Fotballpresident Lise Klaveness og en rekke andre reisende ble søndag nektet ombordstigning på et fly til Qatar på grunn av manglende koronatest-dokumentasjon.

Dermed har fotballpresidenten stadig ikke kommet seg av gårde på sin reise til Qatar sammen med en Uefa-delegasjon.

Årsaken som ble opplyst, var manglende dokumentasjon på negativ koronatest.

Klaveness og hennes reisefølge hevder å ha dokumentasjon, men skal ha fått beskjed om at Qatar har en egen registeringsside som ikke godtar dokumentene.

Iselin Shaw jobber som prosjektansvarlig i internasjonalt samfunnsansvar-avdelingen til NFF og er en del av reisefølget. Hun tror ikke at nekten har sammenheng med Klaveness' kontroversielle tale under FIFA-kongressen i mars.

– Vi har ikke fått noe hint om det. Hun fikk visum godkjent og hadde som sagt all dokumentasjon på plass. Vi har vært i kontakt med både UEFA og Supreme Committee i VM underveis. De var klare for å ta imot Lise i Qatar, så det virker ikke som om det har noe med saken å gjøre, sier Shaw til Nettavisen.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Klaveness, foreløpig uten hell.

Les også: Sjokkert over RBK-yndlingen: – At han våger

– Feilinformasjon

Ifølge Shaw så var det en kommunikasjonsfeil som var årsaken til at de ikke fikk boarde flyet til Qatar.

– Vi prøvde å boarde. Vi hadde all dokumentasjon på plass. PCR-test, visum, alt av formelle krav fra Qatar sin side, men vi hadde fått feil informasjon om den nasjonale registreringsnettsiden som Qatar bruker for alle innreisende. Den hadde vi ikke fått delt på forhånd og vi rakk rett og slett ikke å fylle inn informasjon og få det godkjent før boardingen, sier Shaw.

Shaw forteller at en lignende situasjon skjedde på et fly til Qatar fra Sveits i går, men at det da endte med et annet utfall.

– Det var også et problem flere tilreisende til Qatar opplevde i Sveits i går, men de fikk likevel boarde flyet. Da var man uheldig fra Oslo, med at de ikke godtok den dokumentasjonen vi hadde.

Hva tenker dere om at dokumentasjonen deres ikke har blitt godkjent?

– Det er jo kjempeuheldig. Det her er et viktig møte for Lise og det er viktig arbeid for NFF sitt arbeid med å følge opp menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

Hva gjør dere videre nå?

– Vi jobber nå med alternative løsninger sånn at Lise får deltatt i sin helhet. Det blir en løsning hvor hun deltar digitalt med første del av møter i morgen og forhåpentligvis får reise ned fysisk for å bli med på dag to av programmet.

Les også: Bisarre scener vekker oppsikt: – Har du sett noe så dumt?

Tre mål for turen

Turen til Qatar er i regi av Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Klaveness reiste ned sammen med representanter fra andre land, deriblant Nederland, Tyskland og England.

Representantene er en del av en arbeidsgruppe som jobber med rettighetene til både migrantarbeidere og homofile, i tilknytning til fotball-VM som skal avholdes i Qatar i november.

Før reisen hadde Klaveness satt seg tre mål for turen:

  • Jobbe for arbeidernes trygghet og migrantsenter i landet.
  • Kompensasjon for tilfellene der arbeiderne har blitt skadd eller omkommet.
  • Rettslig trygghet for LHBTQ+-personer i Qatar.

I forkant av reisen uttalte Klaveness seg til NTB.

– Like viktig er det å jobbe for at vi får en praksis for å jobbe på denne måten og jobbe for endring i holdningene i de internasjonale strukturene. At vi i Uefa kan samle oss og være tydelig på hva vi vil framover, forteller Klaveness til NTB.

– Én ting er å si det, men da må man jobbe og vise det. Selv om man vet at Qatar selvsagt ikke vil ta vekk diskriminerende lover rundt LHBTQ fordi vi er i Doha. Målet er å adressere et betent tema, forhåpentligvis på en balansert måte, slik at rommet for å diskutere disse tingene blir større, legger hun til.

Les også: Langrennsprofilene med hyllest til avdød bestefar: – Det er vår måte å hedre han på

Kontroversiell tale

Klaveness har tidligere vist at hun ikke er redd for å ta et oppgjør med både VM-sjefene og myndighetene i Qatar.

I mars gikk hun på talerstolen under en kongress som ble arrangert i Doha dagen før VM-gruppene skulle trekkes. Den norske fotballsjefen var klar i sin tale, og kritiserte Fifa både for å ha tildelt VM til et land som Qatar, men også mangelen på endring i etterkant.

- Vi kan ikke ignorere ropene om endring. FIFA må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget som varte i snaut seks minutter.

VM-sjef Hasan Al-Thawadi ble tydelig fornærmet over talen, og gikk så langt at han kalte den en «skuffelse»

– Presidenten (Klaveness) besøker vårt land, men hun ba ikke om et møte med oss, hun forsøkte ikke å kontakte oss eller å gå i dialog med oss før hun inntok talerstolen i dag.

– Vi er alltid åpne for dialog, for konstruktiv kritikk og for å diskutere disse spørsmålene. Vi vil gjerne snakke med alle som ønsker å lære mer om hva vi har gjort, hevdet Qatars VM-sjef.

Les også: Kilder til Nettavisen: RBK-spiller på vei til Bodø/Glimt