Gå til sidens hovedinnhold

Kittel er den nye spurtstjernen

Norgesbesøk, idrettsskole og tour-flopp. Les historien om den tyske spurteren.

CHAMPS-ÉLYSÉES/OSLO (procycling.no): Marcel Kittel.

Med sine 25 år, 189 centimeter og 86 kilogram sikret han seg fire seirer i årets Tour de France. Det sikret ham status som tourens beste massespurter.

- Kittel var utrolig sterk. Jeg trodde ikke at han skulle komme seg gjennom Alpene, men han var bra der også. Det er ikke tvil om at han har hevet seg mange hakk i år sammenlignet med i fjor, sa Alexander Kristoff til procycling.no på Champs-Élysées etter tyskerens fjerde seier.

Les også: Han har tatt spurttronen fra Cavendish

Gul trøye på Korsika
Etter Kittels tredje etappeseier på den tolvte etappen sa Mark Cavendish at han tror tyskeren er den nye superstjernen i massespurtene.

Med fasit og 21 etapper i hånd kan man trygt si at briten har sine ord i behold. Allerede på den første etappen i årets Tour de France viste Kittel seg sterkest. Da Cavendish og André Greipel var borte sto tyskeren fram og var raskest på de siste 150 meterne.

Les også: Massevelt, arrangørtabbe og nesten norsk seier

- Kittel var den raskeste mannen i feltet
Kristoff var nærmest 25-åringen på den første etappen. Nordmannen var en snau sykkellengde fra å bære den gule ledertrøya på den andre etappen. Se video av spurten under (målgang 12:15).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

- At han har vunnet fire ganger i årets tour viser at jeg spurtet ganske bra på den første etappen. Det var den raskeste mannen i Tour de France som slo meg, forklarte Kristoff etter at touren var ferdig.

Foreldrene var idrettsutøvere
Eventyret Marcel Kittel begynte 11. mai 1988 i delstaten Thüringen. Foreldrene har vært del av den østtyske sportsskolen hvor de målbevisst trente for å ære landet i store konkurranser.

Kittel gikk i foreldrenes sko og studerte ved idrettslinja i Erfurt. Det var mens han var student der han vant sitt første mesterskap; landeveismesterskapet for juniorer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Medalje i EM og VM
Tyskeren var en suksessrik junior. I 2009 vant han temporittet i U23-EM og ble fjerdemann i VM. Det var tydelig at den store tyskeren hadde stor kapasitet.

Det bekreftet han i 2010. Da tok han bronsemedaljen i temporittet i U23-VM. Han var 24 sekunder bak gullvinner Taylor Phinney (BMC Racing Team).

2010 var også året da Kittel syklet ritt i Norge. Da vant han en etappe i Festningsrittet etter å ha avsluttet best i ei liten gruppe. Sammenlagt ble han tredjemann.

Les også: Én sjanse igjen for nordmennene

Da omtalte procycling.no tyskeren som «tempospesialist» etter hans bravader i U23-mesterskapene. Men i 2011 ble det andre boller.

Ble proff i Skil-Shimano
Foran 2011-sesongen tok Kittel steget og signerte kontrakt med Skil-Shimano (nåværende Team Argos-Shimano). Der bestemte de seg for å satse på tyskeren som spurter.

Før det nederlandske laget signerte ham hadde han syklet for kontinentallaget Thüringer Energie Team.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjennombrudd som spurter
2011 markerte hans virkelige gjennombrudd som sykkelrytter på det øverste nivået. Den unge tyskeren viste klasse da han vant fire etapper i Firedagers Dunkerque i mai.

Kittel fulgte opp med å vinne fire etapper i Polen rundt før han debuterte i et treukersritt med deltakelse i Vuelta a España.

Les også: Årets stjerneskudd

Der vant han den sjuende etappen foran Peter Sagan og Oscar Freire. Den slovakiske stjernen var sjanseløs mot tyskerens kjempekrefter. Du kan se video av spurten under.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Elendig Tour de France
I fjor uteble de største seirene, og Kittel floppet i Tour de France. Han måtte bryte verdens største sykkelritt den første uka grunnet sykdom.

I tillegg kom han i medienes søkelys da det på vinteren ble klart at han var mistenkt for bloddoping etter å ha brukt UV-stråler til å behandle blodet sitt.

Det kom som et sjokk på tyskeren.

Les også: - Den tøffeste dagen i mitt liv

Mandag, dagen etter hans største seier i karrieren på Champs-Élysées, ble det klart at idrettens voldgiftsdomstol frikjente Kittel for alt. Det kan du lese mer om her (ekstern lenke).

Årets mestvinnende rytter
I år ble det en voldsom revansje av fjorårets tour. Hans fire etappeseirer gjør ham til sesongens mestvinnende rytter sammen med Cavendish.

For Cavendish var to etappeseirer uvant kost. Fra 2008 til og med 2012 vant han 23 etapper i touren og ikke færre enn tre i noen av utgavene.

- Cavendish får tøffere konkurranse nå. Før var han enerådende og dominerte totalt. Nå har han skikkelig konkurranse i Kittel og Greipel, sa Kristoff til procycling.no etter den 21. etappen i årets tour.

Bare framtiden vil vise om Kittel vil ta over britens rolle og dominere massespurtene. Med fire etappeseirer i Tour de France 2013 er det ingen tvil om at tyskeren hvert fall utfordrer Cavendish om å bli omtalt som verdens beste spurter.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken