I kombinasjonsøvelsen i alpint kjører utøverne én omgang utfor eller super-G (utfor i Beijing-OL) og én omgang slalåm til slutt.
Under årets leker overrasket fartsspesialist Kilde med å sikre seg sølvmedalje etter den avgjørende slalåmdelen. Han var én av bare 27 utøvere som stilte til start i øvelsen. På kvinnesiden var det enda færre. Det rennet ble vunnet av sveitsiske Michelle Gisin.
Sammenlignet med resten av de alpine OL-øvelsene er deltagerantallene svært lave. I herrenes utfor var det 43 utøvere som stilte.
I en kommentar skriver Aftonbladets Malin Wahlberg at det er på tide å pensjonere kombinasjonen.
– Som seer fremstår den alpine kombinasjonen mest som en spøk, skriver hun i Aftonbladet.
Hun mener øvelsen har spilt ut sin rolle både i verdenscupen og i mesterskap.
Store avstander
Når Nettavisen spør Wahlberg om hun kan utdype kritikken av øvelsen, svarer hun at det finnes flere problemer med den. Hun synes blant annet det er rart at den kjøres i OL når den ikke er blitt kjørt i verdenscupen siden 2019/2020-sesongen.
– Det er åpenbart at den ikke er prioritert av FIS (Det internasjonale skiforbundet). For det andre er det altfor få som stiller og kan kjempe om medaljene. Det er kanskje fem-seks kjørere som er okei i begge disiplinene. Resten må kjempe for å komme seg helt ned. Avstandene mellom utøverne blir for store, og det kjennes som en litt «enkel» medalje å vinne, sier Wahlberg til Nettavisen.
Samtidig erkjenner hun at Kildes slalåmferdigheter både var overraskende og ikke minst imponerende.
Mens Kilde tok sølv, var det østerrikeren Johannes Strolz som vant kombinasjonen i Beijing-OL. Avstanden fra ham ned til Christof Innerhofer på tiendeplass var hele 4,37 sekunder. Italieneren tok bronse på øvelsen i 2014.
Usikker fremtid
Wahlberg er langt ifra den eneste som har vært skeptisk til kombinasjonens fremtid. Blant utøverne virker det også å være en enighet om at den er på vei ut.
– Vi er ikke sikre på om den vil være her neste år. Det hadde vært fint om jeg var med på den siste, sa 37 år gamle Innerhofer etter OL-rennet, ifølge Skiracing.com.
Tom Stiansen ble norgemester i kombinasjon og verdensmester i slalåm da han var aktiv. Under OL har han vært ekspertkommentator for Discovery. Han blir ikke overrasket om vi har sett øvelsen på OL-programmet for siste gang.
– Dette er ikke for å rakke ned på Kilde og de andres prestasjoner. De er sykt imponerende. Alle som har mulighet til medalje, stiller jo. Men jeg er helt enig i at det er en legitim diskusjon om kombinasjonen har livets rett. Det er ingen som satser på det. Og den kjøres ikke i verdenscupen, sier Stiansen til Nettavisen.
FIKK DU MED DEG? Dopingsaken hennes har preget lekene. Da Kamila Valijeva (15) skulle til topps, ble det kollaps
Tradisjonsøvelse
Selv sølvvinner Kilde har trent lite slalåm de siste årene, selv om han har flere gode resultater i kombinasjon tidligere. Han var faktisk usikker på om han skulle kjøre OL-rennet i det hele tatt.
– Det er helt spinnvilt ja. Dagen i dag skulle jeg egentlig ikke kjørt. Jeg bestemte meg i dag tidlig for å kjøre, og jeg følte meg helt elendig på oppvarmingen til slalåmen og tenkte at jeg får ta utforen som trening, og stille til start på slalåmen med godt mot. Men dæven det var gøy under slalåmen også. Det var helt vilt! sa han til Discovery+ etter å ha vunnet medaljen forrige uke.
LES MER OM SØLVLØPET HER: Kilde sjokkerte på slalåmen - tok sensasjonell medalje i kombinasjonen
Øvelsen har sterke tradisjoner. Da alpint kom på OL-programmet i 1936, var kombinasjon eneste disiplin som det ble konkurrert i. Siden har sporten utviklet seg. Det finnes dem som er gode i fartsdisplinene - og dem som er gode i slalåm. Det er ikke så mange som mestrer begge deler.
– Jeg vet ikke hvor kult det er å se superstjerner i fart se ut som amatører, sammenlignet med slalåmkjørerne - og motsatt, sier Wahlberg.
Stiansen mener det opp gjennom årene stort sett har vært rundt fem stykker som har vært gode nok til å ta medalje. Likevel synes han disiplinen er underholdende å se på.
– Det er den opprinnelige konkurranseformen i alpint. Den kombinerer ytterpunktene. Jeg synes det er veldig kult.
FIS-presidenten mener noe må gjøres
For mange er selve apellen med øvelsen nettopp evnen til å kombinere. Wahlberg tror nettopp kravene til å hevde seg i de forskjellige displinene er årsaken til kombinasjonens utsatte posisjon.
– Kravene og nivået er betydelig høyere i dag. Det er blitt vanskeligere og vanskeligere å klare tiden som kreves for å være med i toppen i flere disipliner. Om man ser på fartskjørerne, spesielt på herresiden, har de en annen kroppstype enn teknikkutøverne. Treningen er annerledes og avhengig av hva man satser på. Det kreves enkelt og greit ulike egenskaper, og disse er vanskelige å kombinere.
I fjor sommer ble svenske Johan Eliasch stemt frem som ny FIS-president. Han ønsker neppe å miste noen medaljeøvelser. Han håper at vi får se kombinasjon på OL-programmet igjen. Samtidig erkjenner han at kombinasjonen må forbedres.
– Det er ikke engang nødvendig å si at ting må bli bedre, sa han ifølge Skiracing.
Stiansen mener flere verdenscuprenn ville løftet kombinasjonen. Samtidig er ikke det enkelt å få til.
– Det er ikke plass til det. Da må man ta bort noen konkurranser i super-G, utfor eller storslalåm. Det tror jeg ikke utøverne vil heller. Det er tett nok som det er.
LES OGSÅ: Bø slapp med skrekken og tok gull på fellesstarten