Berlin (ANB): Det fastslo hans trener kategorisk dagen før kvalifiseringen i spyd på Berlins olympiastadion.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

– Tero hadde noe tilsvarende for to år siden, like etter VM i Osaka. Da stilte han også opp i et stevne med feber, og kastet bra. Så vi er fortsatt like optimistiske foran VM-konkurransen som før vi dro hit, sier finnens trener Hannu Kangas til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ikke engstelig
Tittelforsvareren våknet torsdag morgen med 38 i feber og sår hals, tilkalte legen og ble umiddelbart isolert på hotellrommet. Da det finske laget kom til pressetreff, sto Pitkämäkis stol tom.

Men treneren engster seg ikke, selv om feberen overnattet i spydkasterens kropp også til fredag. Foreløpig har finnen ikke fått medisiner for de influensaliknende symptomene.

– Legen vår sier at dette neppe blir noe problem, bare han nå får nok hvile og drikke. Så han kaster i fredagens kvalifisering, og klarer forhåpentligvis finalekravet på 82 meter greit, sier Kangas, vel vitende om at det er en lengde hans elev har prestert i ni stevner hittil i år.

Kangas er også overbevist om at Pitkämäki – som har fire Golden League-seirer på denne banen, senest denne sommeren – vil kjempe om medaljene i søndagens finale.

Fire medaljekandidater
Men skulle det mot formodning ikke skje, har finnene ytterligere tre medaljekandidater. Ettersom Pitkämäki er tittelforsvarer, får de stille med fire mann i øvelsen. Tre av dem er inne blant de seks beste på årets verdensstatistikk.

– Det å kunne stille med et så sterkt lag, letter det på presset på Tero Pitkämäki?

– Tero er vant til press og har vist at han takler det, svarer Kangas.

– Men selvsagt er det bra å ha et så sterkt team med fire mann. Alle er kapable til å kaste minst 85 meter, og alle er gode nok til å ta medalje. Det er klart det gir trygghet.

Spennende nykomling
Den av de fire Kangas kanskje er aller mest spent på, er sesongens gjennombruddsmann Teemu Wirkkala. Han ble finsk mester nylig, har forbedret seg fra 84,10 til 87,23, og er fjerde best i verden så langt i år. Andreas Thorkildsen tror dette er verdens neste 90-metersmann i øvelsen.

– Teemu har hatt flott framgang i år og er i god form. Han er absolutt et stort håp her i Berlin, sier treneren, og smiler lurt.

– Jeg har fått være skadefri og har trent bra. Jeg er bedre teknisk enn før, og jeg føler jeg er god for enda større lengder. Alt stemmer for tiden, sier 25-åringen selv, og legger ikke skjul på at han akter å ta del i medaljekampen.

Uansett om lagets trumfkort er frisk eller ikke. (ANB)

PS! Finland har tatt fire av de 11 VM-titlene i spyd til nå. Seppo Räty vant i 1987, Kimmo Kinnunen i 1991, Aki Parviainen i 1999 og Tero Pitkämäki i 2007. De tre førstnevnte har dessuten hver sin sølvmedalje.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!