I de seks siste mesterskapene har det norske spydesset Andreas Thorkildsen tatt medalje - fire gull og to sølv. Men selv om han har hatt en enestående evne til å slå til når det gjelder, har han flere ganger plundret overraskende mye i kvalifiseringen.

Hver gang har planen vært å komme gjennom nåløyet på billigst mulige måte - det vil si med bare ett kast. Men det har ofte blitt både to og tre, senest under VM i Berlin i fjor, som til sjuende og sist også endte med gull.

- Da slo blodpumpa skikkelig. Forferdelig at han skal gjøre dette så spennende, sier Martinsen, som håper å slippe noe slikt fredag formiddag.

- Jeg har bedt ham om å ikke gjøre dette mer spennende enn høyst nødvendig av hensyn til trenerens blodtrykk.

Kval-grense 81 meter
Og sant å si bør han så avgjort det. Kvalifiseringskravet for finalen dagen etter er nemlig 81 meter. Det bør være grei skuring for mannen med verdens lengste spydkast i år (90,37). I de øvrige seks stevnene han har vunnet i år har han kastet over 86 meter.

Bare én gang har han plundret, under lag-EM i Bergen i juni, men selv da landet spydet på nesten 83.

- Jo, jeg bør klare meg med ett kast, sier Thorkildsen selv.

- Målet er å få til et teknisk bra kast uten å bruke for mye krefter, som en flying start på finalen dagen etter, supplerer treneren.

Tittelforsvarer og favoritt
Gullhåpet forsikrer at formen er fin, at lyskeproblemene og andre plager er borte og at forberedelsene til årets høydepunkt har gått etter planen.

- Jeg har gjort fint lite, og enda mindre enn det, sier han smilende om den aller siste oppladningen.

Alt virker med andre ord svært lovende foran EM, der han er tittelforsvarer.

Og storfavoritt. Det er ikke til å unngå etter den imponerende stabiliteten han har vist så langt denne sommeren.

- Nei, jeg innser det, bemerker 28-åringen, som aldri har kastet på olympiastadion i Barcelona tidligere.

- Men banedekket er av den typen jeg liker. Om det er noen hjelp å få av vinden nede mellom de store tribunene, er derimot ikke godt å si, sier sørlendingen.

Slår Zelezny-rekord igjen?
For to år siden slettet Thorkildsen Jan Zeleznys olympiske rekord. Nå kan han overta enda en rekord tilhørende kongen i øvelsen. Det er nemlig tsjekkeren som har banerekorden på 89,66, satt da han tok OL-gull her i 1992.

Med en ny medalje er han dessuten på god vei til å ta igjen Zeleznys medaljerekke på 11.

- Det er en av mine målsettinger når det gjelder karrieren som helhet. Hvert mesterskap er et delmål på den veien. Dette er en stor motivasjon for meg, sier Andreas Thorkildsen, som tror han må kaste minst 88 meter lørdag for å forsvare EM-tittelen.

Men først skal han over 81 i første omgang i kvaliken. Av hensyn til treneren. (ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!