*Nettavisen* Sport.

King med klar beskjed til lagkameratene etter ny Norge-nedtur: - Husk den følelsen her

Det ville seg ikke for det norske landslaget mot Romania. Nå må Lars Lagerbäcks mannskap mest sannsynlig belage seg på Nations League for å ha sjanse til å spille neste sommers mesterskap.

16.10.19 00:37

ROMANIA - NORGE 1-1:
BUCURESTI (Nettavisen): Premissene var klare før kampstart, Norge måtte vinne for å holde et ektefølt liv i EM-håpet gjennom kvaliken.

Det skjedde ikke.

Selv om Norge lenge var det beste laget i Bucuresti, endte det 1-1 etter en sen utligning av Alexander Sørloth.

Uavgjort-resultatet gjør at Norge ligger tre poeng bak Romania og fire poeng bak Sverige når to kamper gjenstår. Svenskene spilte 1-1 mot Spania tirsdag kveld.

Dermed er det kun teoretiske muligheter for at Norge kan vinne de to siste kampene og gå forbi både svenskene og rumenerne på poeng.

Norge har følgende kamper igjen:
Færøyene (h) og Malta (b).

Sverige har følgende kamper igjen:
Romania (b) og Færøyene (h).

Romania har igjen følgende kamper:
Sverige (h) og Spania (b).

- Grusomt

Måten poengtapet skjedde på var ikke imponerende. Rune Jarstein og Joshua King må dele mye av skylden for baklengsmålet en halvtime før slutt som satte en effektiv stopper for håpet om norsk seier.

Jarsteins dårlige utkast og Kings søvnige opptreden er ikke noe man har råd til om slike skjebnekamper skal vinnes. Balltapet førte til rumensk brudd høyt i banen og en unødvendig scoring imot.

- Grusomt norsk balltap, oppsummerte Brede Hangeland i TV 2 presist.

Norge viste likevel positive tendenser, og det hadde ikke vært ufortjent om de tre poengene heller ble med hjem til Oslo. Men som så mange ganger før manglet Norge det siste lille i avgjørende situasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.  

SA IFRA: Joshua King, her med Alexander Sørloth, ga lagkameratene klar beskjed om å ikke glemme den sure følelsen etter poengtapet i Bucuresti. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

King tok ordet i garderoben

Joshua King, som hadde en langt bedre dag på jobben mot Spania, var deppet etter resultatet i Bucuresti.

Etter kampen røper han at han tok ordet i garderoben og ga klar beskjed til resten

- Det eneste jeg sa i garderoben var: «Husk den følelsen her, og la oss sørge for at vi ikke får den når vi skal ut i Nations League.» Vi var på en veldig opptur etter Spania-kampen, men er nede nå, og det er ingen som vil føle seg sånn, sier King i pressesonen etter kampen.

Dette Norge-laget har gjentatte ganger spilt tidvis svært gode kamper, men fasiten er likevel nedslående. Når åtte kamper er spilt har ikke Norge vunnet en eneste gang mot Romania, Sverige eller Spania.

King svarer slik på Nettavisens spørsmål om hva som mangler for at Norge klarer å bikke kamper mot slik motstand i norsk favør:

- De har ikke slått oss heller, da, med unntak av én kamp mot Spania. Det er tøffe lag. Om du ser tilbake til to år siden, og vi hadde sagt at vi ikke skulle tape mot Sverige og Romania og bare tape én kamp mot Spania, da tror jeg du hadde ledd, sier King til Nettavisen.

Nå tyder det meste på at Norge må spille Nations League for å ha håp om å delta i EM-sluttspillet. Det gleder King seg til.

- Hvis vi går til EM gjennom Nations League, og slår Serbia og Bulgaria eller Skottland, tror jeg det hadde vært veldig løftende for hele Norge. Spesielt hvis det blir over to hjemmekamper, da tror jeg det hadde vært det mest følelsesmessige for folk over hele landet.

Martin Ødegaard var skuffet etter 1-1 mot Romania. Se videointervju over.

20-åringen mener Norge hadde god kontroll og styrte det meste, og at det er unødvendig at man reiser tilbake uten tre poeng.

- Vi er brukbart farlige hele veien og står godt imot. Så blir andreomgangen en helt annen kamp. Det er vanskelig å si hva som skjer, men det føles ut som det bare blir kaos og det er vanskelig å styre kampen. De tar mer over og vi gir bort for mye rom. Det blir en helt annen kamp, så totalt sett skuffende, men i hvert fall bra at vi ikke taper, sier Ødegaard til Nettavisen.

- Hva synes du om din egen prestasjon i dag?

- En ok førsteomgang, men meget svak andreomgang. Så ikke veldig fornøyd, nei, forteller Ødegaard.

- Hva synes du om grepene som ble tatt i pausen og utover andreomgangen?

- Det var greit. Vi trengte mål så vi satte innpå en spiss til og håpet at vi skulle få litt mer trykk i boks, men vi får ikke helt til det vi ønsker i andreomgangen. Og som sagt så blir det litt vel mye kaos, sier 20-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

NEDTUR: Joshua King (til venstre) og Martin Ødegaard var langt nede etter at dommeren blåste av kampen. Foto: (NTB Scanpix)

- Realistisk sett blir det nok umulig.

Sånn oppsummerer Lars Lagerbäck Norges sjanser til å kapre andreplassen i gruppa når Nettavisen ber om en vurdering.

Svensken mener Norge tidvis, særlig i førsteomgang, var gode mot Romania. Men det hjelper lite når man ikke klarer å dra seieren i land.

- Vi er ikke effektive. Vi kommer til et stort antall bra situasjoner der vi ikke har tilstrekkelig kvalitet, og i andreomgang blir vi nok for overambisiøse. Vi spiller mye individuelt og mister rytmen i spillet. Det kan vi ha bidratt til med det nest siste byttet (Bjørn Maars Johnsen). Men jeg tror det handler om at det ble overtenning og at man ville for mye, sier Lagerbäck til Nettavisen.

- Det føles veldig surt å tape en slik kamp der man burde avgjort i første omgang. Men de fikk et langskudd som gikk inn, og sånn er det, sier han.

Sjanse via Nations League

Nå har Lars Lagerbäck noe å jobbe med frem mot det som trolig er Norges siste EM-mulighet: Nations League-playoff i mars 2020.

Der møter Norge etter all sannsynlighet Serbia på Ullevaal i én enkeltstående kamp. Vinner man der, venter vinneren av det som ser ut til å bli Skottland - Finland/Bulgaria i den andre playoff-semifinalen.

Om Finland går rett til EM, slik det ser ut to kamper før slutt, møter vinneren av Norge-Serbia vinneren av Skottland-Bulgaria i en ren finale. Finalearenaen trekkes 22. november i år. Kampene spilles i slutten av mars 2020, nærmere bestemt 26. mars.

Med andre ord: EM er fortsatt innenfor rekkevidde, man må bare vente fire måneder ekstra på å eventuelt kvalifisere seg.

LES OGSÅ: Norge med beste ligaindeks på 17 år - det er godt nytt

Tirsdagens kamp, som ble spilt foran mye omtalte 30.000 rumenske barn, fikk en ramme rundt seg som ikke akkurat oste tomme tribuner slik UEFA-straffen tilsa til å begynne med.

Lydnivået var høyt og sørget for at rumenerne fikk den hjemmebanefordelen mange trodde på forhånd de ville spille foruten.

Norge åpnet imidlertid kampen strålende, og rullet tidvis over rumenerne. Anført av Martin Ødegaard skapte gjestene et par gode muligheter til å ta ledelsen, men marginene var ikke på norsk side.

Tok grep allerede i pausen

Romania kom bedre med utover i omgangen, men Norge skapte tidvis situasjoner man burde utnyttet på en bedre måte. En rekke ganger kom man rundt og fant gode innleggsposisjoner, men gang etter gang ble det for tafatt i siste trekk.

Der Norge manglet såkalt killerinstinkt, holdt vertene på å demonstrere det motsatte rett før pause. Alexandru Mitrita dro seg løs og fyrte av et godt skudd, men heldigvis for Norge var Rune Jarstein med på notene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

STRAFFEREDNING: Norges keeper Rune Almenning Jarstein redder straffen fra Romanias George Puscas. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Lars Lagerbäck tok grep allerede i pausen, og i kampen Norge måtte vinne ble angrepsspiller Alexander Sørloth satt innpå for å spille de siste 45 minuttene. Ut gikk kaptein Stefan Johansen, noe som medførte at Ødegaard ble flyttet ut på høyresiden på midtbanen.

Straffebom

Andre omgang startet elendig for Norge, som ga bort et straffespark allerede etter seks minutter. En rumensk spiller gikk lett i bakken i duell med Sander Berge, og den skotske dommeren Robert Madden pekte på krittmerket.

Heldigvis for Norges del vartet Jarstein opp med en glimrende redning på straffesparket fra George Puscas.

En halvtime før slutt kunne de likevel slippe jubelen løs. Da Jarstein kastet håpløst til en sovende King, snappet Alexandru Mitrita ballen, forserte 20 meter og banket inn 1-0 til Romania.

Både Romania og Norge skapte store sjanser rett etter 1-0-scoringen, men ballen ville ikke i mål.

Tre spisser

Lagerbäck kastet etter hvert innpå også Bjørn Maars Johnsen, men grepet med å spille med tre spisser funket dårlig. Norge kom ikke til noe særlig med innlegg, men ble i stedet løpende mellom og slå langt de gangene man vant ballen.

På overtid klarte Norge for en gangs skyld å få et presist innlegg, og Sørloth utlignet med et flott hodestøt på innlegg fra Mathias Normann. Dermed endte det 1-1.

Nordlendingen ble spurt etter kampen om han burde ha fått mer spilletid, men var rimelig diplomatisk i svaret sitt.

- Det har jeg ingen synspunkter om. Jeg spiller når jeg blir brukt, fortalte 23-åringen i et TV 2-intervju.

Nå gjenstår det kun to kamper før EM-kvaliken er over. For Norges del venter Færøyene på hjemmebane 15. november før kvaliken avsluttes borte mot Malta 18. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag