ULLEVAAL (Nettavisen): Formannen i det danske fotballforbundet (DBU) vekket store reaksjoner da han på onsdag avslørte at Danmark vurderer å trekke seg ut av Fifa, og at de ønsker en dialog med andre nasjoner om det.

Uttalelsen kom etter at Fifa truet med å straffe nasjonene hvis de brukte det regnbuefargede kapteinsbindene som ni europeiske land sammen hadde blitt enige om å bruke.

Norges fotballpresident, Lise Klaveness, forteller til Nettavisen at hun var i samtaler med DBU etter uttalelsen. Hun avkrefter formann Jesper Møllers uttalelser.

– Danmark har ikke samtaler om å forlate Fifa. De sa det på pressetreffet, men da vi snakket med de etterpå så kom det tydelig fram at de ikke har det, sier Klaveness til Nettavisen.

Les også: Slik forklarer Fifa tilskuertall-forvirringen

– En umulig situasjon

DBU-lederens uttalelser kom like etter at Fifa hadde gitt beskjed om at de ville straffe nasjonene som brukte kapteinsbindene. Klaveness tror den danske ledelsen forhastet seg med uttalelsen, og ga uttrykk for at de mener noe de ikke gjør.

– Jeg tror det var et uttrykk for at de ble satt i en umulig situasjon, og at de ikke har tillit til den nåværende Fifa-ledelsen, forteller Klaveness, og legger til:

– De sier at de ikke utelukker noen ting, fordi de er frustrerte, men de står ikke for at de vurderer å melde seg ut av Fifa.

Les også: Radbrekker Fifa-toppene: –⁠ Han jobbet intenst for å få Nobels fredspris

DBU-lederen uttalte at han ønsket dialog med de andre nordiske landene om å ta det drastiske grepet, men Klaveness er klar på at det er uaktuelt for Norges del. Hun ønsker heller å fokusere på hvordan de kan påvirke det nåværende regimet.

– I Norge så diskuterer vi hvordan vi skal påvirke Fifa, der vi er medlemmer nå. Det er det jeg er valgt på og, at vi skal være aktive inn i dette her, sier en tydelig Klaveness, før hun kontant avslutter:

– Det er en helt teoretisk øvelse å drive å snakke om å melde seg ut av Fifa, det er ikke et tema en gang!

Les også: Dette vekker reaksjoner i Doha: – Nå blir jeg bekymret

Forbannet på Fifa

Fifa vakte store reaksjoner da de dagen før Danmarks åpningskamp mot Tunisia truet med å straffe nasjonene som planla å bruke regnbuefargede kapteinsbind. Det fikk DBU-formann Jesper Møller til å se rødt.

– Vi står i en ekstraordinær situasjon nå. Jeg er ikke bare skuffet. Jeg er sint. Jeg har aldri opplevd lignende, uttalte Møller på onsdag.

Møller var klokkeklar på at han ikke støtter Gianni Infantino, og meddeler at det er en oppfatning de andre nordiske landene deler.

– Det er ikke en beslutning vi har tatt nå. Dette har vi diskutert i nordisk regi siden august.

– Har DBU vurdert å forlate Fifa?

– Jeg har tenkt på det. Jeg forestiller meg at det kan bli utfordringer hvis Danmark melder seg ut alene. Men la oss se om vi ikke kan få til en dialog om disse tingene, sier han.

Klaveness: – Ønsker ikke presidentvervet

Til NTB sier Lise Klaveness fredag at det er uaktuelt å overta for Gianni Infantino som president for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Klaveness har vært en av de største stemmene mot Fifa og Infantino for rollen de har hatt under det omstridte verdensmesterskapet i Qatar. Torsdag gikk Miljøpartiet De Grønne ut med en oppfordring om at Klaveness burde stille som kandidat, men det ønsker hun ikke.

– Jeg har mer enn nok med å konsentrere meg om oppgaven jeg gjør. Det er ikke tema for meg i det hele tatt. Jeg har aldri vært opptatt av posisjon. Det er ikke sånn logikken inni meg tenker, sier Klaveness til NTB.

Klaveness oppholdt seg nylig i VM-landet. Under reisen rettet hun flere ganger krass kritikk mot Det internasjonale fotballforbundet og president Infantino. Hun sier likevel at det altså ikke er aktuelt å gå i kamp om å bli ny president i forbundet.

– Det er ikke et tema. Det er viktig for meg å si at det ikke bør være overskriften nå. Det er saken her vi snakker om. sier Klaveness videre.

Les også: Fraktet ut av landet i all hast: – Han har indre blødninger