Gå til sidens hovedinnhold

Kjærgaard møtte Armstrongs dopinglege

Norsk landslagssjef med innrømmelse i etterkant av Lance-rapport.

I bevisoppgaven mot Lance Armstrong og US Postal-laget har Dr. Michele Ferrari en sentral rolle.

«Det finnes overveldende bevis på at Michele Ferrari spilte en stor rolle hos US Postal/Discovery Channel og i Lance Armstrongs dopingprogram», heter det i rapporten fra det amerikanske antidopingbyrået.

Les også:Lance til doplege: - Kan jeg betale kontant?

I vitnesbyrdet til George Hincapie, Armstrongs mest betrodde rytter, står det at Ferrari ble introdusert og presentert for rytterne på laget under en treningsleir i Austin «enten sent i 2000 eller tidlig i 2001».

- På denne treningsleiren diskuterte vi bloddoping. Jeg spurte om fordelene ved å bruke det, og Ferrari sa det forbedret yteevnen, fortalte Hincapie til etterforskerne under ed.

Møtte Ferrari på to samlinger
Samtidig navnga han Tyler Hamilton, Christian Vande Velde, Roberto Heras og Chechu Rubiera som «noen av rytterne» som var til stede.

Med på treningsleiren var også den avtroppende sportssjefen i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard.

Overfor procycling.no bekrefter han at han var til stede på den aktuelle treningssamlingen.

- Har du noen gang truffet doktor Michele Ferrari?

- Ja, jeg har truffet ham ved et par anledninger.

- Hvilke anledninger?

- Jeg husker ikke eksakt år eller eksakt sted, men han var til stede på en av oppkjøringssamlingene i USA en vinter. Han var også til sted på en samling vi hadde i Spania, sier Kjærgaard til procycling.no.

Kontroversiell italiener
Ferrari var offisielt titulert som sykkeltrener, men hadde allerede i en årrekke forsynt en rekke italienske og internasjonale toppryttere med forbudte dopingmidler.

Mario Cipollini, Eddy Mazzoleni, Axel Merckx, Paolo Savoldelli og Kevin Livingston sto alle på italienerens tvilsomme klientliste. Det gjorde også Armstrong, og han benyttet seg – som en rekke andre US Postal-ryttere – av Ferraris tjenester i en årrekke.

Les også:Slik revolusjonerte de dopingsystemet

I rapporten fra USADA står det blant annet å lese at George Hincapie, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Christian Vande Velde, Tom Danielson og Levi Leipheimer ble forsynt med EPO, veksthormoner og testosteron av denne legen.

Samtlige har vitnet mot Armstrong under ed, og forklart seg om både hans og eget dopingbruk i løpet av karrieren.

- Jeg var blåøyd
Kjærgaard innrømmer at også han kjente til omdømmet hans da det to møttes tilbake i 2001.

- Jeg oppfattet ham som en mann med kontroversiell fortid, for det hadde han allerede da. Med min gjennomsyra blåøydhet, så jeg likevel på ham som en som kunne bidra med råd om kosthold og treningsveiledning.

- Annet enn at jeg har hilst på ham ved et par anledninger, hadde jeg ingenting med ham å gjøre. Man blir introdusert for mange mennesker når man er innenfor et så stort apparat i fire år, presiserer Kjærgaard.

Administrerte dopingprogram
Hincapie forteller om en litt annen side av Ferrari. Legen samarbeidet med US Postal fram til 2004.

I oktober samme år ble han erklært uønsket i italiensk sykkelsport.

Les også:«Vi kunne enten dope oss, eller bli frakjørt»

Hincapie forteller at han henvendte seg til Armstrong i 2000, og ble fortalt at han «skulle ta kontakt med legen på Hincapies vegne» for å «få resultatene han ikke fikk etter all den harde treningen».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det første møtet skjedde ved oppkjøringsleiren i Texas:

«Deretter, på den leiren, diskuterte jeg med Johan Bruyneel (generalmanager) og Pepe Marti (trener) hvordan jeg skulle starte bloddopingprogrammet for den kommende sesongen.

«Johan forklarte hvordan programmet fungerte, hvordan blodet skulle tappes og føres tilbake igjen i kroppen. Jeg ble fortalt at det ville koste meg 15.000 dollar å benytte med at Ferraris tjenester resten av sesongen.

«Jeg godtok å ansette Ferrari, og sammen med Johan besluttet jeg at jeg skulle begynne på bloddopingprogrammet laget støttet seg til. Jeg fikk vite at det ikke var noen testmetode som kunne avsløre bloddoping.

I etterkant av denne treningsleiren møtte jeg Dr. Ferrari og jobbet deretter med ham til 2006.», forteller Hincapie i rapporten.

- Fikk ikke tilbud om Ferraris tjenester
Dette er ikke beskrivelser Kjærgaard kjenner seg igjen i:

- Vi utførte en test sammen med Michele Ferrari på den ene treningsleiren. Vi kjørte opp en bakke så fort vi kunne og lagde SRM-filer. Det var en vanlig terskeltest, men den ble gjennomført utendørs.

- Fikk du noen gang et spørsmål om å benytte deg av hans tjenester mot en viss prosentsats av årslønnen?

- Nei, det har jeg ikke opplevd. Jeg oppfattet Ferrari som en som kunne ha noe å bidra med i treningen, og det var derfor jeg trodde han var der. Jeg hadde ikke noen personlig samtale med ham, annet enn at jeg håndhilste på ham. Jeg kan heller ikke huske at han presenterte seg for gruppa på noe punkt, eller at han ble presentert av Johan Bruyneel.

Kjærgaard: - Vanskelig å tro på Lance
Rapporten om det omfattende dopingprogrammet i US Postal har vakt stor oppsikt på verdensbasis etter onsdagens offentliggjøring.

Les også:Slik dopinglurte de Lance

Mange snakker om idrettshistoriens aller største svindel. Kjærgaard har ikke lest hele rapporten selv, men formidler at han har bladd litt i den.

- Hvordan er det for deg å lese vitneutsagn om systematisk doping i US Postal i dag?

- Det er krevende og ubehagelig. Rapporten er ryddig, slik jeg oppfatter den. Jeg har valgt å ønske og tro at det ikke var sånn, selv når Tyler (Hamilton) og Floyd (Landis) har uttalt det tidligere.

- Tror du fremdeles at de fleste rundt ham jukset, men ikke mannen som var best av dem alle?

- Det begynner å bli vanskelig å tro det. Den rapporten som kom nå var vel den siste spikeren i kisten. Dette er noe som forandrer idrettshistorien, avslutter Kjærgaard.

PS! Steffen Kjærgaard har vært sportssjef i Norges Cykleforbund de siste seks årene. Det er allerede klart at han gir seg etter denne sesongen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken