*Nettavisen* Sport.

Keeper-Katrine frykter ingen

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Norges sisteskanse er klar for å stoppe ungarske lagvenninner.

10.12.10 18:18

LILLEHAMMER (Nettavisen): Katrine Lunde Haraldsen har etter hvert utviklet seg til å bli en av verdens fremste målvakter i håndball, og er en utrolig viktig brikke i det norske landslaget.

Fredag vil hun trolig vokte buret når de norske jentene møter Ungarn til gruppefinale under EM på Lillehammer. På motsatt banehalvdel står flere av hennes lagvenninner fra klubblaget Györ.

- Frykter ingen
Ungarerne, som stiller i årets mesterskap uten den skadede storstjernen Anita Görbicz, har imponert så langt i gruppe D og slått både Slovenia og Frankrike i de to foregående matchene i mesterskapet.

Lunde Haraldsen lar seg likevel ikke skremme.

- Det er egentlig ingen spillere i verden jeg virkelig frykter å møte som keeper. Noen er selvfølgelig bedre enn andre, og en spiller som Lyudmila Postnova (Russland, spiller ikke i EM) er alltid tøff, men ingen skremmer meg, sier den norske keeperen til Nettavisen.

- Er det noen type avslutninger du liker bedre enn andre?

- Vi har jo et godt forsvar, så det gjør ikke noe om de holder motstanderen på avstand slik at de må gå på skudd bak fra banen. Da blir det enklere for meg. Men det kommer jo helt an på. Mitt mål er uansett å stoppe alle skudd, forteller hun.

- Bedre enn Ungarn
Lunde Haraldsen tror Ungarn er en smule svekket uten Görbicz på laget, men poengterer også at det at laget stiller uten sin primadonna og superstjerne ikke nødvendigvis bare er en negativ ting.

- De spiller mer som et lag uten henne, og de har mange gode spillere som nå får sjansen til å ta ansvar, og kan avgjøre kamper. Med Anita ute får nye spillere muligheten til å ta ansvar, sier hun.

- Men Norge er vel likevel et bedre lag?

- Ja, svarer målvakten selvsikkert.

- Erfaring er viktig
Det å være keeper i håndball skiller seg litt fra de andre posisjonene på banen og før kamp forbereder Lunde Haraldsen litt annerledes enn de andre jentene på laget.

- Jeg ser mye på video, og analyserer motstanderen og ser hva slags type spillere de har. Jeg finner ut på forhånd om de er typiske skyttere eller mer gjennombruddspillere, forteller Ungarn-proffen.

- Men det går også på gamle erfaringer. Det er jo fordelen med å bli eldre og mer rutinert. Man utvikler seg, kjenner til mange spillere, og vet litt hva man har i vente fra forskjellige lag, sier hun.

- Har ingen forbilder
Katrine Lunde Haraldsen er bare én i rekken av mange gode norske keepere gjennom tidene. Norge har en stolt keepertradisjon, og målvakter som Cecilie Leganger, Heidi Tjugum, og Anette Skottvold – bare for å nevne noen få – har tidligere stengt det norske buret på vei mot suksess i mesterskap.

Norges keeperstjerne innrømmer likevel at hun aldri egentlig har hatt noe forbilde.

- Nei, jeg har egentlig aldri hatt noen håndballforbilder. Da jeg var yngre så jeg i grunn svært lite på håndball. Det var først da jeg ble eldre at den interessen kom. Da jeg selv ble en bedre og begynte og satse litt mer, kom også interessen for å følge mer med, forteller sisteskansen.

- Har du noen forbilder innen andre idretter?

- Ingen klare forbilder, nei. Men jeg lærer jo av enkeltpersoner, sier Lunde Haraldsen.

Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.