ULLEVAAL (Nettavisen): Den 16. mars møtes Fifa-toppene til den 73. Fifa-kongressen i Rwandas hovedstad Kigali for å stemme fram den neste Fifa-presidenten.

Til tross for at det har haglet med kritikk mot den sittende presidenten den siste tiden, er det knyttet liten spenning til hvem som vil bli valgt inn som organisasjonens øverste leder for de fire kommende årene.

Fristen for å fremme kandidatur gikk ut den 16. november, og det var kun en kandidat som stilte:

Gianni Infantino.

NFF-president Lise Klaveness innrømmet forrige uke at hun hadde mistet tilliten til Infantino, og at hun uten hell hadde forsøkt å finne en kandidat til å stille i mot sveits-italieneren.

I et intervju med Nettavisen utdyper hun hvorfor hun ikke lenger mener han er rett mann for jobben.

Les også: Klaveness avfeier Danmarks Fifa-trusler: – Ikke et tema

– Urovekkende utviklingstrekk

Klaveness bekrefter at de nå ikke kan gjøre noe for at å forhindre at Infantino blir gjenvalgt.

– Han kommer etter alle solemerker til å bli gjenvalgt. Vi har ingen motkandidater, fristen er gått ut og det er et regelverk vi må følge, sier Klaveness til Nettavisen.

Hun forklarer videre at det viktigste fremover blir å tydeliggjøre hvorfor de ikke lenger har tillit til han. Samtidig presiseres det at kritikken ikke har som formål å få det til å handle om ett menneske, men hele ledelsen.

Infantino ble først valgt som Fifa-president i 2016, da han tok over for den kontroversielle Sepp Blatter. Klaveness forteller at hun ble imponert over Infantinos ledelse i begynnelsen av regimet hans, og trekker blant annet frem reformene som ble påbegynt mens Fifa «lå nede med brukket rygg».

– Den siste tiden har det derimot skjedd veldig mange urovekkende utviklingstrekk. Når reformene skal implementeres og man virkelig må «walk the talk» i den helt øverste ledelsen, så er det der det har skortet.

– Det er de tingene vi må snakke om, og det er vi forventer av han når han blir gjenvalgt.

Les også: Slik forklarer Fifa tilskuertall-forvirringen

Optimistisk for fremtidige mesterskap

Siden Qatar ble tildelt å arrangere VM i 2010 har flere jobbet iherdig med å belyse kontroversielle forhold hos Fifa og legge press på organisasjonen, slik at tildelingene vil skje på andre betingelser og etter andre beslutningsprosesser i fremtiden.

Klaveness er optimistisk til at vi ikke vil få den samme problematikken ved VM-tildelelinger i fremtiden.

– Jeg både tror og håper at vi aldri får en slik beslutning igjen, betrygger Klaveness.

Til tross for at Fifa har lagt til et kriteria om at menneskerettighetssituasjonen i landene som søker om å holde verdensmesterskap skal tas med i vurderingsprosessen, så er Klaveness tydelig på at det er flere feil ved det nåværende systemet.

– Det som skjer hvis vi har en sittende president med så mye realpolitisk makt med tildelinger, og han oppgjør seg en mening om det på forhånd, så blir avstemningen veldig preget av det.

Hun forklarer videre at det nåværende systemet ikke er reelt politisk, og at de fremover vil fokusere på å legge press inn mot det nye, bedre tildelingssystemet.

Les også: Trenerens grep fikk hele stadion til å gispe

Ikke en øst mot vest-tematikk

Klaveness poengterer at hun ikke automatisk er negativt til at et verdensmesterskap kan arrangeres i Saudi Arabia kun fordi det ligger nære Qatar geografisk.

– Det var jo en uforsvarlig beslutning å tildele VM til Qatar, met tror jeg også det hadde vært om det var Norge som fikk det, fordi vi ikke er rustet til å arrangere et verdensmesterskap. Jeg syns det er viktig å skille mellom land i verden, slik at vi ikke ser på at vi ser på Qatar som det samme som Saudi Arabia.

– Dette er ikke en vest/øst-diskusjon. Det er en diskusjon om hvordan Fifa og den internasjonale fotballen skal opptre i pengeideologien. Når pengene blir så store, enten de kommer fra Qatar eller USA, så blir problemene de samme, forteller Klaveness.

Tematikken rundt de kritikkverdige forholdene i Qatar er ikke bare europeisk mener Klaveness, men det er hovedsakelig i Europa den debatteres og belyses.

Lionel Messi ble forrige uke eksemplifiseringen på at tematikken ikke er like utbredt i Sør-Amerika.

Stjernen vakte stor oppsikt blant europeiske medier da han ble spurt om hva som var annerledes med dette mesterskapet, og kun svarte at det var annerledes fordi det var på vinteren.

Les også: Da Omdal åpnet postkassen, så han bestikkelse med egne øyne