Gå til sidens hovedinnhold

- Kjærgaard kan komme tilbake

Steffen Kjærgaard kan bli trener for norske ryttere mot sykkelforbundets ønske.

JESSHEIM (procycling.no): På en pressekonferanse torsdag kveld kunne sykkelpresident Harlad Tiedemann Hansen informere om at sykkelforbundet har videresendt dopingsaken til Steffen Kjærgaard til idrettsforbundets domsutvalg.

Der skal det avgjøres hva slags straff Steffen Kjærgaard får. Den tidligere US Postal-rytteren kan gå fri, men risikerer i ytterste konsekvens livtidsutestengelse fra idretten.

Les mer:Vil ha Kjærgaard straffet

Men selv om straffeavgjørelsen nå ligger utenfor sykkelforbundets hender, er sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen krystallklar på at den permitterte sportssjefen ikke er ønsket tilbake på høyeste holdt i norsk sykkelsport.

- Han er ikke velkommen tilbake i NCF, forklarte presidenten med bestemt stemme på spørsmål fra procycling.no.

Likevel er det en åpning for at Steffen Kjærgaard kommer tilbake til sykkelsporten etter å ha sonet en eventuell straff.

Må forholde seg til reglene
- Vi har ingen virkemidler for å påvirke det fra NCFs side. Det er NIFs domsutvalg som setter rammene og grensene for det, og det må vi forholde oss til. Vi kan gjøre noe med det som går på NCF, men ikke øvrige organisasjonsledd, forklarer Tiedemann Hansen til procycling.no.

Nylig fikk sykkeltalentene Vegard Robinson Bugge og Frans-Leonard en sterk anbefaling fra forbundet om ikke å benytte Michele Bartolis trenertjeneste.

Italieneren er aldri dømt for doping og har heller ikke innrømmet dopingjuks, men hans navn er trukket inn i Operasjon Puerto gjennom italiensk presse.

- Det er stor forskjell på å forby og anbefale. Det vi har gjort er å fraråde dem å ha denne kontakten. Det er for å være helt sikker på at de ikke blir dratt inn i noe.

- Er det mulig at dere vil fraråde norske ryttere å bruke Kjærgaard i fremtiden?

- Da vil jeg først se hva NIFs domsutvalg vil lande ned på. Vi får først se om de tar tak i saken eller ikke og hva de eventuelt velger å gi av straff, så får vi heller ta stilling til det etter hvert, sier sykkelpresidenten til procycling.no.

- Betyr det at jo strengere straff han får, jo mer kritisk vil dere være til at han eventuelt returnerer til sporten?

- Nei, det blir et hypotetisk spørsmål. Har man sonet en straff, har man sonet en straff. Vi har tillit til at klubbene skjønner hva man kan bruke ulike personer til, forteller sykkelpresidenten.

Må være tett på
Han er tydelig på at med restruktureringen av landslagsledelsen satser forbundet på å følge opp unge norske syklister bedre når de drar ut i verden og blir en del av nye sykkelmiljøer.

- Når ryttere reiser ned til Italia og Frankrike for eksempel, så er det klart at de kommer inn i nye miljøer og da ønsker vi å være så tett på dem at de ikke ender med å ta feil valg.

Under pressekonferansen ble det også klart at sykkelforbundet ikke går til det skrittet å politianmelde Kjærgaard.

Les også:Mistenker én rytter til i dopingsaken

Skal doping kriminaliseres?
Med kun seks uker igjen av kontrakten ser de ikke det som hensiktsmessig. De har også blitt rådet til ikke å gå til rettslige skritt, da Kjærgaards dopinginnrømmelse ikke har rammet dem økonomisk, og dermed ikke kan gå under bedrageri.

- Slik reglene er nå føler vi det er litt for få sanksjonsmuligheter overfor saker som tilhører fortiden og som dermed er foreldet, sier sykkelpresidenten.

- Er saken et eksempel på at doping må kriminaliseres?

- Det er noe vi diskuterte, men ikke konkluderte med på styremøtet i dag. I utgangspunktet synes jeg det høres ut som en god ide, men det er også ting som kan gjøre det vanskelig.

- Det kan bli en utfordring å få nok politiressurser til å følge opp dette, for eksempel.

- Så det er en fare for at det eventuelt kun blir tomme trusler?

- Ja, det er kanskje det, men det er også mulig at de positive elementene med dette, som at det vil virke avskrekkende, er så stor at det likevel er lurt å gjennomføre, avslutter sykkelpresidenten.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken