LILLEHAMMER (Nettavisen): Martin Johnsrud Sundby gjorde et tappert siste rykk mot Johannes Høsflot Klæbo, men fikk ikke nok forsprang til å holde unna før innspurten av fellesstarten over 30 kilometer på Lillehammer.

Klæbo kom voldsomt tilbake og kapret sin femte strake triumf i verdenscupen.

- Han er den store stjerna. Han kan brukes til alt, fastslo Fredrik Aukland i NRKs sending etter innspurten.

Selv forteller Klæbo at han måtte jobbe hardt for å holde følge med Sundby.

- Jeg var stiv og sliten opp den siste langbakken i dag, da var det mørkt, men heldigvis klarte jeg å bite meg fast i ryggen på Holund, kom meg over kulen. Da fikk jeg den hvilen jeg trengte nedover. Da var det bare å gi full gass i sistebakken, sier Klæbo etter løpet.

Det ble utrolig nok firedobbelt norsk, med Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger på de neste plassene. Franske Maurice Manificat ble bete utlending på femteplassen.

- Jeg måtte prøve å riste av så mange som mulig. Jeg gjør det nesten, men vi har en sånn umulig tass fra Trøndelag som herjer og gjør akkurat som han vil med oss om dagen, sier andremann Sundby til NRK.

Umulig konkurrent

Klæbo har gjort reint bord i de første konkurransene denne sesongen, men søndagens tremil med skibytte ble en tøffere opplevelse.

Langrennsportens suverene ener så langt i sesongen ble hengende noen små sekunder bak de beste midtveis i rennet. Etter et par svakhetstegn i klassisk stil, og et skibytte som ikke gikk like fort unna som for rivalene, hentet 21-åringen inn det tapte i fristil.

- Hvis ikke konkurrentene rister av seg Klæbo i denne løypa, da har de et alvorlig problem framover, konstaterte NRKs Torgeir Bjørn da trønderen danset seg helt fram i front etter rundt 23 kilometer.

- Dette er jo helt fortvilende for konurrentene. Det er nå de skulle rykke, men så er det han som ligger først! fortsatte Bjørn noe seinere.

Hans Christer Holund og Maurice Manificat tauet lenge på tetfeltet, der også Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger hang på inn mot avslutningen.

Ut på den siste runden var det åtte mann igjen, og de fire nevnte nordmennene var blant disse.

- Hvem hadde trodd at Johannes Høsflot Klæbo skulle henge med helt inn på sisterunden her? spurte Fredrik Aukland da feltet var inne på skistadion for nest siste gang.

Med Klæbo fortsatt på slep, var de mindre spurtsterke løperne nødt til å gjøre noe før oppløpet. Men verdenscuplederen la seg i front og gjorde det hele vanskelig for konkurrentene.

Sundby lyktes nesten, men fikk ikke stor nok luke til å hale seieren i land.