Klæbo har i lang tid vært klar på at det er riktig å utestenge russerne fra langrennssporten så lenge krigen i Ukraina pågår, men at det er synd for selve sporten at russerne er utestengt, siden han vil ha de beste utøverne på startstreken.

Men den første - og veldig viktige biten - har i en russisk avis blitt utelatt i en artikkel de skrev om temaet.

Der blir Klæbo fremstilt som at han ønsker at russerne skal returnere til langrennssporten, uavhengig av situasjonen i Ukraina, og at han skal ha endret mening om Russlands utestengelse.

Les også: Bolsjunov vil prøve seg i ny idrett – får tyn av nordmennene

Klæbo svarer

Avisen har til og med innhentet en kommentar fra den mektige russiske langrennssjefen Jelena Välbe, hvor hun tilsynelatende har blitt fortalt at Klæbo ønsker at Russlands utestengelse skal oppheves.

Ikke så overraskende er hun «enig» med Klæbo, med det er bare en liten hake. Klæbo har ikke endret mening om Russlands utestengelse.

Klæbo flirer litt når Nettavisen konfronterer han med hvordan han har blitt fremstilt i den russiske avisen.

– Det er vel ikke alltid det er så lett å oversette ting, sier han diplomatisk.

– Det som er viktig her er at jeg står fortsatt for det jeg har sagt hele veien, sier han mer alvorlig etterpå.

Les også: Bjørgen åpner opp om livet etter karrieren: – Mer krevende nå

– Sannhet med modifikasjoner

Men Klæbo er samtidig klar på at han gjerne skulle ha hatt Bolsjunov og de andre russerne på startstreken til vinteren, hvis man kun tenker på det sportslige.

– Som idrettsutøvere så ønsker vi alle å ha de beste på start. Sånn er det jo. Hvis jeg vinner et skirenn er det jo mye gøyere å vinne om de beste er på start. Sånn vil det alltid være. Så det er jo en slags sannhet med modifikasjoner, kan man si, sier han til Nettavisen.

Ikke lenge etter Russland invaderte Ukraina i februar i år, ble Russland utestengt fra stort sett alle idretter, også langrenn.

LATTER: Emil Iversens lagkamerater på langrennslandslaget har ikke særlig tro på skiløperens reality-deltakelse.

I sommer ble utestengelsen av russerne i langrennssporten opprettholdt inntil videre, og i høst skal FIS vedta om russerne og belaruserne også skal utestenges fra den kommende sesongen.

Det er ventet at FIS kommer til å legge seg på IOC sin linje, og det er lite trolig at russerne får delta i verdenscupen og mesterskap neste sesong.

– Det får være opp til FIS og avgjøre hvordan fremtiden blir. Det er ikke noe som jeg kan bestemme. Rent sportslig håper jeg som sagt vi har de beste på start. Så er det jo så klart et helt annet aspekt her som er mye viktigere enn det vi snakker om. Jeg står fortsatt for det jeg har sagt tidligere, sier Klæbo.

Les også: Satt ut av antidoping-avsløring: – Sjokkerende

Lite tro på Russland-deltakelse

Välbe sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at hun ikke har fått noen signaler fra FIS om neste sesong enda. Den russiske landslagstreneren Jurij Borodavko, som er sjefen til Aleksandr Bolsjunov, har ikke veldig stor tro på russisk deltakelse neste sesong.

– Den endelige avgjørelsen er opp til særforbundene. Slik sett er det fortsatt en mulighet, men jeg tror den er ganske liten, sier han til TASS.

Temaet om russisk utestengelse skaper sterke reaksjoner både i Russland og i andre nasjoner. Klæbo forteller at det har blitt noen meldinger fra russiske langrennstilhengere.

– Det kommer litt her og der, men det er jo litt vanskelig å forstå, jeg forstår jo ikke russisk enn så lenge. Men reaksjoner vil det alltid være, og engasjement er jo alltid bra. Sånne ting er det jo uansett om man mener det ene eller andre. Det må man tåle, sier han.