RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klassisk tabbe av Hareide

Sist oppdatert:
Norge hadde en alle tiders mulighet til å spille ut Hviterussland og slå dem klart. Isteden ble det 1-1 og poengtap. Det må Åge Hareide ta på seg skylden for.

Norge skapte fem sjanser de første 45 minuttene, de scoret ett mål, og alt lå til rette for en feiende flott andre omgang. Det var ingen grunn til å gjøre noen store endringer.

Åge Hareide gjorde to:

- Han satte inn Jan Derek Sørensen for å få mer fart på kanten.
- Han beordret spillerne sine til å ligge litt lavere, for å skape en mer kompakt sentrallinje.

Ingen av trekkene var vellykket. Norge skapte ingen sjanser i andre omgang før helt mot slutten, etter at Hviterussland hadde utliknet, og da var det for sent. Selv om Norge selvsagt kunne og burde scoret på en av de tre gigantsjansene de skapte på overtid. Da hadde det blitt tre poeng, Norge hadde fått heng på Italia i teten av gruppe 5, og denne kommentaren ville kanskje ikke ha blitt like kritisk.

Men:

Uansett om Norge hadde scoret på en, to eller alle de tre sjansene eller ikke, er det viktige ting å lære her. For Hareides taktiske bommert var klassisk. Han ønsket å verne om Norges knappe ledelse, samtidig som han ville ha fart på kantene for å få flere innlegg, flere sjanser og flere mål. Men det er svært vanskelig å forene de to taktiske tankene og sette dem ut i praksis.

Hvordan er Åge Hareide som landslagstrener?
Svært god
God
Middels
Dårlig
Svært dårlig
Bryr meg ikke

Se resultat
«Vi skal angripe, men samtidig holde fokus på å tette igjen bakover.» Når spillerne har det i bakhodet, og samtidig vet at de leder 1-0 i en kamp der tre poeng er det viktigste av alt, er det lett å få defensive tanker. Man blir redde for å gjøre feil, snarere enn å bli oppildnet av sine egne, gode prestasjoner.

For Norge spilte en solid kamp den første timen. Helt til vi ble feige, og begynte å spille på resultat. Italia er gode på akkurat det. Det er ikke vi.

Det som gjør Hareides disposisjoner til en såpass grov skivebom, er at det overhodet ikke var noen grunn til å spille på resultat. Vi styrte kampen fullstendig. Hviterussland skapte ingen sjanser den første timen. Derfor skulle vi bare ha fortsatt med det vi gjorde i 1. omgang, ikke endret på noe som helst, men isteden gått ut på banen etter hvilen for å vinne enda mer. Akkurat det var vi gode nok til å klare onsdag kveld. Akkurat det burde vi også ha klart.

Hareide sa til pressen etter kampen at pausebudskapet var «ikke å bli feige», til tross for at ledelsen bare var på 1-0. Likevel var det nøyaktig det som skjedde, selv om Hareide var uenig i akkurat den påstanden. Men hvis det ikke var feighet - hva var det da? Inkompetanse? Var vi for slitne? Ble hviterusserne for gode?

Ingen av delene. Svaret er dessverre at Hareides taktiske tabbe gjorde at vi høyst unødvendig tapte to poeng i kampen som Drillo beskrev som «århundrets viktigste landskamp». Om en måned må Norges tidligere landslagssjef børste støv av uttalelsen sin, for da reiser Norge til Skottland for å kjempe om ytterligere tre poeng.

Men da må den taktiske gjennomføringen av kampen bli bedre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere