RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øker terrorberedskapen mot OL

(Reuters/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Eksperter mener at faren for terror under Vinter-OL i Sotsji er skyhøy.

Russland har satt i gang en større etterforskning av terrorhandlingene i Volgograd, og Vladimir Putin har beordret økt sikkerhet over hele landet. Mandagens angrep er den siste av i alt tre terrorangrep. En talsmann for Kreml sier at Putin har gitt regjeringen ordre om å bruke alle nødvendige midler for å finne de som står bak terroraksjonene, melder The Telegraph.

– Det er skremmende det som skjer og trist for dem som blir rammet, sier landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus til NTB.

Mandag ble minst 14 personer drept og 28 personer skadd i angrepet på trolleybussen.

Søndag ble minst 17 mennesker drept og over 30 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta ved hovedjernbanestasjonen i Volgograd.

I oktober ble byen rammet av terror da en selvmordsterrorist sprengte seg selv på en buss på vei til Moskva. Da ble seks personer drept og nærmere 40 skadet.

- OL et godt mål
- Målet er å destabilisere hele regionen, spesielt foran OL i Sotsji, sier Arthur Atayev, ved Russlands institutt for strategisk analyse, til RT. Han mener det er politiske krefter utenfor Russland som forsøker å destabilisere området.

- Hvis du er en terroristgruppe i Kaukasus, så vil OL være et svært godt mål, sier direktør Steven Pifer i stiftelsen Arms Control and Non-Proliferation Initiative, som er en organisasjon som fokuserer på global nedrustning og forhandlinger mellom Russland og USA. han legger til at sikkerheten i Sotsji vil være svært høy når lekene starter 7. februar 2014.

Allerede i juli 2013 manet terrorlederen Doku Umarov til terrorangrep mot 2014-OL i Sotsji, og mot mål som skulle forhindre at OL ville bli arrangert.

Les: Opprørsleder i Kaukasus maner til OL-angrep

Volgograd, der terroraksjonene ble utført søndag og mandag, ligger i området Nord-Kaukasus der også Sotsji ligger.

Terrormål
Søndag sa NUPI-forsker Julie Wilhelmsen at Russlands sikkerhetstaktikk før OL har økt spenningene i området.

- Det faktum at Sotsji ligger i området og at tsjetsjenske opprørsledere, blant dem Doku Umarov, har sagt at Ol vil være et terrormål, gjør det naturlig at terrordrapene søndag på jernbanestasjonen i Volgograd, tidligere Stalingrad, reiser spørsmål ved sikkerheten rundt OL. Men terrorhandlingen må først og fremst sees som et utslag av den vanskelig situasjon i Nord-Kaukasus. Området har vært preget av krig på lavbluss helt siden 1999, sier Wilhelmsen til NTB.

- I området der Ol 2014 skal holdes, har Russland brukt uhorvelig mye penger på sikkerhet. Sotsji har så å si vært avstengt i månedsvis. Slik har russiske myndigheter håpet å demonstrere at Russland har kontroll og at krigen i Tsjetsjenia er over. Men uroen har dessverre spredt seg til naborepublikkene og nærmer seg slik sett Sotsji, sier Wilhelmsen.

Hun mener at terroristene ikke ønsker å ramme verken utøvere eller publikum under OL, men at de allerede har nådd målet sitt.

- Hvis det viser seg at opprørsbevegelsen i Nord-Kaukasus står bak terroren, så har de allerede oppnådd deler av målet som er å bruke OL i Sotsji til å ramme sin motstander, de russiske styresmaktene, sier hun.

Les egen sak: - Russisk sikkerhetsstrategi skaper flere terrorister

Ikke redd for å dra til OL
- Angrepene i Volgograd utgjør ikke større fare for terrorangrep i Sotsji, sier Wilhelmsen som ikke ville vært redd for å reise til Sotsji. Hun får støtte fra flere Russlandeksperter.

– Til tross for bombene ville jeg dratt til Sotsji, sier Flemming Splidsboel Hansen, lektor i russisk politikk ved universitetet i København, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Det går av bomber hver uke i regionen, og omtrent tusen personer dør og skades av volden hvert eneste år, sier Russlandsekspert Gudrun Persson ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Vi føler oss i utgangspunktet trygge i Sotsji, men det er klart vi må følge med på utviklingen. Volgograd er åpenbart et urosentrum akkurat nå, men det påvirker ikke vår deltakelse i OL, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG (les egen sak her).

PST følger OL-troppen
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil følge den norske OL-troppen til Sotsji med en person. Denne personen vil være bindeleddet mellom den norske OL-troppen og russiske myndigheter (les egen sak her).

På 90-tallet begynte muslimske opprørere med terrorvirksomhet i Tsjetsjenia. Tidlig på 1800-tallet erobret Russland området for å sikre rutene mellom Russland og Transkaukasia. Folket har blitt kraftig undertrykt og mange kjemper i dag for et eget land.

Pifer sier at selv om den muslimske terrorismen har avtatt i Tsjetsjenia, så har den fortsatt i de andre republikkene Degastan og Adygia.

- Noen muslimske terrorister ser på OL som en provokasjon fordi det holdes på et område som de mener ble stjålet fra muslimene på 1800-tallet, sier Steven Pifer til USA Today.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere