om seieren er over.

- Jeg tenkte: «Fy søren, jeg har ikke gått på mer enn 70 prosent av maks hele dagen». Jeg er helt sikker på at jeg kunne gjort noe stort, fortalte Nordhaug til procycling.no etter rittet.

Heldigvis er det ny mulighet neste år!

HTML EMBED
Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken