*Nettavisen* Sport.

Klatret bedre enn Lance, fikk dopspørsmål

Foto: GUILLAUME HORCAJUELO (Epa)

- Mine resultater blir aldri strøket, kontret Sky-kapteinen.

06.07.13 21:01

AX 3 DOMAINES (procycling.no): Chris Froome ankom målstreken først, og Richie Porte var nestemann opp på toppen.

En britisk knockout vi har sett før i år, og nok en markering av at Sky har de to beste klatrerne og sannsynligvis også det beste laget i sine hender.

All den tid maktdemonstrasjonen til Froome var imponerende, er den også mistenkelig i et historisk perspektiv.

Tiden 23:14 på de siste 7,8 kilometerne av etappen er kun slått av Roberto Laiseka (med 17 sekunder) i 2001 og Lance Armstrong (med 15 sekunder) samme år.

Les også: Froome knuste alle: - Dette er en drøm

Den er også bedre enn de to nevnte rytterne presterte da touren vente tilbake til Ax 3 Domaines to år senere.

- Hovedfeltet er mye renere
Laiseka ble for så vidt aldri tatt for doping, men de fleste vet jo nå hva Armstrong og mange andre holdt på med i hovedfeltet i denne perioden.

Så hvordan kan da Sky kjøre like sterkt, og samtidig kjøre alle andre konkurrenter av lasset?

Spørsmålene kom selvsagt under Froomes første pressekonferanse iført den gule ledertrøyen. Her ble prestasjonen han nettopp hadde gjort, sammenlignet med US Postal-lagets meritter for ti år tilbake:

- Jeg fikk flashback fra US Postal-dagene. Det var første dag i fjellene, og dere ser ut til å ha drept rittet allerede. Kan du fortelle oss at det vi så i dag var ekte og ikke noe du vil angre på om 20 år?

- 100 prosent. Det er normalt at folk stiller spørsmål ved sykkelsporten. Det er dessverre den situasjonen vi befinner oss i. Men jeg vet at sporten har forandret seg. Det er ingen mulighet for at jeg kunne ha gjort det jeg gjør i dag, uten at den hadde det. Resultatene i dag er mye mer kredible. Man bør heller sette spørsmålstegn ved det som skjedde for fem-ti år siden, da tilstanden i hovedfeltet var mye verre, svarte Froome som forholdt seg helt rolig i motsetning til hva Bradley Wiggins gjorde da han fikk liknende spørsmål i gult i fjor.

Vitenskap vs. doping
På en måte er man tilbake til diskusjonen om hvor mye kosthold, utvikling av utstyr, vitenskap og treningslære har å si i forhold til prestasjonene ryttere proppet på dopingmidler fikk til i de samme fjellene.

Sammenligningen kommer til å bli gjort, og spørsmålene kommer til å fortsette hver gang det dukker opp gode sluttider i sykkelfeltet.

Froome lovet likevel at det samme ikke skulle skje med ham som har skjedd med gamle helter som Armstrong, Jan Ullrich, Bjarne Riis og flere andre.

- Jeg forstår at disse spørsmålene kommer, men jeg vet at resultatene ikke blir strøket om 10-20 år. Det kommer bare ikke til å skje, påpekte han.

Froomes egen forklaring
Den kenyanskfødte britens egen forklaring på hvordan Sky-laget får det til, går på nitidig planlegging om flere månederes forberedelser til rittets store høydepunkt.

Heller ikke det kan kalle nybrotsverk i sykkelsportens historie.

- Jeg tror dette hadde vært lettere å forstå om man hadde fulgt med laget tett over tid. Perioden da vi bygger oss opp mot et slikt ritt. Vi trener i høyden og har all støtten vi trenger fra et stort apparat rundt oss. Selv har jeg også mye støtte fra forloveden min. Alt dette gjør vi for å være forberedt til dette. Jeg tror at om folk hadde fått innblikk i det, hadde det utliknet det som skjer her i dag. Det er ikke så «wow» det vi gjorde, mener Froome.

Kjørte konkurrentene av lasset
Dersom man skyver mistankene til side, fikk man se et majestetisk stykke arbeid av Froome og Porte.

Først gjorde australieren en oppofrende hjelperytterjobb, og kjørte av utfordrere som Joaquim Rodriguez og Bauke Mollema.

Les også: «Tungt å svelge forskjellen mellom Sky og de andre»

Da Froome angrep i front av feltet, måtte også Alberto Contador og hans hjelper Roman Kreuziger gi tapt. Deretter våknet Porte til live igjen, og kjørte fra Movistar-kaptein Alejandro Valverde.

- Jeg visste at Richie og meg var i god form. Vi har trent i månedsvis for å komme hit i denne formen, sier Froome.

- Hvordan var det å få på seg den gule ledertrøyen?

- Det er en stor følelse. Jeg har hatt på meg en del trøyer denne sesongen, men ingen av dem kommer opp mot ledertrøyen i Tour de France.

PS! Chris Froome leder nå Tour de France med 1.25 til Valverde, 1.51 til Contador og hele 4.36 til Cadel Evans (som er helt nede på en 23.-plass i sammendraget).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag