Gå til sidens hovedinnhold

Kinasjokk

Kinas største gullhåp i OL, hekkeløperen Liu Xiang, skadet seg under oppvarmingen mandag.

Millioner av kinesere hadde benket seg foran TV-apparatet for å se en av landets aller største idrettsstjerner løpe forsøk på 110 meter hekk.

Olympiastadion var fylt til randen – høyst unormalt med tanke på at det bare ble løpt innledende heat mandag formiddag.

Så skjedde det som absolutt ikke skulle skje. Bare noen minutter gjensto til start da Xiang plutselig skar grimaser og tok seg til ankelen foten.

Umiddelbart gikk det et gisp gjennom publikum i «Fugleredet». Kineserne i TV-stolen hjemme satte nok formiddagskaffen i vrangstrupen.

Det kinesiske friidrettsikonet fortsatte oppvarmingen, men hadde åpenbart pådratt seg en skade. Gjentatte ganger skar han voldsomme grimaser og viste med all tydelighet at han hadde store smerter.

Umenneskelig press
Xiang tok plass i startblokka, og kastet seg ut da startskuddet gikk. Etter bare noen meter ble det åpenbart at hjemmefavoritten umulig kunne løpe. Da feltet ble kalt tilbake som følge av en tyvstart, tok mannen i bane én av seg startnummeret og ruslet i garderoben.

På tribunen satt vantro kinesere, som knapt visste hva de skulle tro. Etter noen minutter begynte også de på turen hjem. Sjokkerte var også støtteapparatet til storfavoritten.

– Han sliter med skade både i leggen og i hælen. Nå var det helproblemene som gjorde utslaget. Skaden kommer og går, sa kineserens personlige trener Haiping Sun.

Han gråt åpenlyst på pressekonferansen.

– Xiang forberedte seg så godt han kunne på oppvarmingsbanen. Vi hadde tre leger som kunne hjelpe ham med å håndtere smerten. Verken is eller noe annet hjalp, tilføyde han.

Avviste karriereslutt
Den kinesiske hovedtreneren Feng Shouyong opplyste at skaden dukket opp på trening lørdag.

– Fram til da var han i fantastisk form, sa han – og understreket at hjemmehåpet har blitt fulgt opp av legeekspertise de siste dagene.

– Han fikk behandling og bestemte seg for å stille til start. Han var veldig oppsatt på at det skulle gå bra, tilføyde treneren.

Han avviste alle antydninger om at skaden kan være karrieretruende.

– Han kommer tilbake neste sesong. Vær sikker, sa Feng.

– Taklet presset
At det voldsomme presset skal ha påvirket Xiang, svarte han like bastant nei til.

– Liu er en stor idrettsutøver. Han står imot press som ingen andre ville ha håndtert, sa hovedtreneren.

Liu Xiang har i flere år vært profilert som Kinas største gullhåp i Beijing. Sammen med basketballstjernen Yao Ming har han i tillegg frontet lekene på hjemmebane.

Over hele den kinesiske hovedstaden henger det plakater av hekkeløperen. Forventningspresset har vært mildt sagt umenneskelig.

Helt urealistisk vil mange si. Sannheten er at Xiang har slitt tungt denne sesongen. Det kinesiske håpet hadde bare 13,18 som bestenotering før lekene.

Det skyldes i hovedsak skader. Problemer med både låret og akillesen har gjort oppkjøringen til sommerlekene ualminnelig kronglete. Hva det var som stoppet ham søndag, er vanskelig å si.

Robles storfavoritt
Helt klart er det derimot at Xiangs exit betyr at mye av spenningen på 110 meter hekk forsvinner. Nå er bordet dekket for kubanske Dayron Robles, som har vært i en egen klasse denne sesongen.

21-åringen står bak fem av sesongens seks beste tider på distansen – og satte i tillegg verdensrekord med 12,87 i tsjekkiske Ostrava 12. juni.

At en småskadet Xiang skulle kunne hamle opp med ham, trodde vel egentlig bare optimistiske kinesere. De hadde til gjengjeld drømt om hekkegull i flere år. Søndag ble alle drømmer knust.

Liu Xiang tok for øvrig OL-gullet i Aten for fire år siden – og skulle forsvare tittelen på hjemmebane. 25-åringen er også verdensmester på distansen, og var i tillegg den første som slo Colin Jacksons mangeårige verdensrekord på 12,91. Det gjorde han ekstra stor både i hjemlandet og ellers i verden.

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken