RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjærgaard slipper straff

Foto: Aas, Erlend (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Sykkelforbundet ville utstenge ham fra idretten i ti år.

Domsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF) avviser Norges Cykleforbunds anmeldelse av den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgaard.

Les procycling.nos avsløring: Vil utestenge Kjærgaard i 10 år

Sykkelforbundet (NCF) ønsket å utestenge vestfoldingen fra alle verv innenfor idretten de neste ti årene, etter at han innrømmet eget dopingbruk i US Postal og Chicky World i kjølvannet av dopingsaken mot Lance Armstrong.

Doms- og sanksjonsutvalget i NIF mener at idrettens lovverk ikke kommer til anvendelse i denne saken. Det er et sviende nederlag for NCF og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

De ønsket at Kjærgaard skulle bli ekskludert fra den organiserte idretten ved at han ikke kunne ha medlemskap i en klubb tisluttet NIF. De ønsket også å hindre sin tidligere sportssjef å ha tillitsverv i idretten og trene yngre utøvere.

- Saken har blitt avvist. Det innebærer at verken Steffen eller NCF har vunnet noe som helst. Det tyder på at regelverket er veldig utydelig. Vi kommer ikke til å forfølge saken eller anke den. Steffen er et offer av sin tid i denne saken. Kona hans, ungene og foreldrene har lidd nok. Dersom vi hadde anket, hadde vi sannsynligvis fått det samme utfallet. Vi ser ikke at det er nødvendig å pine fram den avgjørelsen i saken, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

Vil endre regelverket
Det Tiedemann Hansen ønsker å gjøre, er å få idrettsforbundet til å ta en grundig gjennomgang av eget regelverk. Han mener både Kjærgaard-saken og overgangssaken rundt fotballspiller Veigar Pall Gunnarsson er eksempler på at noe er riv ruskende galt.

- Detter er litt det samme scenariet som overgangssaken. Det kan ikke være slik at folk som er ansatte i idretten skal slippe unna straffesanksjoner fra vårt eget regelverk. Det er avgjørende at også vi har et regelverk som favner alle som har tillitsverv, er ansatt eller på annen måte er tilknyttet idretten. At man slipper unna fordi man ikke er medlem av en klubb, holder ikke, mener Tiedemann Hansen.

- Dere går hardt ut, krever ti års utestengelse for Steffen og river i første hinder. Det må være et prestisjenederlag for dere?

- Jeg tenker ikke på det som noe prestisjetap. Vi har synliggjort hva vi står for. Vi mener det. Vi ser også samtidig at regelverket er et hinder for at denne saken skal bli behandlet. Vi har en vei å gå internt for idretten. Vi var ikke helt uforberedt på dette utfallet.

- Så dere angrer ikke på at dere startet denne prosessen?

- Hadde vi ikke gjort det, hadde vi ikke visst noe. Nå er vi nødt til å gjøre noe med regelverket idretten her.

Ønsker ikke kommentere
Kjærgaard var medlem av Tønsberg Cykleklubb fra 2010. Da dopingbruken foregikk var han ikke medlem av NIF.

Det er bare medlemmer, og ikke ansatte, som per dags dato kan dømmes i henhold til regelverket. Det er dette sykkelforbundet ønsker å endre.

Selv har ikke Kjærgaard ønsket å uttale seg mens saken har vært under behandling hos NIF. Onsdag har han sendt ut en tekstmelding til blant annet Dagbladet og Tønsbergs Blad.

Der skriver han:

- Jeg har hele tiden næret full tillit til min advokat og Domsutvalget i NIF. Jeg tar dommen til etterretning. Utover det har jeg verken ønske eller anledning til å uttale meg, sier Kjærgaard til tb.no.

Også dopingsaken mot Kjærgaard er henlagt. Det skjedde fordi lovbruddet er mer enn åtte år gammelt, og at saken derfor er foreldet.

Her er den enstemmige kjennelsen fra NIF (Norges Idrettsforbund):

«Steffen Kjærgaard har etter det opplyste vært medlem av Tønsberg CK fra 2010. [...] De forhold og handlinger Kjærgaard er anmeldt for har ingen tilknytning til hans medlemskap eller til hans eventuelle aktivitet i Tønsberg CK. Etter Domsutvalgets syn er det ikke hjemmel i NIFs lov § 11-3 første ledd for å straffe et medlem av et idrettslag for forhold / handlinger som verken er knyttet til eller foranlediget av medlemskapet, jf også NIFD-2005-21.».

«I dette tilfellet ser Domsutvalget det slik at Norges Cykleforbund anmelder handlinger begått av Kjærgaard på bakgrunn av og i tilknytning til hans ansettelsesforhold hos forbundet. Selv om Kjærgaard fra 2010 var medlem av idrettslag tilsluttet NIF, omfattes han derfor ikke av den personkrets som faller inn under idrettens selvdømmeordning etter NIFs lov § 11-3 første ledd.».

«Ansatte i idretten, som ikke er medlemmer, er i utgangspunktet ikke underkastet selvdømmeordningen med mindre det i samsvar med NIF lov § 11-3 annet ledd er inngått avtale om at vedkommende vil akseptere straffebestemmelsene i NIFs lov som gjeldende for seg. Slik avtale er ikke inngått mellom Norges Cykleforbund og Kjærgaard.».

«Etter dette har Domsutvalget kommet til at Steffen Kjærgaard ikke kan straffes etter idrettens straffebestemmelser for de forhold og handlinger Norges Cykleforbund har påtalt til Domsutvalget. Saken må derfor avvises.».

Saken oppdateres!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere