Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for nytt ski-VM

Men i 2012 blir det ingen medaljer å hente for Petter Northug og Marit Bjørgen.

Et etappeløp i langrenn, etter mal fra Tour de Ski, med offisiell VM-status. Det er det langrennsfamilien kjemper for under denne ukens kongress i Det Internasjonaleskiforbundet (FIS), som finner sted i tyrkiske Antalya.

Et endelig vedtak vil trolig fattes av kongressen fredag, og skal det bli et positivt utfall sett med langrennsøyne, avhenger mye av gjennomslagskraften til tre mektige norske herrer i offisielle og uoffisielle fora denne uka:

* Hermod Bjørkestøl er leder i langrennskomiteen i Norges skiforbund. Ettersom Norge er forslagsstiller, er det Bjørkestøl som formelt sett fronter saken.

* Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen i FIS, og blant initiativtakerne til et nytt VM.

* Sverre Seeberg er skipresident i Norge, men det sentrale i denne sammenhengen er at han er medlem i FIS council, som er hovedstyret i den internasjonale skiorganisasjonen.

- 2012 urealistisk
- Det er ingen tvil om at Sverre Seeberg sitter i en nøkkelposisjon her. I langrennskomiteen er det bred støtte for dette forslaget. Men for at dette skal bli en realitet, er det viktig å ha med FIS council. Uten deres støtte, blir det vanskelig å få flertall, sier Bjørkestøl til Nettavisen.

Det forslaget konkret går ut på, er å innføre et ekstra langrenns-VM etter Tour de Ski-mal. Mesterskapet skal arrangeres hvert fjerde år, i sesonger som til nå har vært mesterskapsfrie (verken OL eller ordinære ski-VM).

Allerede i 2012 kommer en slik mesterskapfri sesong. Vegard Ulvangs opprinnelige ønske var å få innført det nye mesterskapet da.

- Men det innser vi er urealistisk. Nå jobber vi mot 2016, sier Ulvang, som ikke vil spekulere i mulighetene for et positivt utfall.

Høy terskel
Det gjør derimot Sverre Seeberg, som anslår sjansen til 50-50.

- Det er viktig at alle nasjoner som er interessert i langrenn klarer å overbevise sine egne representanter i council. Det gjør jobben med å overbevise resten litt lettere.

- Men det er ingen hemmelighet at mange nasjoner er skeptiske til å opprette flere VM. Terskelen er høy, poengterer Seeberg.

Det er tradisjon i FIS for å arrangere VM annethvert år i alle gerner. Unntaket er skihopping, der det i tillegg er VM i skiflyging i sesonger der det verken er ordinære VM eller OL.

I skiskyting, som er et eget forbund, er det derimot VM hver sesong.

Flere kan arrangere
- Det er nok det markedsmessige som er det viktigste argumentet. Det at langrenn vil være på kartet det året det nå ikke er mesterskap. Et annet argument er at det er mange flere nasjoner som kan være aktuelle som arrangører til et slikt VM enn til et VM i nordiske grener, fordi man slipper kostbare investeringer i hoppanlegg. Muligheten til å kunne bli VM-arrangør er noe jeg tror kan være avgjørende for flere nasjoner, sier Seeberg – som ikke er helt komfortabel med at det er Norge som står som forslagsstiller.

- Det kan nok være en del nasjoner som ser på dette som et norsk forsøk på å skaffe seg enda en mulighet til å ta en medalje. Derfor er det viktig at også andre nasjoner argumenterer for dette, sier Seeberg til Nettavisen.

- Det første spenningsmomentet er om vi får støtte i council. For oss i langrennskomiteen er dette den klart største saken, og vi driver lobbyisme og snakker med så mange vi kan denne uka for å få dette til, sier Vegard Ulvang.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken