RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Keeperen Norge glemte

Sist oppdatert:
Han var landslagsaktuell, fikk en kanonovergang – og endte på benken. Nå får Iven Austbø endelig sjansen – i Europa.

FORNEBU (Nettavisen): Han har ikke akkurat vært i flytsonen de siste årene, Iven Austbø.

Fra å være fast inventar på U21-landslaget, å ha overtatt keepertrøya i Viking og blitt nevnt i landslagsdiskusjonen, ble tilværelsen brått snudd på hodet da Thomas Myhre sto på dørstokken utenfor Viking Stadion en sommerdag for tre år siden.

Iven Austbø måtte igjen spille annenfiolin, som han hadde gjort de i de tre foregående sesongene.

I skyggenes dal – del I og II
Stabæk hadde likevel troen, og brukte rundt fem millioner kroner på sisteskansen - nær hele budsjettet bærumslaget hadde avsatt til overganger for 2008-sesongen - men sesongoppkjøringen ble ikke som planlagt. Jon Knudsen fant storformen, og sto bedre enn han hadde gjort i hele sin karriere, og var plutselig ikke bare Stabæks førstevalg i mål, men også Norges.

For Iven Austbø ble det benk – og andredivisjonsfotball. Der har han forblitt i to og et halvt år.

- Det er ganske pussig, det er ikke så mange år siden jeg var nevnt i landslagsdiskusjonen. Jeg er vel blitt den forglemte spilleren i norsk fotball, sukker sisteskansen oppgitt.

Ikke helt, når sant skal sies, flere lag har vært og sett ham vokte målet for Stabæks andrelag, uten at det har resultert i noen overgang.

- Det gikk noen rykter om Hønefoss da de var på keeperjakt i vinter, men det kom aldri noe konkret. Jeg vet også at det har vært en del klubber og sett meg spille i andredivisjon, så helt bortglemt er jeg nok ikke.

- Mer voksen
Troen på egne ferdigheter har imidlertid ikke forsvunnet, motgangen til tross. Ei heller humøret.

- Nei, jeg har vært topp skjerpet hele veien, og vet hva jeg er god for. Riktignok får jeg ikke den matchingen jeg trenger på andrelaget, til det er tempoet for lavt, men jeg har utviklet meg på trening og har blitt en klokere og mer voksen spiller enn det jeg var.

- De ville utrusningene jeg kunne ha i Viking er det for eksempel slutt på.

Torsdag får han en sjelden sjanse i Stabæks mål, da Jon Knudsen sliter med en vond tommel. Med Bærums-laget famlende i blinde midt på Tippeliga-tabellen, er europacupen den store sjansen for gode opplevelser - og kroner - og den muligheten har rogalendingen ikke tenkt å gi slipp på.

- Det er på tide å få vist seg fram igjen, og det er sånne muligheter en må ta. Målet er selvsagt å få mer tillit, og får jeg det, er det helmaks.

Mistet aldri motet
Med en landslagsspiller som konkurrent lengst bak på banen vet 25-åringen at oppgaven ikke er den enkleste, og Austbø selv kan ikke annet enn å le litt av den situasjonen han har havnet i to ganger på rad.

- To klubber, og to landslagskeepere å slåss mot, det er jo litt spesielt da. Men jeg har ikke mistet motet, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme inn i varmen igjen!

Austbø er for øvrig ikke den eneste Stabæk-spilleren som får en sjelden mulighet til å vise seg fram når bæringene torsdag kveld tar imot Dnepr Mogilev. Den lynhurtige flankespilleren Jørgen Skjelvik (19) har bare startet to Tippeliga-kamper i sin Stabæk-karriere, men har imponert stort på Stabæk-treningene den siste tida, og er inne i førsteelleveren mot de ukjente hviterusserne.

- Jørgen har tatt betydelige steg, og starter i morgen, sier Jan Jönsson til Nettavisen.

- Spilleforståelsen bare øker og øker, og han har et voldsomt tempo, skryter Stabæk-sjefen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere