*Nettavisen* Sport.

Keane slakter landsmennene

Foto: AFP

Roy Keane har null sympati for hjemlandets fotballhelter etter onsdagens dommer-kontrovers mot Frankrike.

Et samlet Irland har ropt ut sin vrede etter at billetten til VM i Sør-Afrika neste sommer gikk fløyten onsdag. William Gallas avgjorde den avgjørende playoff-kampen i Paris – etter at Thierry Henry brukte hånda i forkant.

Irene føler seg snytt – og støtteerklæringene har haglet fra mange hold. En av landets aller største fotballhelter, tidligere Manchester United-spiller Roy Keane, nekter imidlertid å delta i hylekoret.

- De kan klage alt de vil, men Frankrike går til VM. Kom over det, sier en krystallklar Keane til BBC.

Kritiserer forsvaret
Midtbanelegenden, som ikke er kjent for å spare på det verbale skytset, er imidlertid ikke ferdig med det. Han mener det er helt feil å henge seg opp i feilen til kampens svenske dommer, Martin Hansson.

- Hvis jeg hadde vært i garderoben etter kampen, ville jeg ikke snakket om handsen. Jeg ville fokusert på hvorfor ikke forsvarsspillerne klarerte ballen. Det skulle de gjort, sier han.

Ipswich-manageren, som selv spilte 65 landskamper for Irland, er ikke nådig.

- Jeg ville vært mer sint på forsvarsspillerne og keeperen enn på Thierry Henry. Hvordan kunne de la ballen sprette i fem-meteren? Hvordan kunne de la Henry komme på innsiden mot mål? Og dersom ballen kommer inn i fem-meteren, hvor i h¿ er keeperen?

- Dette er sånt man lærer som skolegutt, hevder Keane.

- Kan skylde seg sjøl
38-åringen er ikke kjent for å være noen stor fan av Det irske fotballforbundet (FAI). I 2002 ble han sendt hjem fra en treningsleir på stillehavsøya Saipan – forut for VM i Japan og Sør-Korea. Siden har forholdet vært anstrengt.

Keane er da heller ikke begeistret over måten FAI har opptrådt på etter Frankrike-kampen. Generalsekretær John Delaney har sendt inn en protest til FIFA – og også landets statsminister og justisminister har tatt til ordet for at kampen bør spilles på nytt.

Det siste avviste FIFA-ledelsen kontant fredag. Keane mener landslaget kan skylde seg sjøl.

- Irland hadde sine sjanser i begge kampene – og benyttet dem ikke. Men det er alltid sånn FAI reagerer «vi er ranet, ærligheten i spillet». Det er tøv, sier han.

Ipswich-sjefen peker videre på at Irland fikk flere kontroversielle avgjørelser med seg i kvalifiseringen.

- Mot Georgia fikk Irland en straffe, og det er en av de verste avgjørelsene jeg har sett. Det endret kampen. Jeg kan ikke huske at FAI ba om at Georgia burde få omkamp da, sier Keane. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.