Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofe-VM for Italia

Må 28 år tilbake i tid for å finne sist gang stormakten mislyktes så radikalt.

Ingen lag skuffet så mye som Italia under VM-fellesstarten i København søndag.

Faktisk var innsatsen nesten historisk dårlig. Daniele Bennatis 14. plass er ikke noe han kommer til å skryte av når han returnerer til moderlandet.

For vi må bla helt tilbake til 1983 i historiebøkene for å finne sist gang et italiensk lag klarte et så dårlig resultat i et verdensmesterskap.

Med et lag proppfullt av gode avsluttere og kjøresterke ryttere var det forventet at de Paolo Bettinis menn skulle spille en langt større rolle i rittet enn de faktisk gjorde.

Karakter sju
Riktignok var italienerne representert i det store bruddet som satte press på spurtlagene, da rutinerte Luca Paolini fulgte med på angrepet til Johan Van Summeren. Men i bruddet var nasjonen i undertall i forhold til både Frankrike og Belgia.

- Vi hadde den samme intensjonen som Frankrike og Belgia, men det var andre i bruddet som trodde de hadde raskere menn bak og som derfor ikke samarbeidet, fortalte Paolini til cyclingnews rett etter rittet.

Bettinis lojale løytnant mener at det italienske lagets innsats sto til karakteren sju på en skala fra en til 10.

Det til tross for at Giovanni Visconti var den eneste andre italienske syklisten som hadde noen seriøse forsøk på å påvirke utfallet av rittet.

I spurten fikk heller ikke det italienske laget ting til å fungere. Med et mannskap bestående av ryttere som er mer vant til å bli trukket opp enn selv å trekke opp spurter, ble det kluss i vekslingene. Bennati ble sperret i en rundkjøring og derfra og ut var det italienske medaljehåpet over.

- Bennati så meg i øynene og sa at han var lei seg for at han ikke deltok skikkelig i spurten. Han ble blokkert og klarte ikke å komme frem. Viviani skulle egentlig ofre sine egne sjanser mer enn han gjorde, men han ble usikker på om han skulle spurte selv eller følge ordre, uttalte landslagssjef Bettini til gazzetto dello sport, ifølge cyclingnews.

Hadde ikke nok «kapteiner»
I motsetning til Mark Cavendish, som stort sett klarer å finne luker og åpninger med eller uten hjelp, trenger Bennati et perfekt opptrekk for å kunne bruke sin enorme toppfart til å innkassere regnbuetrøyen.

- Vi klarte ikke å organisere oss på slutten og det er veldig synd. Jeg er ikke samme type spurter som Cavendish, som kan manøvrere seg frem på egenhånd. Jeg trenger et skikkelig opptrekk.

I Norge er det blitt mye snakk om at rollene ikke var klart nok fordelt og at det ikke var lurt å satse på to hester. I Italia mener de at problemet var det motsatte.

- Sacha Modolo hadde muligheten til å bryte ut av opptrekket og kjøre sin egen spurt når toget gikk i oppløsning. Han sa han ga opp spurten da noen kom borti ham. Han bommet på en stor, stor mulighet, mener Bettini.

Så spørs det om Bettini lever på lånt tid når han nå har to rimelig mislykkede mesterskap på rad bak seg.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg