Det er under en måned til vinter-OL begynner i Beijing. Enn så lenge tyder alt på at lekene skal arrangeres, til tross for at omikronvarianten sprer seg verden over.

Myndighetenes mål er at de som deltar eller jobber under OL, ikke skal være i kontakt med resten av samfunnet i det hele tatt. Kina har hatt strenge restriksjoner så å si hele pandemien. Grunnen til det er myndighetenes nulltoleransestrategi. Den innebærer at at all koronasmitte i samfunnet skal slås ned øyeblikkelig, uansett kostnad.

Det gjenspeiles i smittetallene. Ifølge Verdens helseorganisasjon var det kun 250 smittetilfeller mandag.

Les også: Norsk landslagstrener bekymret før OL: - Skremmende

Advarer

Derfor får deltagerne strenge regler å forholde seg til. De får ikke forlate «OL-boblen» i det hele tatt under oppholdet i landet og må rett i isolasjon ved ankomst.

Akkurat som under sommerens leker i Tokyo, vil det være egen transport for de som er i «boblen». I Beijing har myndighetene gitt klar beskjed om at innbyggerne må holde seg langt unna disse kjøretøyene. De sier faktisk at de lokale ikke skal nærme seg for å hjelpe de involverte, dersom en av OL-transportene er i en ulykke.

− Kom ikke i kontakt med transportene eller personene i dem. Vent på fagfolkene, skriver Beijings veitrafikkbyrå på Weibo, ifølge France 24.

«Boblen» vil bestå av rundt 3000 utøvere, i tillegg til et stort antall støttepersonell, frivillige og andre. Flere av disse har allerede gått i karantene for å være klare til lekenes start.

Vekker oppsikt

De kinesiske myndighetenes utspill skaper reaksjoner. Flere internasjonale medier har omtalt det.

BBCs Kina-korrespondent Stephen McDonell er blant dem som reagerer.

- Se for deg at det forekommer en bilulykke og at førstehjelp ikke blir gitt raskt nok til en OL-utøver fordi forbipasserende ventet på nødetatene, slik de nå blir bedt om å gjøre! skriver McDonell på Twitter.

Les også: Mener OL bør utsettes

- Kan aldri eliminere risikoen

Olympiatoppen ventes å sende en tropp på rundt 85 utøvere til Kina. 59 er allerede tatt ut. Hvem som blir de siste, offentliggjøres 18. januar.

Utøvere og andre OL-aktører oppfordres til å ha minst mulig fysisk kontakt med andre de siste 14 dagene før avreise.

Det norske reisefølget drar hovedsakelig i to bolker: den første 27. januar og den andre 31. Begge med charterfly. I tillegg reiser en mindre gruppe på et annet tidspunkt, ettersom den timingen passer bedre for dem.

Les også: Tok bronse i VM. Nå er han vraket til OL

Halvor Lea er kommunikasjonsrådgiver i Olympiatoppen og har ikke hatt noen spesiell kontakt med de enkelte idrettsmiljøene, men tror de norske utøverne opplever det som en trygghet å reise med charter.

- Man kan jo aldri eliminere risikoen for å bli smittet, men man kan være så forsiktig som mulig, sier han.

- Hva tenker du om at kinesiske myndigheter sier at de lokale ikke skal hjelpe dere ved en eventuell ulykke?

- Det vi vet, er at dette er en «boble» som er satt opp for å håndtere de ulike behovene rundt helse og transport når en så stor gruppe mennesker samles i et lukket system. Vi har tiltro til at det vil fungere. Det erfarte vi i Tokyo, selv om det blir noe strengere nå. Erfaringene fra Tokyo har sikkert vært med på å forme tiltakene vi vil leve under i Kina. Det er et land som kan mye om organisering, sier Lea, som ikke vil gå ytterligere inn på temaet.