Gå til sidens hovedinnhold

Kjærgaard lettet hjertet sitt

Steffen Kjærgaard lettet hjertet sitt for Antidoping Norge gjennom tre lange og omfattende samtaler med leder Anders Solheim.

– Jeg kan bekrefte at jeg har hatt gode og konstruktive samtaler med Steffen Kjærgaard, og jeg er av den oppfatning at han har fortalt det vesentligste av hva han vet om doping i sykkelsporten, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til NTB.

En del av samtalene har dreid seg om hva som har skjedd i nyere tid, og det er på bakgrunn av disse samtalene at påtalenemnda i Antidoping Norge har bestemt at det ikke skal reises tiltale mot den tidligere proffsyklisten og sportssjefen i Norges Cykleforbund.

– Foreldelsesfristen er på åtte år. Vi har undersøkt om det har skjedd noe etter 2005. Det har vi ikke funnet at det har, og dermed var det en grei avgjørelse å ta for oss i påtalenemnda, sier leder Anstein Gjengedal til NTB.

Etter å ha vært utsatt for et enormt press, gikk Kjærgaard ut og innrømmet dopingbruk, først overfor sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, og deretter på en pressekonferanse 23. oktober i fjor. Han fortalte om bruk av både EPO og kortison fra 1998 til 2003.

Lærdom
– Jeg kan ikke gå inn på hva Kjærgaard har fortalt i de samtalene jeg har hatt med, men det jeg kan si er at han har fortalt ting som vi helt klart kan ta lærdom av i vårt videre arbeid, sier Solheim.

Han karakteriserer samtalene med Kjærgaard som både positive og svært konstruktive.

På pressekonferansen i fjor høst ble det rettet en del kritikk mot Kjærgaard for at han bare fortalte om den dopingbruken som var knyttet opp mot ham selv. Han svarte svært unnvikende og ullent på spørsmål som satte dopingbruken i et bredere perspektiv.

Det virker som om han har vært mye mer åpen i samtalene han har hatt med Antidoping Norge.

Trolig har han fortalt om organiseringen av dopingbruken både i danske Chicky World, som var laget Kjærgaard kjørte for da han startet med doping, og senere hvordan dopingen ble organisert og foregikk i US Postal, der nordmannen var lagkamerat med Lance Armstrong.

Samarbeid
Anders Solheim sier til NTB at Antidoping Norge har arbeidet bredt og grundig med den såkalte Steffen Kjærgaard-saken.

– Vi har samarbeidet tett både med WADA (Verdens antidopingbyrå) og det amerikanske antidopingbyrået (USADA), forteller Solheim, men han sier ikke noe ytterligere om hva som kom ut av dette samarbeidet.

Dopingsaken til Kjærgaard er nå avsluttet. Det kommer ikke til å bli reist tiltale på grunn av foreldelsesfristen, men saken kommer likevel til å leve videre.

– Det er helt klart at vi har noe å lære av Kjærgaards historie, mener Anders Solheim, og det betyr at denne saken fortsatt kommer til å få oppmerksomhet i Antidoping Norge.

– Saken som gjelder påtale, er avsluttet. Det er nå fastslått at Kjærgaard ikke har brutt idrettens lover slik at han kan straffes for det. Det tar vi til etterretning, sier Solheim.

Men Steffen Kjærgaard kan fortsatt straffes av idretten, for Norges Cykleforbund har anmeldt ham for å ha satt idretten i vanry. Det er også nedlagt påstand om at han utestenges fra all idrett i ti år. Denne saken er fortsatt ikke behandlet i domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Steffen Kjærgaard har ikke besvart NTBs henvendelser mandag.

(©NTB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken