Gå til sidens hovedinnhold

Kjempetabbe ga Magnus-tap

Magnus Carlsen (14) surret det til mot den levende legenden Viktor Kortsjnoj (73) fra musikalen «Chess».

Her er de 5 partiene som ble spilt onsdag

Kortsjnoj presset supertalentet fra Bærum, men vant til slutt i en stilling begge spillerne tror ville endt med remis (uavgjort).

Istedenfor å gjøre sitt 40. trekk, satt Magnus Carlsen rolig og lot tiden gå ut. Han trodde han hadde fått en time ekstra på klokken.

Men Magnus hadde gjort et trekk mindre enn han trodde, og når 2 timer er brukt opp før de 40 første trekkene er gjort, er partiet ubønnhørlig tapt.

En overrasket Kortsjnoj kunne bare bukke og takke etter det spesielle «selvmålet».

Vi fulgte 3. runde med løpende kommentarer:

17.52:Luke McShane - Leif E. Johannessen 1-0. Nordmannen havnet i en hårreisende tidsnød og klarte ikke å stå imot presset.

17.44:Viktor Kortsjnoj - Magnus Carlsen 1-0. Magnus har fått den verst tenkelige starten med kun et halvt av tre mulige poeng.

17.30:Kjetil Lie - Alexei Shirov remis. Et sterkt resultat av Porsgrunn-gutten. Etter tre runder har både Lie og Shirov 1,5 poeng - hvem hadde trodd det? Begge er rangert som favoritter - i sin hver ende av tabellen ...

17.27: Etter 38 trekk ser det ut til at Magnus Carlsen har fått til en slags blokade. Men han har bare to minutter igjen på de to neste trekkene.

17.09: Viktor Kortsjnoj har brukt mye tid på sitt siste trekk. Finner han en vei til gevinst - eller klarer Magnus å stå imot?

17.05: Kjetil Lie kom med i superturneringen i Drammen i 12. time som reserve. Han har åpnet med to remiser, og foreløpig er utfallet åpent mot Alexei Shirov - et oppgjør som på papiret skulle vært rått parti.

16.57: Magnus har gjort sitt 33. trekk, og prøver nå å hindre Kortsjnoj i å avansere med sin ekstrabonde i c-linjen. Magnus har kun ti minutter igjen på de neste sju trekkene.

16.52: Den tredje norske deltakeren, Kjetil Lie, har en komplisert stilling mot førsterangerte Alexei Shirov. Men også denne ser ut til å være i balanse etter 22 trekk. Kjetil Lie har imidlertid brukt mest tid - han har nå 27 minutter igjen mot Shirovs 42.

16.43: Leif Erlend Johannessen (24) kjemper fortsatt jevnt med stormester Luke McShane, en wonderboy i engelsk sjakk helt siden han ble verdensmester i 10-årsklassen som 8-åring i 1992.

16.30: Nå går det radig unna. 30 trekk spilt. De to kongene stormer mot midten for å hjelpe til, nå spørs det om Kortsjnoj klarer å omsette sin ekstrabonde i et helpoeng.

16.27: 27 trekk. Etter en lang slagsveksling har Kortsjnoj vunnet en bonde, og Magnus må kjempe for remis. Begge spillerne har nå kun konge, tårn og et par bønder igjen.

16.12: 21 trekk spilt. Kortsjnoj har fortsatt et visst overtak. Magnus begynner å få knapt med tid: 33 minutter igjen.

15.42: 17 trekk spilt, og det kan virke som Kortsjnoj har fått et aldri så lite overtak. Men det er fortsatt helt åpent. Det samme gjelder de to andre «norske» partiene.

15.24: Magnus har gått i tenkeboksen. Han har nå 1 time igjen på de neste 25 trekkene. Han kan ikke bruke mer - da er partiet ubønnhørlig tapt på tid, uansett hvordan ligger an på brettet.

15.11: 15 trekk spilt i Kortsjnoj-Carlsen. Ifølge det sterke PC-programmet Fritz 8 er sjansene stadig noenlunde likt fordelt.

15.04: Leif E. Johannessen har kommet greit i gang mot Luke McShane, og det samme gjelder Kjetil Lie mot turneringsfavoritten Alexei Shirov. Både Johannessen og Lie har 1 poeng av 2 mulige så langt.

15.01: Foreløpig har Magnus god kontroll. Kortsjnoj har fått lite ut av fordelen som det er å være hvit og starte spillet, noe som gjerne sammenliknes med serven i tennis eller hjemmebane i fotball.

14.47: Spillerne har to timer hver på de første 40 trekkene. Tid igjen nå: Kortsjnoj 1,44 t, Carlsen 1,30 t

14.44: 13 trekk spilt i Kortsjnoj-Carlsen. Etter en slagveksling i sentrum er balansen gjenopprettet. Stillingen er fortsatt ganske lik.

14.37: Kortsjnoj ofrer en springer. Men dette er et såkalt skinnoffer - han vil få tilbake det investerte materiellet i neste trekk.

14.34: De to andre hjemmehåpene, Kjetil Lie og Leif E. Johannessen, spiller i dag mot henholdsvis Alexei Shirov og Luke McShane. Klarer de poeng her, vil det være en fjær i hatten for de unge nordmennene.

14.26 Etter 8 trekk har Magnus Carlsen valgt det såkalte Tarrasch-forsvaret. Med sitt 8. trekk lukker han sentrum og satser på en låst stilling.

14.15 5 trekk spilt i Kortsjnoj-Carlsen. Begge parter bygger seg rolig opp.

14.04: Kortsjnoj er hvit og spiller c2-c4 - såkalt engelsk åpning. En solid åpning, men ikke kjent for å være spesielt farlig for motstanderen

Bakgrunn:

Det er historisk sus over dagens runde i superturneringen Smartfish Chess Master i Drammen, når Magnus Carlsen skal spille mot den 59 år eldre Viktor Kortsjnoj.

Kortsjnoj hoppet av fra Sovjetunionen under dramatiske omstendigheter i 1976, men fikk ikke med seg sin kone og sønn. De ble brikker i et høyt politisk spill om VM-tittelen i sjakk.

Historien rundt VM-duellene mot Anatolij Karpov i 1978 og 1981 er udødeliggjort gjennom musikalen «Chess».

Den gang var ikke dagens motstander, Magnus Carlsen fra Bærum, født.

Treg start
Magnus har fått en treg start med et tap og en uavgjort (remis), og bør helst vinne mot superpensjonisten.

Men det blir ikke lett. Viktor Kortsjnoj er fortsatt en meget farlig motstander. Med elo-tallet 2601 - et tall som viser spillestyrken - er han nummer 121 i verden. Og etter godt spill siste halvår er han trolig tilbake på topp 100 på den nye listen i januar 2005.

Den norske 14-åringen ligger på 176. plass.

Slik forklarer Kortsjnoj selv at han holder koken:

- Jeg overlevde beleiringen av Leningrad under krigen og kom meg ut fra jernteppet. Etter det har jeg fortsatt å krige.

Mange kjente navn
For øvrig inneholder startfeltet flere kjente sjakknavn:

* Alexei Shirov - en norgesvenn som blir den store favoritten. 32-åringen er rangert som nummer 10 i verden, og har vært helt i toppen i en årrekke.

* Aleksander Khalifman, som ble verdensmester i 1999. På papiret er han den nest beste i Drammen.

* En annen attraksjon er Antoaneta Stefanova, nummer 1 blant kvinnene. 25-åringen fra Bulgaria, som også spilte i Bergen i 2001, er blitt beskrevet som både vakker, selvsikker og omgjengelig.

Her er deltakerne, rangert etter rating:

1. Alexei Shirov, Spania (2726)
2. Aleksander Khalifman, Russland (2669)
3. Peter Heine Nielsen, Danmark (2663)
4. Luke McShane, England (2629)
5. Bartlomiej Macieja, Polen (2613)
6. Viktor Kortchnoi, Sveits (2601)
7. Magnus Carlsen, Norge (2581)
8. Antoaneta Stefanova, Bulgaria (2523)
9. Leif Erlend Johannessen, Norge (2519)
10. Kjetil Lie, Norge (2474)

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken