HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Etter at de russiske skiløperne ble utestengt fra internasjonale konkurranser, har det vært svært lite kontakt mellom dem og langrennsstjernene her til lands. Det siste halvåret har likevel bydd på en rekke meldinger fra den generelle befolkningen i Russland.

En av grunnene til at meldingene renner inn er utsagnene til Veronika Stepanova. Den frittalende skiløperen kommer stadig med beskjeder og oppfordringer til de norske langrennsløperne i sosiale medier.

Landslagsløper Emil Iversen er ikke spesielt imponert over det den russiske 21-åringen foretar seg på nett.

– Jeg kan ikke si hva jeg tenker om henne, det egner seg ikke på trykk. Hun får holde på med det hun driver på med, jeg lar meg ikke påvirke.

Iversen legger til at han ikke kjenner Stepanova spesielt godt.

– Jeg vet så vidt hvem hun er, jeg har hørt navnet hennes, men har ingen bekjentskap av henne. Jeg har sett at hun har gått noen middels gode skirenn, men hun har vel ikke all verden å slå i bordet med skimessig heller.

Stepanova har blant annet reagert på utsagnene til flere av sine utenlandske konkurrenter. Da det ble snakk om en potensiell boikott av verdenscupen dersom russerne fikk stille, smalt det fra langrennsløperen. Russland-ekspert Ivar Dale har uttalt til VG at det Stepanova driver med i sosiale kanaler er typisk propaganda.

Les også: IOC-presidenten snur om Russland

– Har sett mye rart

Iversen, med sine 120.000 følgere i sosiale medier, forteller at han jevnt og trutt får post i innboksen. Det har imidlertid blitt mindre de siste månedene.

– Det har roet seg litt. Det har vært mindre spørsmål om Russland fra mediene, men jeg er jo ganske ærlig, og da blir det ofte saker rundt det – da får man jo gjerne litt meldinger, forteller han.

Landslagskollega Even Northug merker fortsatt pågangen fra langrennsfans i den utestengte nasjonen.

– Jeg har fått noen meldinger i sosiale medier. Det er vel litt det typiske, at de mener at man er en hykler og ja, jeg har sett mye rart, sier sprinteren til Nettavisen.

Meldingene har ofte kommet etter at han har snakket om situasjonen i mediene.

– Jeg uttalte vel tidligere i sommer at jeg ikke vil at russerne skal på start hvis det fortsatt er så ampert som det er, og den situasjonen blir jo ikke noe bedre.

Han fortsetter:

– Jeg kjenner jo noen av de russiske langrennsløperne og vi har alltid hatt et godt forhold, jeg syntes jo synd på dem, men dette er større enn som så. Man håper at det ikke blir misforstått, men det gjør det jo.

For Erik Valnes har det blitt mindre og mindre meldinger den siste tiden.

– Det har vært stille i mine kanaler. I starten var det jo litt, men.

Les også: Reagerer på oppsiktsvekkende doping-bot: – Blir hengt ut på gapestokk

Kommer ikke til å bli bestevenner

En som heller ikke har fått særlig med meldinger fra russisk hold er Harald Østberg Amundsen. Han har imidlertid bitt seg merke i Stepanovas uttalelser både i sosiale medier, men også i mediebildet i Russland.

24-åringen er ikke spesielt imponert.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å bli bestekompis med henne, uansett hva som skjer i fremtiden. Om vi er på samme World Cup-renn om ti år, så spørs det om vi slår av en god prat, men det tror jeg ikke, forteller landslagsutøveren.

Lørdag blir det klart hvorvidt FIS vil tillate russisk deltakelse i internasjonale konkurranser denne vinteren. Alt tyder imidlertid på at restriksjonene opprettholdes.

IOC-president Thomas Bach uttalte for et par uker siden at han ønsket å åpne for russere som tok avstand fra regimet. Det har han senere gått tilbake på. FIS er ventet å følge IOCs anbefalinger.