Gå til sidens hovedinnhold

Klassisk sektor tilbake i Paris-Roubaix

Etter fem års fravær er «Pont Gibus» tilbake i 2013.

Etter omfattende renovasjon er et av Paris-Roubaixs mest ikoniske brosteinsparti tilbake på programmet i 2013.

På grunn av en sjaber tilstand har den 1600 meter lange sektoren mellom Wallers og Hélesmes ikke blitt brukt siden 2008.

Strekningen, også kalt «Pont Gibus», er oppkalt etter franskmannen Gilbert Duclos-Lassalle, som har vunnet monumentsklassikeren to ganger. Ved begge anledninger avgjorde han rittet på denne sektoren av brostein.

Dugnad
Rittdirektøren Jean-François Pescheux og Thierry Gouvenou inviterte Duclos til den offisielle starten på renovasjonsarbeidet, som skal bli utført av frivillige fra «Paris Roubaix venner» og studenter fra den lokale videregående skolen.

I tidligere utgaver har Wallers-sektoren vært plassert etter rundt 170 kilometer, bare fire kilometer etter den fryktinngytende Arenberg-skogen. ASO har ikke bekreftet hvor den få sin plass i løypen til neste år.

Den eldste vinner
Til tross for å være født ved foten av Pyreneene i Lembeye, hadde Duclos-Lassalle et kjærlighetsforhold til brosteinen i Paris-Roubaix. Allerede som 23-åring gjennomførte han det man kaller l’Enfer du Nord (helvete i nord), den første av utrolige 17 ganger han startet rittet.

Bare Raymond Poulidor har deltatt flere ganger, med sine 18. Kun to ganger måtte Duclos bryte rittet, 1985 og 1988.

1984 var eneste gang Duclos ikke sto på startstreken i Paris-Roubaix i løpet av sin karriere. En jaktulykke, som nesten kostet ham den ene hånden, var naturlig nok lovlig fravær.

Håndskaden satte franskmannen tilbake, men på hans 14. forsøk gikk veteranen til topps. I 1992 krysset 37-åringen mållinjen inne på velodromen som førstemann, 20 sekunder foran tyskeren Olaf Ludwig.

Duclos, kjent for sin «tålmodige påstålighet» mer enn noe annet, gjentok den euforiske seieren året etter, i et av de jevneste spurtoppgjørene i historien til Paris-Roubaix. Til tross for tre punkteringer og en stygg velt like etter Arenberg, maktet Duclos å utmanøvrere italieneren Franco Ballerini i finalen.

Med sine 38 år og 8 måneder er han det franske brosteinsrittets eldste vinner gjennom tidene.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget