LILLOMARKA (Nettavisen): Onsdag trente både regjerende verdensmestere og olympiske mestere på rulleskibanen ved Lillomarka i Oslo.

Felles for de alle?

De har foreløpig ikke klart å skaffe seg egen sponsor som Norges Skiforbund nylig åpnet for da de bestemte seg for å frigjøre en markedsplass som utøverne kan benytte seg av i konkurranser.

Det er i stor kontrast til Klæbo som denne uken signerte en egen avtale med Uno-X. Avtalen varer til og med VM i 2025 og skal være verdt nærmere 25 millioner kroner, ifølge VG.

Les også: FIS-dokument avslører nye detaljer om dopingskandalen i langrenn

- Utfordrer landslagsmodellen

Klæbos gigantavtale skaper reaksjoner og Birger Løfaldli, kommentator i Adressa, skriver at det er det mest dramatiske som har skjedd for landslaget siden Northug brøt ut.

Til Nettavisen forteller Løfaldli at han mener landslagsledelsen har grunn til å være bekymret.

Klæbo skrev onsdag under på en ny landslagsavtale på ett år, men med en lukrativ langtidsavtale med Uno-X i bakhånd så mener Løfaldli at det er ingen garantier for at Klæbo vil bli værende på landslaget i mange år fremover.

- Han har sitt eget apparat og gjør seg stadig mer uavhengig av landslaget, sier Løfaldli til Nettavisen.

- Det er mange scenarier her, men en ting det bidrar til er at han har enda sterkere kort neste gang det skal forhandles. Det kan føre til at så lenge han er fornøyd og får det som han vil så blir han nok værende på landslaget, men hvis han ikke blir det som Northug i sin tid opplevde, så er det enda enklere å bryte ut når han får laget sitt eget apparat på den måten her, forklarer Løfaldli.

Les også: Uhrenholdt Jacobsen deler sin bekymring for langrennssporten

Adressa-kommentatoren trekker frem muligheten for at Uno-X kan komme til å danne seg et eget langrennslag i fremtiden med Klæbo som en mulig kaptein for et lag bestående av internasjonale langrennsprofiler. Han utelukker ikke at det kan være mulig å få til hvis Klæbo skulle fronte en slik idé.

- Da er det fare på ferde for landslagsmodellen, sier Løfaldli.

Inntil videre tror han imidlertid ledelsen i Skiforbundet er godt fornøyd med at Klæbo er glad for både sin privatavtale og landslagsavtale.

- Samtidig så bør de ha grunn til å være bekymret. Det her er bare et steg videre fra det som har skjedd tidligere. Hva blir neste skritt? Hva blir neste krav, spør Løfaldli.

Les også: Han er Sveriges nye landslagssjef i langrenn

- Økt klasseskille

Tilbake på rulleskibanen i Lillomarka i Oslo forbereder blant andre Sjur Røthe, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger seg på en ny sesong.

De har alle fått med seg Klæbos gigantavtale. De er glade på lagkameratens vegne, men flere av dem er spente på hva en slik avtale vil få å si for fremtiden for landslagsmodellen.

Les også: Anders Auklands treningstips i koronatiden: - Det er kjempeeffektivt (+)

Golberg er blant dem som tror åpningene for en privatsponsor utfordrer landslagsmodellen.

- Men så lenge man videre er bevisst på at landslaget er stedet å være for å utvikle seg på ski og være en del av fellesskapet, så er jeg ikke noe bekymret for det, men det handler nok om at man ikke må tøye strikken noe lenger enn man har gjort nå, sier Golberg til Nettavisen.

Han har foreløpig ikke landet noen privat avtale selv. Det har heller ikke regjerende verdensmester Holund eller regjerende olympisk mester Kruger.

- Vi får se om det blir noe utover sommeren, men jeg ennå ikke landet noen avtale. Det er kanskje et område jeg kan bli bedre på, sier Holund til Nettavisen.

Lagkamerat Krüger synes det er en krevende prosess.

- Jeg har fortsatt ikke solgt merket mitt som jeg har til rådighet. Det er klart at det ikke er den letteste tiden å selge et sånt merke med mange bedrifter som har nok med å klare seg. Det er ikke bare å kassere inn, men jeg håper det er noen som kan være interessert i å inngå en sånn hovedsponsoravtale, sier Krüger til Nettavisen.

Les også: OL-utsettelsen har blitt gladnyhet for juksemakerne

Løfaldli er ikke overrasket over forskjellene på landslaget og tror vi kan få se et økende klasseskille blant eliteutøverne fremover.

- Det ligger litt i den avtalen som ble gjort da det ble frigjort et merke av Skiforbundet. For Klæbo er det veldig verdifullt. Han skaffer seg avtaler på mange millioner, men hva med de mindre attraktive utøverne som sikkert har store problemer med å få inn penger på det. Det er noe langrennsledelsen er nødt til å vurdere følgene av, sier Løfaldli.

Espen Bjervig, langrennssjef i Norges Skiforbund, har foreløpig ikke svart på Nettavisens henvendelse onsdag.