Gå til sidens hovedinnhold

- Kast snøballer isteden

Var så dårlig til å skyte at konkurrentene lo av ham i dusjen. Les om oppveksten til overmennesket.

Det er skrevet side opp og side ned om overmennesket Ole Einar Bjørndalen. Med 18 gull i VM og OL kan det ikke være tvil om at han er verdens beste skiskytter gjennom tidene. Mange mener også han allerede er tidenes største vinteridrettsutøver, selv om det ikke var nok å slå Ingemar Stenmark for å trone øverst på statistikken over antall verdenscupseiere.

Les også:Hun slår Bjørndalen

Men hvordan har han kommet dit han er i dag?

En lillebror forteller
Bjørndalens lillebror Hans Anton Bjørndalen letter på sløret og forteller hvor aktiv hans etter hvert så meritterte bror var i oppveksten på Simostranda.

Les mer om Hans Anton i faktaboksen til høyre

- Ole Einar var vel rundt en åtte-ti år da han begynte med skiskyting. Storebror Dag var allerede inne i det sterkt voksende skiskyttermiljøet på Simostranda på 80-tallet. Det var flere herfra som gjorde seg bemerket nasjonalt, forteller lillebror Bjørndalen til Nettavisen.

Gode forbilder og bra matching
Storebror Dag og gjengen hans ble forbildene til Ole Einar, og han fikk god matching av de eldre utøverne. Men det skulle ta noen år før det store talentet kom til syne.

- Når man er så ung er det selvfølgelig umulig å si hvordan utviklingen kommer til å bli. Men da han kom i tenårene begynte man å se konturene av et stort talent. Fra han var 14-15 år vant han alt av renn, og et høydepunkt på denne tiden var da han vant hovedlandsrennet i både langrenn og skiskyting, sier Hans Anton Bjørndalen.

Drev med slegge, kule og spyd
Dermed var den videre kursen staket ut, og Ole Einar flyttet hjemmefra det året han fylte 16 for å begynne på skigymnaset på Geilo. Men det var ikke gitt at det var den retningen vår skiskytterkonge skulle velge.

- Ole Einar har en relativt variert bakgrunn. Han drev mye med friidrett, og da alt fra kastøvelser som spyd, slegge og kule, til løping, lengde og høydehopp. Dessuten sparket han fotball. Han var en jævel til å løpe, så uansett hvor ballen var kunne du være sikker på at Ole Einar var i nærheten, sier Hans Anton Bjørndalen og forteller at storebroren derfor var et naturlig valg å plassere på midtbanen.

Både på friidretts- og fotballbanen ble det etter hvert klart at det var utholdenheten som var Ole Einar Bjørndalens største styrke. Han toppet det hele med å ta medalje i junior-NM i terrengløp da han var 16 år. Etter det ble bortimot alt fokus rettet mot skiskyting.

Men det var et stort problem.

Elendig skyting
- Ole Einar klarte ikke å treffe blinkene. Han var forferdelig dårlig til å skyte, minnes lillebror Bjørndalen.

I sine yngre år kunne det fort skje at dagens suverene mester skjøt både åtte og ni bom på ti skudd. Da hjalp det ikke uansett hvor rask han var i sporet.

- Han kunne nok vinne med fire-fem bom, men noe mer ble for mye selv for Ole Einar, sier Hans Anton.

- Treffer bedre med snøballer
Dermed var det ikke fritt for at det ble slengt med leppa fra konkurrentenes side når det gikk ekstra dårlig med skytingen.

- Etter et renn, mens utøverne sto i dusjen, ble det fleipet med at han burde begynne å kaste snøball på blinkene istedenfor å skyte. De mente at treffsannsynligheten ble større da, sier Hans Anton Bjørndalen.

Om det ble mye bom på standplass gikk det unna i skisporet. Derfor var det helt naturlig at Bjørndalen også konkurrerte mot de beste langrennsutøverne.

- Ole Einar likte å utfordre og slå langrennsspesialistene. Det var alltid en spesiell kamp for ham, forteller lillebroren og røper årsaken.

Skiskyting var C-sport
- Det har alltid vært en rivalisering mellom langrenn og skiskyting, i hvert fall i tidligere år. På 80-tallet og det tidlige 90-tallet ble man sett litt ned på hvis man drev med skiskyting. Mens langrenn alltid hadde vært stort var skiskyting på den tiden en C-sport, erindrer yngstemann.

Hvorfor valgte ikke Ole Einar å fokusere på langrenn når dette var mer ansett og han var dårlig til å skyte?

- Det var et rent skiskyttermiljø der han kom fra. Det var ikke noe miljø for langrenn i Simostranda, derfor ble det helt naturlig, forklarer Bjørdalen.

Første v-cupseier som 21-åring
Det er det nok mange som er glade for i dag. Simostranda-ekspressen fikk etter hvert også orden på skytingen, selv om det først var i sin fjerde sesong i verdenscupen han tok sin første verdenscupseier. Det skjedde i januar 1996 i Anterselva på 20 kilometeren, bare noen dager før Bjørndalens 22-årsdag.

Siden den gang har det blitt ytterligere 86 turer opp på toppen av seierspallen i verdenscupen, den ene som kjent i langrenn.

Les også:Hun knuser Bjørndalen

Fikk hjelp med det mentale
Sesongen Bjørndalen vant sin første seier var også sesongen han begynte å få skikk på skytinga. Det var flere årsaker til forvandlingen.

- I hovedsak lå nok mye av problemet på det psykologiske planet. Han ville mer enn han fikk til, og spriket mellom forventningene og hvor god han var ble den store utfordringen, tror Hans Anton Bjørndalen.

Det var i denne perioden Ole Einar Bjørndalen hyret inn Øyvind Hammer som mental trener.

- Hammer var en viktig person i den alderen. Samtidig ble Ole Einar eldre, fikk mer roen selv, og forsto mer hva som krevdes for å få ned blinkene, mener Hans Anton.

Harde prioriteringer
Nettopp evnen til å forstå hva som kreves, utføre dette og stadig finne små forbedringspotensialer er noe av nøkkelen til Bjørndalens suksess.

- Som 12-åring sa han at han skulle bli verdensmester i skiskyting. Han har lagt opp løpet deretter og vært utrolig flink til å prioritere, mener Hans Anton Bjørndalen.

Avkuttede skitupper
Han trekker fram et eksempel som det har stått litt om i media den siste tiden – Bjørndalens avkuttede skitupper.

- Allerede da han var 15-16 år kuttet han av tuppene på de klassiske skiene sine, fordi han mente de var unødvendige. Nå 20 år etter har han hentet fram dette grepet igjen, konstaterer Bjørndalen.

Lillebroren tror effekten ved at Bjørndalen skaper et psykologisk overtak på konkurrentene kan være vel så stort som selve tidsbesparelsen de forskjellige utstyrsutviklingene gir.

Holder fokus og overblikk
For når alt kommer til alt er det evnen til å holde den røde treningstråden i alt han foretar seg, som gjør at Simostranda-ekspressen fortsatt ligger en strafferunde foran de fleste konkurrentene.

- Ole Einar holder stø kurs i treningsarbeidet, i tillegg til at han er nysgjerrig og utforskende på nye metoder. Blir man for detaljorientert kan man miste overblikket. Det gjør ikke Ole Einar, forsikrer lillebroren.

Og med sin stadig gjentagende evne til å plassere seg på toppen av seierspallen er det ingen tvil om at Ole Einar Bjørndalen har fullstendig overblikk over, og mottar imponerte blikk fra, en samlet skiskytterverden.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken