Gå til sidens hovedinnhold

KISS mot Moldova

Mot Moldova skal Norge spille såkalt kynisk fotball. Ifølge god norsk tradisjon kan vi dermed vente oss mæle- og duellfotball. God fornøyelse.

Nye Norge inngikk en avtale med sitt kjære publikum da det presenterte fotballandslagets postulater. Publikum skal begeistres. Det skal det for så vidt denne gangen også, men nå skal publikum begeistres av resultatet (les: seier). Punktum.

Bare unntaksvis lar jeg meg begeistre av et resultat (det kan jeg jo lese på tekst-tv, og det er ikke derfor jeg går på fotballkamp). Helst vil jeg se spektakulær angrepsfotball. Jeg kan til nød leve med et skikkelig forsøk fra de 11 utvalgte. Siden landslagets krav til spillestil er blitt kraftig nedjustert, må jeg vel nøye meg med det siste!

Etter at Norge hadde møtt Moldova på bortebane, var jeg frekk nok til å komme med en oppfordring til landslaget. Legg vekk jåleriet, lød den. Jåleri er for jålebukker, og selvopptatte jålebukker kan ikke samtidig være utøvende fotballspillere. Akkurat det ble klart som glass under og etter kampen i Moldova. ”Magne Hoset spilte pasninger som krever millimeterpresisjon, John Arne Riise bedrev høyrisikosport med tilbakespill, og flere pasninger ble forsøkt brodert frem til utilgjengelige Steffen Iversen – han sto der det var tettest med Moldovaspillere. I en kamp vi skulle vinne, skapte vi fint lite som kunne føre til scoringer” skrev jeg i denne spalten 1. april i år.

Kampen ble spilt under meget vanskelige forhold. Av alle ting her i verden ble et norsk fotballandslag stoppet av snøvær! I hvert fall var det noen som forsøkte å innbille meg at det var været som stoppet laget. Det ble selvfølgelig ikke stoppet av været, men av sin egen dumskap. Man spiller ikke slik de spilte, på en sånn bane og i et sånt vær, med mindre man er ekstremt ubetenksom eller er særdeles dårlig til å omstille seg og tilpasse seg situasjonen! Magne Hoset fikk så hatten passet etter kampen. Han burde vært forskånet for det, for han burde aldri ha spilt. Det er dønn ulogisk å bruke en ballettdanser som Hoset til å hogge tømmer, for tømmerhogging var det som i overført betydning var påkrevd den kvelden. Til det bruker man – nettopp – tømmerhoggere.

Nå blir det trolig bedre forhold på Ullevål lørdag, men like fullt: Skal landslaget ha snev av mulighet til å få meg begeistret, må de følge opp sine ord i handlinger. Alternativt får de love mindre før kampene.

Jeg har fortrengt øvingskampen mot Sveits på Ullevål. Den heroiske innsatsen i Slovenia gav håp (selv om spillet ikke var all verden), men håpet fikk stygge riper i lakken etter den flaue forestillingen mot Skottland på Ullevål. Nå gjelder det på ny.

Sant å si er det bare kampene mot Moldova borte og Skottland hjemme som har vært skrinne, hvis vi holder oss til vm-kvalifiseringskampene. Er det en sammenheng her?

Jeg tror det. Favorittstempel og gravalvor er symptomene. Forarbeidet er årsaken(e). Aldri har Norge vært større favoritter i gruppekampene enn mot Moldova borte og Skottland hjemme. Aldri har landslaget forberedt seg grundigere enn til disse kampene. Aldri har det hatt så mange planer. Og aldri har laget virket så forvirret og tafatt som i disse kampene.

Nå er vi der igjen. Gruppespillets «letteste» kamp står for tur. På papiret er vi storfavoritter. Nå gjelder det å ikke feile. Da er nok løsningen å gjøre som journalistene, og bruke KISS-metoden (Keep It Simple and Stupid).

Simplicity is genius! Men simplicity er altså noe annet enn bare mæling og duellering!

BENGT ERIKSEN

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua