*Nettavisen* Sport.

Kinkig regnskap på Idrettstinget

Når idretts-Norge møtes til ekstraordinært ting i Sandefjord fredag og lørdag, tyder alt på at valget går greit, men at regnskapet blir problemet.

Håndballforbundets Karl-Arne Johannessen kommer helt sikkert til å bli valgt til ny president etter Kjell O. Kran, som trakk seg etter at det store underskuddet ble kjent 17. februar.

Om hele valgkomiteens innstilling kommer til å gå gjennom, er det umulig å si, men store forandringer blir det trolig ikke.

Enkelte vittige særforbundsledere kaller valgkomiteens innstilling for " kretslaget", men så vidt NTB kjenner til har de store og tunge forbundene støttet komiteens innstilling – senest på et møte i Idrettens Hus tirsdag.

Dermed er det trolig avklart en gang for alle at valget ikke kommer til å skape dramatikk.

- Jeg er litt forundret over det forslaget valgkomiteen er kommet fram til, for dersom forslaget går gjennom blir det flertall for kretsinteresser i det nye idrettsstyret. Da kan man lure på hva som skal skje med toppidretten, sier en leder i et av de aller minste og fattigste særforbundene til NTB.

Han tror på omveltninger i forhold til valgkomiteens innstilling. Enkelte andre ledere for mindre forbund støtter ham, men konstellasjonen av de større og tyngre forbundene, står last og brast med valgkomiteen. Det gjør også kretsene, som har fått godt gjennomslag for sine kandidater i det nye styret, og derfor kommer Odd Flattums (leder i valgkomiteen) oppleste liste til å bli vedtatt – trolig bortimot uendret.

Merverdiavgift og kompensasjon
Det ser ut som om det er regnskapet som kommer til å skape den store debatten og dramatikken på det ekstraordinære tinget.

Nå er regnskapet gjort opp med et underskudd på 34,89 millioner kroner. Den negative egenkapitalen er på 45,17 millioner. I tillegg ligger det en uavklart fordring mot det offentlige på 18 millioner kroner i regnskapet. Dette gjelder momskompensasjon.

- Hvordan tinget og representantene kommer til å reagere på dette kommer veldig an på hva kontrollkomiteens rapport og revisorrapporten sier, mener flere særforbundsledere NTB har vært i kontakt med.

- Det blir jo viktig at alt kommer på bordet nå og at det ikke ligger udetonerte bomber og venter, sier en av disse lederne.

Da Skiforbundet i 1995 var i tilsvarende situasjon som idrettsforbundet er i nå, ble ikke regnskapet til det gamle styret vedtatt den gangen. Det nye styret, der Jan Jensen var formann, utarbeidet et nytt regnskap. Det er helt klart at det samme kan skje i Sandefjord til helgen.

Men ingen av dem NTB har vært i kontakt med tror det er stor sannsynlighet for at regnskapet blir nedstemt.

- Det virker solid, oversiktlig og gjennomarbeidet det som er presentert, sier en særforbundsleder.

Veien videre
Allerede har administrasjonen og det avtroppende styret i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité vedtatt at det skal spares 15 millioner kroner per år de kommende tre årene, fram til neste ordinære ting. Innsparingen skal ha varig verdi, og på den måten blir 30 årsverk kuttet ut. Hardest går det utover Idrettens Studieforbund.

- Det kommer nok til å kunne bli harde diskusjoner rundt dette, og jeg er ikke sikker på om idrettskretsene vil gå med på dette, for de medarbeiderne studieforbundet mister blir borte i distriktene, blir det hevdet overfor NTB.

Det er også klart at i denne saken, som gjelder studieforbundet, står kretsapparatet og særforbundene steilt mot hverandre. De fleste særforbundene ser gjerne at hele studieforbundet til idretten blir borte. Det er ingen hemmelighet.

Forholdet til sponsorselskapet onTarget og det svært omstridte lånet idrettsforbundet har gitt dette selskapet, kommer også til å bli viet tid. Dette kan også bli et stort stridsspørsmål i Sandefjord fredag og lørdag.

Men de hardeste diskusjonene kommer til å være unnagjort før valget, som er siste post på programmet på Rica Park Hotel lørdag formiddag. Når man er kommet så langt, kommer trolig idretts-Norge til å enes om det forslaget valgkomiteens formann Odd Flattum legger fram.
(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.