Se den dramatiske situasjonen som fikk Klæbo disket:

OSLO/OBERSTDORF (Nettavisen): Johannes Høsflot Klæbo ble diskvalifisert og mistet gullet på femmila, etter en hendelse som gjorde at Bolsjunov knakk staven på oppløpet.

Norge la inn protest på avgjørelsen, men den ble avvist. Norge varsler nå en ny anke.

Emil Iversen har nå blitt tildelt gullet, siden han var førstemann i mål bak Klæbo. Bolsjunov har blitt tildelt sølv, mens Simen Hegstad Krüger klatret opp fra 4. plass til bronse.

Landslagssjef Espen Bjervig varsler at Norge kommer til å vurdere å anke saken på nytt.

- Vi klagde på avgjørelsen, men kom ikke gjennom. Nå kommer vi til å begynne å arbeide med en anke på den avgjørelsen. Det har vi 48 timer på, sier han.

- Diskusjonen står på hvem som hindrer hvem. Johannes synes dette er fryktelig ille, sier Bjervig.

- Hva sier russerne?

- De har jeg ikke snakket med. Vi tolker situasjonen forskjellig. De fikk medhold hos juryen så langt, det fikk ikke vi. Så da må vi lage en formell anke.

- Hvordan var atmosfæren i juryrommet?

- Det blir en sak når du står der. Du skal arguementere for og mot en sak. Jeg må si at jeg ble sjokkert da vi fikk beslutningen - at de mente han hadde hindret Bolsjunov så mye at han ble disket. Det hadde jeg ikke trodd. Det er en gang sånn at vi har regler. Vi fikk helt klart lov til å si hvordan vi tolket saken, det gjorde Russland også.

FIS' renndirektør Pierre Mignerey sier følgende til Nettavisen om avgjørelsen de kom til:

- Vi har analysert TV-bildene fra forskjellige vinkler. Vi kom raskt til konklusjonen at Bolsjunov hadde rett til å gjøre det han gjorde. Han ledet og kan velge linje. Det neste spørsmålet er hvorfor han knakk staven. Du kan se på bildene at det var kontakt mellom armen til Klæbo og staven til Bolsjunov. Den knekker så mellom beina på Bolsjunov. Det skjer fordi Klæbo kommer bakfra og prøver å komme forbi der det ikke er nok plass. Det er også klart at det er opp til løperen som kommer bakfra å unngå kontakt.

Bolsjunov valgte ikke å ta sølvmedaljen rundt halsen da han fikk den tildelt på stadion i Oberstdorf. Gjennom sin tolk forklarer han hvorfor overfor Nettavisen og øvrig skrivende presse i Oberstdorf:

- Det var kun to verdige vinnere i dag. Johannes eller jeg skal ha denne medaljen - ikke Emil Iversen. Det var en protest mot at Iversen fikk gull, sier Bolsjunov.

Det var tydelig at Bolsjunov var preget av hele situasjonen, og han fant ingen glede i at Klæbo ble diskvalifisert.

- Jeg eller Klæbo burde ha vunnet. Definitivt ikke Iversen. Jeg er ikke fornøyd med beslutningen om å diskvalifisere. Det gir ingen mening for meg, sier Bolsjunov, som ikke har noe godt svar på hvordan det skulle vært løst.

Bolsjunov nektet å ta på seg sølvmedaljen på seremonien:

Rett etter målgang var Klæbo borte hos russeren, som var knust etter det som skjedde. Ifølge Bolsjunov fikk han ikke med seg dette på grunn av alle følelsene.

- Det er helt sant at jeg gråt. Det gjorde jeg fordi dette var en stor sjanse til å vinne mitt andre gull. På grunn av den knekte staven mistet jeg sjansen.

- Jeg hørte ikke at han snakket til meg på grunn av alle følelsene.

Bolsjunov knakk staven

Det ble en svært dramatisk avslutning på femmila i VM i Oberstdorf.

Bolsjunov lå rett foran Klæbo inn på oppløpet da femmila skulle bli avgjort, og begge gikk mot det samme sporet. Det endte med at de kjørte i hverandre.

Bolsjunov sin stav knakk, mens Klæbo spurtet videre mot mål og trodde han tok gull. Med knekt stav ble Bolsjunov også forbigått av Emil Iversen på oppløpet, som nå er blitt verdensmester.

- Det er en spesiell måte å bli verdensmester, det er det ingen tvil om. Jeg var rett bak Johannes og gikk en kjempebra femmil, endelig klarte jeg å ta en medalje. Det føles ut som at jeg tok sølv, men det føles igjen som gull. Dette er en stor dag for meg, sier Iversen til NRK.

Russisk protest

Russland la inn protest kort tid etter løpet var ferdig. Både Bolsjunov og Klæbo var inne hos juryen og forklarte sin versjon av hendelsen.

- Jeg føler han prøver å skvise meg. Jeg føler det er sånn som skjer, og han har masse plass på venstresiden sin. Utrolig kjedelig at det er en sånn avslutning. Det gjør det selvfølgelig litt annerledes, sa Klæbo til NRK om situasjonen, som på det tidspunktet sto oppført som vinner av femmila.

Rett etter løperne hadde kjempet seg i mål kunne man se en svært skuffet Bolsjunov i målområdet. Fortvilet over at drømmen om VM-gull på femmil var knust brøt han ut i tårer.

- Kontakten med Klæbo var den eneste grunnen til at jeg tapte i dag. Ved mållinjen forstår jeg det fullt og helt, men jeg hadde muligheten til å slå Klæbo, sa Bolsjunov til NRK.

Torgeir Bjørn mente situasjonen minnet om situasjonen mellom Joni Maki og Alexander Bolsjunov fra verdenscupen tidligere denne sesongen, som endte opp med at Bolsjunov ble disket.

- Jeg mener at Klæbo er heldig om han får beholde dette gullet her, konkluderte Torgeir Bjørn med da han ble spurt om hva han syntes selv om situasjonen.

Dramatisk start

Det gikk forholdsvis pent og pyntelig i starten på femmila, men etter bare noen kilometer ble det dramatikk.

Bak i hovedfeltet var flere løpere involvert i et fall, og en av dem var Simen Hegstad Krüger. Lyn-gutten kom seg imidlertid raskt på beina, og var kjapt oppe i hovedfeltet igjen.

De neste 20 kilometerne gikk relativt rolig og uten dramatikk, før spenningen skulle øke for hver runde løperne gikk.

Fjerde gangen hovedfeltet gikk opp det det beryktede motbakkepartiet Burgstall økte tempoet. Hans Christer Holund gikk frem i tet, og fikk en liten luke ned til konkurrentene i selve bakken, men luken ble fort spist opp av Ivo Niskanen.

Niskanen og Bolsjunov prøvde seg

Da hovedfeltet kom inn på stadion og skulle ut på den femte runden satte Bolsjunov og Niskanen inn et lite støt. Så i stedet for å gå inn å bytte ski, som det ble spekulert i at de norske løperne kom til å gjøre, kastet de seg på stavene og prøvde å tette luken til russeren og finnen.

- Nå må de norske følge med. Nå er Bolsjunov og Niskanen på krigsstien. Det er de verste gutta å la stikke, advarte Torgeir Bjørn.

Og nordmennene fulgte med. De var raskt oppe i ryggen på den russisk/finske-duoen igjen.

Dramatisk skibytte

Neste gang hovedfeltet kom inn på stadion igjen ble det nok en gang dramatisk. Niskanen, Klæbo, Golberg og flere valgte å bytte ski, mens blant annet Bolsjunov, Iversen og Holund valgte å ikke gjøre det. Da fikk Bolsjunov og co en luke på 15 sekunder ned til Klæbo og Niskanen, og hovedfeltet sprakk opp.

Men på nye og raskere ski brukte ikke Klæbo og Niskanen lang tid på å komme seg opp igjen til teten hvor Bolsjunov lå. Tetgruppa slanket seg imidlertid betraktelig etter skibyttet.

Ut på den nest siste runden valgte Bolsjunov og Iversen å bytte ski, og da var det Klæbo og Niskanen som fikk luke. Iversen kom seg imidlertid raskt opp igjen til teten, men Bolsjunov sleit.

Gull-kampen

Da gikk Iversen opp i tet og kjørte på. Bolsjunov klarte akkurat å jobbe seg opp igjen til teten, men viste stadig svakhetstegn.

Med 10 kilometer igjen bestod tetgruppa av Iversen, Holund, Klæbo, Burman, Niskanen og Bolsjunov, og det var den gjengen som gikk ut sammen på sisterunden. De fikk ut på runden besøk av Krüger og Musgrave.

Holund prøvde å rykke siste gang opp Burgstall, men både Klæbo, Bolsjunov, Iversen og Krüger klarte å henge på.

Nettavisen fulgte søndagens femmil direkte her.