Joaquin «Purito» Rodriguez var kjent som en fantastisk hjelperytter før i tiden.

Så dro han til Katjusja for å kjøre for egne sjanser, og det har vist seg å være et sjakktrekk. Likevel er han en som ofte har slitt med å vinne.

Spanjolen har vært på pallen i Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España, men har ikke klart å vinne noen av dem. Han tok i tillegg bronse i VM tilbake i 2009 i Mendrisio.

- En klatrer vinner VM
Etter å ha imponert vanvittig på de siste klatreetappene i årets Tour de France, sikter Katjusja-rytteren nå mot vueltaen og VM.

En tøff VM-løype i Firenze passer «Purito» særdeles godt. Han har alltid taklet de lengre distansene og besitter et rykk i motbakkene svært få klarer å følge.

- Jeg er veldig klar for VM, fordi det er veldig hardt i år. I tillegg til å være 270 kilometer langt med 5 000 høydemetre, er det en veldig bratt motbakke tre kilometer før mål. Den er 800 meter lang og 15 prosent på det bratteste. Den vil føre til store utslag, sier Rodriguez i et lenge intervju med Periodic de Andorra.

- Jeg tror VM blir vunnet av en klatrer som kjører vueltaen.

Før VM skal altså Rodriguez kjøre vueltaen. I fjor hadde han seieren i sin hule hånd. Han kjørte med en taktisk kløkt man aldri før hadde sett av ham, og han virket til å ha null problemer med å følge de beste i bakkene.

Den 17. etappen til Fuente De har brent seg inn i hukommelsen til alle Rodriguez-fans. Det var nemlig dagen da alt ble mørkt. Alberto Contador angrep lenge før mål og distanserte en skuffet Rodriguez i sammendraget. Til slutt ble «Purito» nummer tre sammenlagt, også slått av Alejandro Valverde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er favorittene
Fra og med 24. august er 33-åringen ute etter å revansjere fjorårets forsmedelige nederlag.

- Jeg vet at jeg er en av favorittene, men det er mange andre også, som Nibali, Valverde, Basso og Samu (Samuel Sanchez). Nibali er kanskje hakket bedre enn oss andre.

En ting som er sikkert er at årets vuelta passer Rodriguez som hånd i hanske. Arrangørene har pøst på med bakker, og det er kun 38 individuelle tempokilometere i årets ritt.

Avgjørelsen kan fort falle opp Alto de Angliru, akkurat som i 2011, da Rodriguez’ tidligere lagkamerat Juan Jose Cobo gikk til topps. Det er en bakke Rodriguez kjenner godt. Likevel ser han mer frem til etappene som er innom Andorra, landet han bor i.

- De kommer rett før nasjonaldagen. Det vil være spesielt å vinne dem, særlig med tanke på fjoråret.

Les hele intervjuet med katalaneren her (ekstern lenke)!