SEEFELD / OSLO (Nettavisen): Det norske stafettlaget med Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til gull på herrestafetten under VM i Seefeld fredag ettermiddag.

Klæbo og russiske Sergej Ustjugov gikk ut likt på siste etappe. Dermed lå det an til å bli en taktisk duell mellom de to i den avgjørende delen av løpet.

Det så en stund ut til å gå mot en spurt på oppløpet, men Klæbo tok alle på senga da han dro ifra og parkerte russeren langt tidligere. Trønderen snek seg forbi russeren i en utforkjøring og skjøt fart etter det. Ustjugov klarte aldri å henge på, og dermed var det hele avgjort lenge før mål.

Dermed ble det aldri noen stor spenning.

- Jeg sa til meg selv at jeg skulle kødde litt, og se hva som skjedde. Plutselig ble det en luke der, da var det bare å fortsette og gå inn til mål, sier Klæbo om sin etappe til NRK.

- Jeg hadde ikke sett for meg dette. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle ligge i rygg og gjøre opp om det på slutten. Men det er kult å gjøre det på denne måten, også, sier han.

Ustjugov la seg først i den avgjørende utforkjøringen og lot dermed Klæbo snike seg forbi på innsiden, for så å skyte fart og dra ifra.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn trodde knapt sine egne øyne da han så russerens manøvrering i det avgjørende øyeblikket.

- Det er helt ufattelig at Ustjugov gjør dette, sa han.

- En sensasjon

Mange lot seg imponere av måten Klæbo avgjorde på.

- Det er helt utrolig. Jeg er stum av beundring for den mannen, sa lagkamerat Sundby til NRK om prestasjonen til Klæbo på siste etappe.

Landslagssjef Vidar Løfshus trodde knapt det han så da Klæbo dro ifra Ustjugov og avgjorde det hele i norsk favør.

- Det ble en merkelig stafett, sa han til NRK.

NRKs kommentatorteam lot seg også sjokkere over det som skjedde.

- Det er en sensasjon at russeren faller av så tidlig her, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn om at Ustjugov ikke klarte å henge med.

Russland fikk sølv, mens Frankrike spurtet inn til bronse.

Våken Iversen

Emil Iversen gikk den første etappen for Norge og trønderen fulgte lett tempoet til et felt der få av nasjonene falt av innledningsvis.

Ved passering 4,5 kilometer var det små avstander å snakke om og Iversen passerte som nummer fem, kun 1,6 sekunder bak Canada i tet. Ved 6,6 kilometer hadde Iversen lagt seg i front og ledet an med Italia, Sveits og Sverige på plassene bak, men feltet var fortsatt godt samlet.

Mot slutten forsøkte russeren Andrej Larkov å sette opp farten og skaffet seg en liten luke, men Iversen var våken og tettet den raskt.

Inn mot første veksling la nordmannen seg helt oppe i ryggen på russeren og sendte ut Martin Johnsrud Sundby som nummer to, rett bak Russland.

Tyskland fulgte også tett, mens det ble en luke på 5,6 sekunder ned til USA og 6,4 sekunder ned til Sverige etter første etappe.

Halfvarsson-sprekk

Sundby, som tok sitt første individuelle VM-gull tidligere i dette mesterskapet, gikk opp i tet og passerte først ved 12,5 kilometer. På dette punktet hadde feltet på ny samlet seg. Svenskene, som lå litt bak ved veksling, var oppe på andre, mens russerne var nede sjuendeplass.

Ifølge landslagssjef Vidar Løfshus var planen for denne etappen først og fremst å beholde kontrollen på feltet, men skulle det by seg muligheter for Sundby til å stikke av mot slutten, var det åpning for å gjøre det.

Svenske Calle Halfvarsson var oppe i tet en periode og skrudde opp tempoet, men Sundby og de andre bak fulgte svensken greit. Ved halvgått andre etappe var Norge, Sverige, Finland, Russland, Tyskland og Frankrike med i tetgruppen, mens det hadde blitt en luke til de øvrige.

Det skulle imidlertid vise seg at Halfvarsson svidde av litt for mye krutt, litt for tidlig, og på vei inn mot andre veksling tapte han terreng. Ivo Niskanen fra Finland la seg i tet, mens Norge og Russland fulgte.

Det ble ingen luke for Sundby på vei inn mot stadion. Han sendte Sjur Røthe ut i ledelsen, men Finland og Russland lå hakk i hæl.

Hang på Bolsjunov

Dermed måtte Røthe kjempe mot den russiske sluggeren Alexander Bolsjunov på den tredje etappen. Etter 22,5 kilometer holdt han fint følge. Tetgruppen besto nå av Russland, Norge, Finland, og Sverige som hadde hentet inn igjen lagene foran etter Halfvarssons svake etappe.

Røthe holdt fin marsjfart i ryggen på Bolsjunov. Etter halvgått etappe var det fortsatt full stillingskrig mellom Norge, Russland og Finland, mens Frankrike og Sverige heller ikke var helt hektet av i tetkampen.

På vei inn mot siste veksling måtte også finnen slippe de to i tet. På oppløpet gikk Røthe forbi Bolsjunov og sendte ut Johannes Høsflot Klæbo som førstemann på den siste etappen, rett foran Sergej Ustjugov.

Dermed ble det en duell mellom den norske spurtkanonen og den russiske bjørnen på den siste og avgjørende etappen av denne stafetten.

Det ble altså aldri noen dramatisk duell, og Klæbo vant som han ville.

Topp fem:

1. Norge, 1.17.03,7
2. Russland, +38,8
3. Frankrike, +1.01,0
4. Finland, +1.02,8
5. Sverige, + 1.39,5